Det er liten tvil om at det islandske EM-laget imponerer en hel fotballverden:

De var bunnsolide gjennom EM-kvalifiseringen, og imponerte alle ved å ta seg videre til åttedelsfinalene i sluttspillet. Der ventet fotballstormakten England — som de klare å sette på plass og sende ut av mesterskapet i går kveld.

Les også:

Eidur Gudjohnsen har i mange år ført an den islandske fotballen som landets aller største stjerne internasjonalt. 37-åringen som har en fortid i både Chelsea, Barcelona og flere andre storklubber rundt om i Europa, spiller nå i Molde.

Island-keeper Hannes Halldórsson spiller i Bodø/Glimt. Foto: AP

Faktisk har det seg sånn at hele ti av 23 i den islandske EM-troppen enten spiller i eller har en fortid i norsk fotball.

En sikker investering

Teitur Thordarson har etter hvert blitt en rutinert mann i norsk fotball. Islendingen har vært hovedtrener i både Lyn og Brann — og har hatt to perioder i hver klubb. Nå er han trener for Drøbak/Frogn.

Han mener norsk fotball først og fremst henter islandske fotballspillere fordi de er gode, men også fordi det rett og slett er en investering.

— Det er ingen tvil om at det først og fremst er på grunn av at det er gode spillere. Dessuten tror jeg det er sjelden at norske klubber er misfornøyde når de henter en islending. Det kommer av at de har en flott innstilling, og jobber, for å si det mildt, rævva av seg for at laget skal prestere. Det er en sikker investering å hente en islending, tror jeg. Du blir ihvet fall ikke misfornøyd med innsatsen. Som trener er det det eneste du skal stole på at spillerne at de jobber hardt for å lykkes, sier Thordarson til Aftenposten.

ISLANDSK: Tidligere Brann- og Lyn-trener Teitur Thordarson. Foto: AP

Rosenborgs Matthias Vilhjalmsson er en av mange islendere som for tiden spiller i Norge. Sammen med lagkamerat Holmar Örn Eyjolfsson var han høyaktuell for EM-troppen. Han tror ikke det er tilfeldig at norske klubber gjerne henter islendinger.

Les også:

— Jeg tror de har opplevd suksess med dem, både på grunn av mentaliteten og at de vet hva de får. Islendinger og nordmenn er jo også veldig like, og vi kommer rett inn i kulturen og lærer språket fort, sier Vilhjalmsson til Aftenposten.

Kan vi ta noe av æren?

Men så er jo det obligatoriske spørsmålet da om vi som nordmenn har lov til å ta en bitteliten del av æren for at Island har gjort det så bra i EM.

— Ja, det mener jeg absolutt, sier Thordarson.

— Den norske ligaen er bedre enn den islandske, og for de spillerne som ikke plukkes opp av europeiske klubber som unge, er veien gjennom Skandinavia en fin vei å gå. Spillerne utvikler seg fint i Norge.

Vilhjalmsson sier:

— Ja, hvert fall litt. Det er et godt steg å komme seg til Norge og bli enda bedre. Sett at vi ikke har en profesjonell liga på Island, er det et fint steg i karrieren. Også er det mange som har gjort det bra og tatt enda et steg videre.

ROSENBORG-ESS: Matthias Vilhjalmsson. Foto: NTB Scanpix

Viktige tiltak

Suksessen kommer ikke helt tilfeldig, heller. For noen år siden ble det satt i verk tiltak på Island med håp om at det skulle gi suksess.

— For 15 år siden begynte vi å satse stort på anlegg og storhaller. Bare i en halvtimes radius fra Reykjavik (hovedstaden på Island, journ. anm) ligger det syv storhaller med kapasitet på flere tusen. Og det har bidratt til at fotball har blitt en såpass stor idrett på Island i dag, sier Thordarson.

Fått med deg Islands svar på Bjørge Lillelien?

Noen år senere var det også slik at fotballforbundet på øya nærmest krevde at alle trenere måtte ha a— eller b-lisens for å trene spillere helt ned i sjuårsalderen.

— Det har vært kjempeviktig, og har gjort at fotballen har blitt kjempebra drevet, sier Thordarson.

Det største i islandsk idrett

Og nå presterer altså Island bedre enn det noen hadde trodd i EM. Nå venter vertsnasjon Frankrike i kvartfinalen søndag.

ELLEVILL JUBEL: Island fortsetter eventyret i EM. Foto: Reuters

— Det de driver med nå er helt fantastisk, det er det ingen tvil om. For meg er det ingenting som kan måle seg med dette i islandsk idrettshistorie. Fotball er den største idretten i verden, og interessen er så stor. Bare se når vi slår England, som er betalt så mye for den kvaliteten de legger ned. Men det er ikke pengene som rår, det er innsatsen, sier Thordarson.Heller ikke Vilhjalmsson, som måtte avlyse den planlagte turen til åttedelsfinale-kampen, legger skjul på at det er stort.

— Det laget viser nå, er det største de har gjort noensinne. Det er gøy å være islending nå, sier Vilhjalmsson.