KUUSAMO/OSLO: Da Heidi Weng kom i mål til en niendeplass, snaut halvannet minutt bak vinner Therese Johaug, brøt hun ut i gråt og ble liggende i målområdet i flere minutter. Svenske Ida Ingemarsdotter trøstet jenta fra Ytre Enebakk.

Det var nemlig ikke første gang Weng krysset målstreken søndag.

Se hendelsen lengre ned i saken!

I bakken inn mot siste runding rykket Heidi Weng skikkelig til. Da gruppen svingte inn på stadion for siste passering, gikk Weng ut til høyre, og staket seg inn på oppløpet og over målstreken.

GOD TRØST: Heidi Weng får trøst av pappa Ole Morten i målområdet etter tabben i Kuusamo. Foto: NTB Scanpix

− Stina (Nilsson) fulgte nesten etter, så jeg ble helt paff. Så begynte Stina å rope på henne, så begynte jeg å rope: "Heidi, Heidi, det er feil!". Hun spurtet for fullt og hørte oss ikke, sier Ingvild Flugstad Østberg, som dannet en Johaug-jaktende kvartett sammen med Nilsson, Ingemarsdotter og Weng.

I målområdet slang Weng seg ned på bakken, tydelig utslitt. Det tok noen sekunder, men en forfjamset Weng oppdaget brøleren og kom seg ut i sporet igjen.

− Jeg må selvsagt komme med trøst når man går feil. Vi er bare mennesker, sier Ingemarsdotter om seansen i målområdet.

− Jeg kjente medlidenhet overfor henne. Da ga jeg en klem som kanskje hjalp litt, legger hun til.

Heidi Weng ville ikke prate med mediene, og ble geleidet av pressesjef Gro Eide gjennom intervjusonen etter rennet.

Johaug skjønte ingenting: — Er det Heidi?

Therese Johaug skjønte svært lite da hun gikk ut på sin siste runde søndag. Da den suverene lederen kastet blikket over sin venstre skulder, så hun noe hun definitivt ikke hadde forventet.

— Jeg så at det var ei jente som var på vei mot mål. Er det Heidi? Har jeg gått feil nå? Det kan ikke skje, jeg har gått tre runder, gjenforteller Johaug.

Da minitourvinneren så at de tre andre forfølgerne staket rett frem, slo hun seg til ro med at hun hadde gått riktig.

Hun har full sympati med lagvenninnen Weng.

— Jeg skjønner fortvilelsen til Heidi, det er ikke noe moro. Etter løpet ga jeg henne bare en klem, forteller hun.

Følelsen er kjent for Therese Johaug. Under gulløpet på tremila under ski-VM i Falun gikk hun seg vill midtveis. Da stoppet hun helt opp i løypen, uten å vite hvor hun skulle gå. Hun fant frem - og ble VM-dronningen under mesterskapet forrige vinter.

Landslagstrener Egil Kristiansen fikk ikke med seg brøleren før en svensk kollega prikket han på ryggen: "Heidi går i mål nå", ble Kristiansen fortalt.

− Jeg ble litt overrasket. Heidi er veldig, veldig lei seg. Det koker litt i hodet under et skirenn. Det er fryktelig ergerlig likevel, kommenterer treneren.

Overlegen Johaug

Therese Johaug gikk ut først, så seg aldri tilbake og vant søndagens jaktstart i Kuusamo. Dermed vant hun også helgens minitour i de finske skoger.

Stina Nilsson tok andreplassen, 22 sekunder bak Johaug. Ingvild Flugstad Østberg tok tredjeplassen, 32 sekunder bak vinneren. Kampen om pallplassene kunne imidlertid sett helt annerledes ut, hvis Heidi Weng hadde telt riktig antall runder.

Sammen med Ida Ingemarsdotter utgjorde den nevnte trioen en kvartett som dannet den nærmeste gruppen bak ensomme Johaug.

Charlotte Kalla klarte aldri å nærme seg tetløperne, selv om hun gikk ut bare 15 sekunder bak Johaug.

− Jeg gikk et veldig godt skirenn. Det var litt vanskelig føre og jeg hadde litt bakglatte ski, men jeg var vel ikke alene om det. Men jeg fikk en liten klump i halsen i den første bakken da jeg kjente at skiene ikke satt, men så skjønte jeg på sekunderingen etterpå at jeg tok sekunder på de bak meg, så det var moro, sa Johaug til NRK etter målgang.