FORNEBU (Aftenposten.no): Stabæks sisteskanse er optimistisk foran mandagens landslagsuttak.

Han var nesten 34 år da han fikk sin landslagsdebut, men så kjapt ut til å ha etablert seg som Norges førsteskanse, Jon Knudsen.

Gjennombruddet med flagget på brystet kom i hans tredje landskamp, borte mot Ukraina, hvor både Aftenposten, VG, Dagbladet og Nettavisen hadde ham som banens beste.

Statistikksenter Eliteserien:

Siden var Jon Knudsen førstevalget mellom stengene – helt frem til en fingerskade gjorde at han mistet Stabæks 13 første seriekamper i år, og siden har han ikke vært i noen av Drillos opprinnelige landslagsuttak.

Tror på keepetroika

Mot Island og Danmark regner likevel 36-åringen å få et aldri så lite comeback.

— Jeg har fått signaler på det , innrømmer Knudsen overfor Aftenposten.no.

Norges landslagstropp i det som fort blir skjebnekampen(e) mot Island og så Danmark blir kunngjort mandag klokken 11.00, og Knudsen regner med å være inne i varmen igjen.

- Det blir vel litt som det var da vi skulle spille mot Portugal og Litauen. Det blir en lang samling, og jeg har fått signaler om at de vil helst ha med tre keepere da , forteller Stabæk-keeperen.

Den gangen var Knudsen ikke med i det opprinnelige uttaket, men da han ble friskmeldt, kom han kjapt med da Drillo ønsket ytterligere en keeper med i troppen. Nå ligger det an til at det blir tre sisteskanser med hele veien.

- Jeg vet ikke, men det var i alle fall det inntrykket jeg fikk.

Stabæk-opptur

Søndag spilte Knudsen nok en god kamp for Stabæk, denne gangen mot Brann.

Kim Ojos mål kunne han gjøre lite med, ellers hadde keeperen full kontroll på det meste, og selv mener Knudsen at han begynner å finne tilbake til godfølelsen.

- Det har hjulpet å få tillit, og jeg har spilt meg gradvis opp. Jeg får bare rette en stor takk til trenerteamet som har hatt troen på meg , sier Knudsen til Aftenposten.no.

Så gjenstår det å se om Egil Olsen, Ola By Rise og Frode Grodås har det samme. Statistikken går i alle fall i Knudsens favør.

Tallenes tale

Stabæk-keeperen spilte sin foreløpig siste landskamp for Norge mot Polen i februar. Han står nå med 20 landskamper for Norge, og har kun sluppet inn 16 landslagsmål i sin tid som landslagskeeper (et snitt på 0,8 per kamp). Med Knudsen som Stabæks sisteskanse har det i år vært et snitt på 1,29 baklengs per kamp, mot 2,00 imot uten ham.

Til sammenligning har Rune Almenning Jarstein ett baklengsmål i snitt i hver av sine 13 landskamper, mens Espen Bugge Pettersen ikke har sluppet inn mål på sine 48 minutter med landslagsfotball.

På klubblaget har Pettersen sluppet inn 29 mål (et snitt på 1,53 baklengs per kamp), mens Jarstein også har latt 29 baller passere, men får et snitt på 1,45 per kamp, i og med at han har spilt én kamp mer enn rivalen i Molde.

Med kun ett poeng på Norges to siste EM-kvalifiseringskamper, er det liten tvil om at valget av – riktig – sisteskanse kan og vil bli avgjørende for Drillo. Lord Leonard Henry Courtney sa for hundre år siden at det er tre former for løyn – løyn, fordømt løyn og statistikk. Tall viser ikke alt, så:

Hvem mener du bør vokte Norges mål mot Island og Danmark? Ta debatten under!