Mens herrene kjører i Kitzbühel i helgen, er kvinnene i Garmisch-Partenkirchen.

– Vi kjører ikke de samme løypene som guttene, og vi får ikke kjøre i Wengen og Kitzbühel, sier Maria Tviberg (Geilo IL).

Og det er ikke sånn at dette er noe hun har planer om å kjempe seg til å få lov til.

– Å sette oss jenter utfor der hadde ikke vært særlig pent, det er litt tøft for oss. Guttene er litt tøffere og sterkere enn oss, sier Tviberg.

– Så du vil ikke stå på barrikadene for retten til å kjøre de samme løypene?

– Jeg er realist, jeg.

– Så de løypene kan de ha for seg selv?

– Definitivt.

– For mange skader

– Jeg må manne meg opp hver gang jeg kjører her. Jeg har kjørt så mye nå at jeg vet det er mulig å komme velberget til mål, men det er vanskelig. Det er tøft. Det gjelder bare å gjøre det beste ut av det de to minuttene det tar å komme seg fra toppen til bunnen av løypen, sa Adrian Smiseth Sejersted nylig til NTB angående Kitzbühel.

Tidligere toppalpinist Andrine Flemmen understreker at det nok ikke er det at kvinnene ikke får kjøre der, men at det ikke legges renn for kvinnene der.

– Jentene har ikke like tøffe fartsløyper som guttene. De har ikke lik fysikk, og hoppene blir for høye og lange. Det hadde rett og slett blitt for mange skader, sier Flemmen.

Hun sier at dersom kvinnene skulle ha kjørt der, så hadde arrangøren nok lagt starten lenger ned i bakken, laget flere svinger, og høvlet ned hoppene.

– Sånn det er i dag er det for tøft. At det er bratt går greit, men det er en enormt stor hastighet og veldig store hopp. Vi er bare skapt ulikt, så det er egentlig helt naturlig at ikke kvinnene kjører herreløypene, understreker hun.

Den tidligere alpinisten påpeker at heller ikke dameløypene er av det «snille» slaget.

– De er jo oppe i 130 km/t i enkelte renn, så de er absolutt tøffe de løypene også.

Vil være med til VM

Tviberg sier at formen er fin før helgens verdenscup i Garmisch-Partenkirchen, men synes det har vært vanskelig i det siste.

– Det har ikke har gått så bra. For meg er det første gang i mange av traseene, og jeg har ikke like mye erfaring som de andre.

Flemmen kjenner godt til Tviberg, og var med på å trene henne da hun var ung i Tertnes.

– Hun er kjempeimponerende. Hun er fortsatt veldig ung, og har hatt en del store skader som gjør at hun har gått glipp av en del trening. Da er det imponerende å se hvordan hun kommer tilbake gang på gang. Når hun får trent skikkelig og holdt seg skadefri, så kommer resultatene, sier hun.

– Det er jo kjipt når det går dårlig, men jeg føler at det skal snu snart. Jeg mangler litt selvtillit med tanke på til løypene, men det går bra på trening, sier Tviberg.

Målet for helgens renn er å være blant de 20 beste. Gjør hun sakene sine bra fremover, håper hun å bli tatt ut til VM i februar. Da bør hun ha en topp 16-plassering til, men treneren kan også ta henne med basert på god kjøring.

– Det hadde vært kult å være med.