SOLA (Aftenbladet): — Både i 2012 og 2013 avsluttet Sandnes Ulf sterkt etter en svak vårsesong, og reddet plassen med henholdsvis 32 og 33 poeng. Jeg tror fortsatt at vi kunne snudd den dårlige trenden i år, men det fikk vi ikke sjansen til. Derfor er det også umulig å vite om klubben kunne overlevd under vår ledelse. Jeg er den første til å innrømme at 10 poeng på 15 kamper var alt for dårlig, og tar ansvar for det, men da jeg fikk sparken hadde vi staket ut en kurs vi hadde tro på. Vi skulle tilbake til røttene, finne igjen Sandnes Ulfs varemerke, sier den tidligere Ulf-treneren til Aftenbladet.

Asle Andersen fikk sparken i Sandnes Ulf etter åtte og et halvt år i klubben. Er fra kampen mot Strømsgodset i juli. Foto: DIGITALSPORT

Det er to dager siden sesongen sluttet, og Andersen byr på kaffe i "poddeburet", den spesialbygde hyggestuen i egen hage. Det var her han og resten av trenerteamet la taktikken før kampene og planla treningsøktene. De siste fire månedene har aktiviteten vært langt mindre i hagestuen. Andersen jobber nå som lærer ved Grannes skole, og har holdt seg borte fra Sandnes Stadion etter at han fikk sparken 15. juli.— Jeg har fulgt med på tv, og sett hver eneste kamp. Det har vært nervepirrende, og jeg føler virkelig med guttene. Samtidig har jeg ikke følt behov for å gå på stadion. Det hadde blitt litt for mange spørsmål å svare på, sier Andersen i dag.

Tok ut aggresjon på hytta

Den var tirsdag 15. juli han fikk en SMS fra daglig leder, Tom Rune Espedal.

"Kan du stikke innom på kontoret", var meldingen. Der fikk Sola-mannen beskjed om at åtte og et halvt års samarbeid var over. Asle Andersen fikk sparken.

— Det kom overraskende. I ukene forut for dette hadde vi i trenerteamet riktignok merket oss at ledelsen trakk seg mer og mer unna, men det skjedde også i 2011, da vi slet på vårsesongen og tapte mange kamper. Derfor var jeg ikke forberedt på dette. Men jeg reiste hjem, fortalte ungene om det som hadde skjedd og så laget vi middag sammen. De tok det pent, og like etter reiste jeg med barna på en håndballeir i Danmark. Det hadde jeg ikke kunne gjøre så lenge jeg var fotballtrener. Jeg bygde også litt på hytta vår i Sirdal, og fikk ut mye aggresjon med hammeren, ler Andersen.

Premissene ble endret

Eks-treneren har ikke brukt energi på å finne ut hva som skjedde i kulissene da han fikk sparken. Var det investorer, Ulf-veteraner eller styret som presset på for å få ham ut?

— Jeg har fått noen innspill, men har ikke gjort noe for å komme til bunns i saken. Jeg bryr meg heller ikke om å få vite. Men jeg hadde forventet en ryddigere prosess fra de involverte. Fotball handler om resultater, derfor har jeg vært åtte og et halvt år i Sandnes Ulf. Og jeg er fortsatt glad i klubben. Jeg håper inderlig at Sandnes Ulf lykkes med opprykk på direkten. Det unner jeg spillere, supportere og sponsorer. Og det varmer meg at flere sponsorer sendte blomster hjem da jeg fikk sparken. I tillegg uttalte hovedsponsor Njål Østerhus at han ikke støttet min avgang og at pengene burde vært brukt på nye spillere.

Andersen har også merket seg at Sandnes Ulf uttalte at de måtte ta grep fordi klubben følte at entusiasmen i Sandnes manglet og at de ikke hadde råd til å rykke ned. Han mener at trenerens premisser også ble endret da Tom Nordlie overtok.

— Jeg ønsket å leie Tommy Høiland i sommervinduet som en frontspiss, for å skape med trykk sammen med Diego Rubio. Tommy ville vært en perfekt, lokal spillertype hos oss, og satt et mer aggressivt press på topp. I tillegg viste han målteft sist han var i Sandnes Ulf. Jeg tror også Molde ville sluppet ham. Men jeg fikk klar beskjed om at vi ikke hadde penger til nye spillere eller hotellovernattinger før bortekampene. Da jeg fikk sparken hentet Sandnes Ulf inn fire nye spillere og dro til bortekampene en dag før. På det tidspunktet var det fire poeng opp til sikker plass på tabellen. Da slet også Haugesund og Aalesund, to klubber med større ressurser enn Sandnes Ulf. De valgte likevel å beholde sine trenere og fikk begge et løft i høst, mens Ulf sluttet på 22 poeng, 13 poeng bak en sikker plass, sier Andersen.

Ville tilbake til røttene

23. juli ble Tom Nordlie bekreftet som Asle Andersens erstatter i Sandnes Ulf. Her er Nordlie sammen med daglig leder Tom Rune Espedahl på pressekonferansen. Foto: NTB SCANPIX

Han tror noe av motgangen skyldtes at Sandnes Ulf mistet litt av sin identitet denne sesongen.— Vi mistet fem spillere fra førsteelleveren i forhold til 2013, og av de nye var det vel bare Hannes Halldorsson og Derek Decamps som vi visste holdt eliteserieklasse. Mange av de nye var spennende, men hadde ikke levert på øverste nivå. I tillegg fikk vi mange skader i vårsesongen. Men viktigst var kanskje at vi mistet litt av oss selv. Vi ble litt for omstendelige, skulle føre kampene og være for ballbesittende. Vi manglet varemerket som gjorde Sandnes Ulf til Sandnes Ulf: Den oppofrende stilen, disiplinen, motet og den ekstreme arbeidsviljen i presspillet. Vi levde ikke opp til "jobba, jobba, jobba"-konseptet og ble en mellomting av alt. Akkurat det ville Bjarte (Lunde Aarsheim), Richard (Enge) og jeg ta tak og endre før høstsesongen, men vi fikk altså ikke sjansen, forklarer Andersen.

Fortsatt Ulf-følelser

Han vil ikke kommentere om han har fått noen henvendelser fra andre klubber i høst, men røper at familiesituasjonen gjør det vanskelig for ham å forlate fylket.

— I så fall måtte det blitt en pendlertilværelse, og jeg vet ikke om jeg er klar for det.

- Er du ferdig med Sandnes Ulf for alltid?

— Du skal aldri si aldri, jeg har fortsatt sterke følelser for klubben, og kunne godt tenkt meg et eller annet verv i klubben i framtiden. Jeg føler fortsatt jeg har noe å bidra med. Men det vil i så fall ikke være på mitt initiativ og med dagens ledelse, sier Asle Andersen.

— Var nødvendig å ta grep

Styreleder Terje Hopen forsvarer trenerbyttet og mener Sandnes Ulf fikk et løft med Tom Nordlie.

— Slik situasjonen var i sommer var det helt nødvendig å ta noen grep, og når man ser høsten under ett var vi ikke langt unna å lykkes med å berge plassen. Jeg føler Tom Nordlie har gitt klubben et løft, og tilført oss kompetanse og fotballkunnskap vi ikke hadde. Det er de ti siste minuttene av kampene vi har tapt poengene som kunne gitt oss ny kontrakt i eliteserien, mener Hopen.

Han hevder også at det er feil at Asle Andersen fikk nei til å hente nye spillere.

— Dette vet Asle godt. Både han og jeg var i møter der dette var et tema, sier Terje Hopen.