Aserbajdsjan-Norge 1-0

BAKU/OSLO: Krisen til det norske landslaget kom til et nytt nivå på Olympiastadion i Baku.

Laget som ligger over 60 plasser under Høgmos menn på FIFA-rankingen (og Norge er nummer 70!) sjokkerte sine gjester etter 11 minutter. Derfra og ut holdt de stand mot et norsk press som altfor sjeldent hadde den intensiteten som kreves.

Kjetil Rekdal gikk til angrep på vinnerviljen til det norske landslaget etter kampslutt.

— De tror de er bedre enn det de er. Når du ikke legger hundre prosent i potten, da taper du for Aserbajdsjan, sier Vålerenga-treneren i MAX-studio.

Høgmo: — Dette er vi sammen om

Per-Mathias Høgmo erkjente at de norske spillerne ble for statiske inne i boksen

— Det er først og fremst en veldig skuffelse at vi taper 0-1 her nede, det er ikke noe mer å si. Vi har for dårlig kvalitet i avgjørende situasjoner. Vi skaper en del sjanser, men burde skapt flere. Vi burde hatt større bevegelse inne i feltet, sier Høgmo til MAX.

- Underpresterer spillerne på landslaget?

— Det er vanskelig rett etter kampen og evaluere det. Nå er vi veldig skuffet over at vi har tapt en kamp vi hadde et brennende ønske om å vinne.

- Gir du opp VM-håpet nå?

— Vi har spilt to kamper. I forrige kvalik tok vi fire poeng mot Aserbajdsjan. Vi bør ta tre, da er vi ett poeng bak forrige kvalik.

- Har du tillit i spillergruppen?

— Spillergruppen har vært formidable hele tiden. Det var en god inngang til kamp og topp innsats på trening.

- Hvorfor ønsker du fortsette du som landslagssjef i denne situasjonen?

— Dette er vi sammen om. Dette skal vi få til å løfte.

Klager på dommerne

Haitam Aleesami ville ikke skylde på landslagssjef Per-Mathias Høgmo.

— Hva skal jeg si? Vi skaper mange sjanser. Det er ikke godt nok å tape for Aserbajdsjan. Det er ingen andre enn oss spillere som skal ta på oss denne, sier venstreback Haitam Aleesami til MAX.

- Betyr det at du har tillit til Høgmo?

— Absolutt. Det er vi spillere som skal ta på oss dette, gjentar Aleesami, som la til at spillerne gjorde en «rævva jobb».

Ole Selnæs var svært misfornøyd med dommerstanden, og at de dømte frispark til hjemmelaget i forkant av 1-0-målet.

— De er noen av de dårligste dommerne jeg har opplevd. Men vi skal ikke skylde på det. Vi burde vunnet uansett, sier Selnæs.

VI SAMLET REAKSJONENE FRA SOSIALE MEDIER:- Jon Almaas tar over landslaget.

Elendig gressmatte

Gressmatten på den ellers så imponerende arenaen holdt et fryktelig svakt nivå – det ble store sår i matten selv for den miste bevegelse – men dessverre for Norge var deres forsvarsspill ved kampens avgjørende situasjon om mulig enda dårligere. Når så ingen av de norske sjansene endte med mål, gikk det som det måtte gå.

Dermed har Norge tapt åtte av sine 11 siste kamper, kun to av dem er vunnet (mot Finland og Island på Ullevaal). Mest kritisk av alt er det faktum at de fem siste kvalifiseringskampene har endt med nederlag.

Allerede to kamper ut i gruppespillet henger annenplassen som gir play off-spill i en veldig tynn tråd. Dette var kampen våre beste menn ikke hadde råd til å tape. Nå har de gitt seg selv en enorm utfordring, og presset mot deres trener vil garantert øke i styrke.

Norge vant riktignok sjansestatistikken klart og hadde ballen nesten hele tiden, men som kjent gir ikke den slags alene poeng.

Per-Mathias Høgmo sto med armene i kryss og så sine spillere fortvilet jage uttelling i annen omgang, men uten at de spilte seg til gode nok muligheter.

2016 er året hvor baklengsmålene har rent inn for det norske landslaget. Urovekkende mange har kommet etter stygge, personlige feil eller ren og skjær sløvhet og konsentrasjonssvikt i forsvaret.

Høgmo har flere ganger understreket viktigheten av å luke den slags bort, hvis ikke blir man hardt straffet i internasjonale kamper. Derfor skulle man kanskje tro at spillerne hadde lært, men det tok bare 11 minutter i Baku før de viste at det fortsatt er et stort problem.

Da et frispark var headet bort av Adama Diomande fikk Aserbajdsjan god tid til å slå inn igjen i feltet, først og fremst på grunn av et fraværende press på ballfører fra Markus Henriksen.

Det var dobbelt så mange norske spillere som aserbajdsjanske inne i feltet, men Ole Selnæs hadde sluppet sin mann, Maksim Medvedev, og dermed kunne en ensom blåkledd enkelt styre ballen inn i lengste hjørne.

Et Norge som var på defensiven allerede før start fikk den verst tenkelige starten. Aserbajdsjanerne viste tidlig hva som var deres plan. De lå lavt, brukte enhver anledning til å drøye tiden, og den offensive planen besto av å ta de overgangsmulighetene de måtte få.

Det norske balltempoet var lavt den første halvtimen, noe som førte til at man svært sjeldent klarte å true motstanderen.

Pål André Helland viste at hans venstrefot egner seg utmerket for dødballer. Etter 15 minutter fant han Stefan Strandberg som fikk headet mot mål, men ballen ble klarert på streken. Henriksen klarte ikke å få klem på avslutningen like etter.

En god kontring kvarteret senere gjorde at Joshua King tok ballen med seg inn i feltet, men han fant akkurat ikke Per Ciljan Skjelbred med pasningen.

Norge fikk til et visst press da omgangen nærmet seg slutten. Helland skrudde et hjørnespark rett i tverrliggeren, før Haitam Aleesami stupte frem like etter og headet rett på keeper. Den norske venstrebacken prøvde seg også med et skudd fra distanse, men også denne gang sto Kamran Agayev i veien.

Ingen sluttspurt

Man skulle kanskje tro at det norske laget kom til å kjøre over motstanderen i annen omgang i jakten på utligning og vinnermålet, men de hvitkledde evnet rett og slett ikke.

Adama Diomande fikk det som skulle vise seg å bli omgangens eneste sjanse etter 54 minutter, men også denne norske avslutningen gikk rett på keeper.

Høgmo prøvde med å sette inn både Alexander Sørloth, Jo Inge Berget og Stefan Johansen, men til liten hjelp. Markus Henriksen fikk en stor sjanse på hodet i sluttminuttene, men headingen gikk utenfor. Dermed det ble en ny nedtur for Høgmos Norge.