— Dette var et veldig trist budskap selv om vi visste at han hadde vært syk i det siste, sier fotballpresident Yngve Hallén da han får vite om at fotballegenden Odd Iversen døde mandag morgen.

— Han var en av de store i norsk fotball. Han var også en person som også den yngre generasjon fotballspillere har et forhold til. Mine tanker går i dag til familien og ikke minst til Steffen, sier fotballpresidenten.

Miljøskaperen Iversen

Hallén vil ikke bare dra frem Iversens tid som fotballspiller, men ikke minst den betydning han hadde for Rosenborg-miljøet etter sin spillerkarrier.

— Hans væremåte og hans kjapppe replikk har alltid stått som noe spesielt. Han var jo også en som var viktig person på brakka og RBK-miljøet, sier Hallén.

Yngve Hallén mener Odd Iversen var en av de store i norsk fotball. Foto: NTB scanpix

Han møtte Odd Iversen ofte og ikke minst i sin tid som Sogndal-leder.— Han var alt åpen og imøtekommende. En enestående person. Den kjappe replikket og de gode historiene var alltid med selv om noen av dem fjernet seg noe fra de opprinnelige fakta opp gjennom årene.

- Et mønster på en spiss

— Jeg var så heldig at jeg kjente ham både på og utenfor banen, og han var en veldig fin kar, forteller pensjonert NRK-kommentator Arne Scheie.

— Sportslig var jo Iversen et mønster på en spiss. Han har jo fremdeles rekorden i den norske toppserien med 30 mål på bare 18 kamper. Hans gjennombruddskraft, hans skudd, hans headinger. Alt var jo topp, internasjonal klasse. Det som virkelig er synd er at han valgte feil klubb da han ble profesjonell. Han skulle jo aldri gått til Racing Mechelen, men til en av de virkelig store klubbene. Jeg husker at den belgiske TV-kommentatoren syntes det var en av de aller beste spillerne han hadde sett. Dessverre brukte den belgiske klubben ham hele tiden slik at han aldri fikk hentet seg inn etter skader, forteller Arne Scheie.

-J eg husker også den gode replikken hans. Den beste er vel da George Curtis kom til Rosenborg og startet første trening med å holde frem en ball og si: «This is a ball», hvorpå det kom fra Iversen: "Itj gå så fort fram».

- Den aller sterkeste

Ingebrigt Steen Jensen har fulgt norsk fotball siden Iversen slo igjennom.

— Jeg husker Norges aller første radarpar med ham og Harald Sunde veldig godt. Lille, tekniske Sunde og det store, sterke damplokomotivet Iversen. Han er nok den aller sterkeste fotballspilleren gjennom tidene. Jeg møtte ham faktisk som fotballspiller i en treningskamp mellom Stabæk og Vålerenga. Jeg tror han scoret syv mot oss. Jeg fikk den tvilsomme æren av å passe på ham på en corner. Han var en halv meter høyere enn meg og hoppet minst en meter høyere. Å møte den kraftbunten var tøft, sier Steen Jensen.

— Jeg så ham både som Rosenborg-, Vålerenga- og landslagsspiller og husker to scoringer spesielt godt. Da han mælte inn 1-0-scoringen mot Frankrike i Strasbourg (1968), og ikke minst det legendariske volleymålet hans for Vålerenga mot Moss (1977). Han fikk også en sønn som ble nesten like god, legger "Mr. Stabæk" til.

Steen Jensen mener Iversen hører hjemme blant de fem største spillerne i Norge i nyere tid når man ser både fotballkarrièren og typen som profil sammen.

— Min liste består av Roald "Kniksen" Jensen, Odd Iversen, Tom Lund, Hallvar Thoresen og Ole Gunnar Solskjær. I den listen har altså Iversen en soleklar plass, understreker Ingebrigt Steen Jensen.