- Evaluering. Prosess. Evalueringsprosess. Kjenner at jeg blir veldig, veldig sliten, uten engang å evaluere følelsen.

Det skrev fotballkommentator Kenneth Fredheim etter landskampen mot Tsjekkia forrige fredag.

Den rutinerte kommentatoren er bare en av mange som de siste dagene og ukene har latt seg irritere over Fotballforbundets bruk av ord som «prosess», «evaluering» og ikke minst det noe konstruerte ordet «evalueringsprosess».

Et eksempel er fra torsdag formiddag, da pressemeldingen om at Pål Bjerketvedt er ny generalsekretær i NFF ble sendt ut:

1747 medieoppslag

«NFF er en kompleks organisasjon. Pål Bjerketvedt har solid ledererfaring og dokumentert evne til å gjennomføre endringsprosesser med suksess – både strategisk, organisatorisk og kommersielt. Han har også god organisasjonsforståelse og gode relasjonelle evner, noe som er viktig for å få alle interessegrupperingene i fotballen til å dra i samme retning» sto det å lese.

Vi har bedt medieanalysebyrået Retriever finne ut hvor ofte disse ordene faktisk blir brukt. Ifølge selskapet har Norges Fotballforbund blitt nevnt i 1.747 medieoppslag i sammenheng med begrepene prosess eller evaluering, siden Terje Svendsen ble innsatt som fotballpresident 28. februar i år.

— Ord som betyr alt og ingenting

Dette tar da ikke høyde for ting som er sagt på pressekonferanser eller i pressemeldinger, som flere medier har omtalt. Men er likevel en pekepinn på hvorfor NFF blir kritisert for sitt ordvalg.

- Alle må evalueres. Alle har prosesser. Dette er ord som kan bety alt, og som kan bety ingenting.

Det er dommen fra Berit von der Lippe. Hun er professor i retorikk ved Handelshøyskolen BI.

Hun mener det fortsatt er uklart om Per-Mathias Høgmo har gått av frivillig eller ikke. NFF påpekte under onsdagens pressekonferanse at Høgmos avgang var noe man var blitt enig om. von der Lippe mener dermed at disse ordene er ufarlige for NFF, så lenge ingen utfordrer dem på det.

Ber journalister følge NRK-Stenvolds eksempel

— Det er ord du ikke kan opponere mot. Alle må evalueres, så det er begreper som du ikke kan opponere mot, sier professoren.

Hun blir veldig engasjert når hun bringer opp et ferskt eksempel. NRKs Ingerid Stenvolds intervju med idrettspresident Tom Tvedt på Dagsrevyen skapte debatt over hele landet, og BI-professoren mener flere journalister må følge Stenvolds eksempel.

— Måten hun ikke slapp Tvedt på, og spurte om igjen «hva er det du faktisk mener?» må resten av journalistene lære av. Man kan ikke bli tatt på det hvis man slipper unna, men når Tvedt da ble utfordret på hva han faktisk mente, så blir han stående som mislykket hvis han fortsetter med den type tomprat, sier hun.

- Vil du kalle det tåkeprat?

— Tåkeprat... Det ville jo nesten vært forskjønnende. Men det tyder på at man er redde for å miste maska, sier Berit von der Lippe.

— Definert hvordan vi vil håndtere åpenheten

På en pressekonferanse i dag innrømmet fotballpresident Terje Svendsen at man ikke har vært så flinke på dette med åpenhet:

– Vi har definert hvordan vi vil håndtere åpenheten. Etter styremøtet i april, har ikke det vært noen særlig utfordring. Mye av dette er historiske problemstillinger, men det som er viktig er at vi faktisk gir et inntrykk av at vi etterlever den åpenheten vi sier vi skal stå for. Det er viktig at åpenhet ikke bare vedtas, men innføres som en bedriftskultur. Pål vil sørge for at blir et kjennetegn, lover Svendsen, ifølge NTB.

Fotballpresidenten tror den nye generalsekretæren, som kommer fra jobben som NTB-sjef, kan hjelpe til med mediehåndteringen.

— Det var ikke et avgjørende kriterium, men det er ingen tvil om at det er en fordel at man har god kjennskap til mediebransjen og mediehåndtering. Vi henter hoveddelen av våre inntekter fra medieavtaler, samtidig som vi er en organisasjon som er gjenstand for mye medieoppmerksomhet.

- Vi lytter til innspillene

Yngve Haavik er kommunikasjonssjef i Norges fotballforbund, og sier at de lytter til innspillene og tilbakemelding. Han mener at antallet medieoppslag sier en del om hvor stor medieoppmerksomhet det er rundt NFF.

— Når vi bruker begrep som evaluering har det faktisk et reelt innhold. Når eksempelvis A-landslaget for menn ikke oppnår de resultatene vi har satt som mål, må vi se på hva som ikke har fungert. Det må vi gjøre for å lære og for å bli bedre. Vi har stor forståelse for at mange blir utålmodige, og ønsker handling. Men samtidig som vi lytter til kravene utenfra må vi må sørge for at de av våre ansatte som dette berører blir behandlet på en forsvarlig måte, sier han.

Han mener at kritikken kan handle like mye om en utålmodighet etter å få konkrete svar, som om bruk av begrepene.

— Vi gjør uansett klokt i å vurdere innspill vi går, og det skal vi også gjøre, sier han.