De har vært der hele gjengen: Neymar, Lionel Messi, Arturo Vidal, Angel Di Maria, Carlos Tévez og Sergio Agüero. Men det er skandalene som har fått de største overskriftene i gruppespillet.

— Søramerikansk fotball har vist frem både det beste og verste fra sitt repertoar: Både styrker og svakheter, sine lyse og mørke sider. Men den får ikke ut hele sitt potensial, skriver den argentinske trenerprofilen Carlos Bianchi i sin faste spalte i ESPN America.

Flere av verdens beste fotballspillere deltar i Copa América. Men interessen i Europa er laber.

Her i Norge sendes ikke det søramerikanske mesterskapet på TV. Og du skal lete godt med fjernkontrollen for å finne andre land i Europa som satser tungt på turneringen som involverer mange av verdens største stjerner.

Ut fra rapportene har vi gått glipp av mye vakker fotball. Og vertsnasjonen Chile, på jakt etter sitt første trofé i Copa América, er kanskje den nasjonen som har imponert mest. 5-0-seieren over Bolivia har vært turneringens klart beste prestasjon.

Utvist og arrestert

Men det som har fått mye av oppmerksomheten er de kontroversielle hendelsene.

Brasil jakter revansj etter ydmykelsen på hjemmebane under VM i fjor. Men som under VM må Brasil igjen klare seg uten superstjernen Neymar i cupspillet.

Bildene av Arturo Vidals knuste bil rystet gulljagende Chile. Foto: AP

Neymar fikk rødt kort mot Colombia. Dommeren mente at Neymar forsøkte å skalle ned Colombias Jeison Murillo. Og usportslig oppførsel etter kampslutt gjorde at han ble suspendert i fire kamper og mister resten av mesterskapet.Chile-stjernen Arturo Vidal fyllekjørte og kræsjet sin Ferrari etter en frikveld i Santiago. Gråtende beklaget 28-åringen hendelsen overfor lagkamerater, trenere og det chilenske folk.

Vidal ble arrestert, men ble tatt inn i varmen igjen av landslagssjef Jorge Sampaoli. Vidal har scoret tre mål på tre kamper. Men ryktet er skadet.

Lionel Messi og Angel Di Maria ble av argentinske medier beskyldt for å latterliggjøre landslagssjef Tata Martino. På vei ut av spillertunnelen etter pausen i oppgjøret mot Paraguay, skjulte stjerneduoen munnen med hendene, samtidig som de lo.

Argentinske medier satte himmel og jord i bevegelse for å finne ut hva som ble sagt. Avisen El Dia mener Messi og Di Maria latterliggjorde landslagssjefens pauseprat.

— Hva ble sagt i garderoben? Noe dumt?, spurte Messi.

— At dette var ikke en lett kamp, svarte Di Maria. Og så lo begge. På vei ut av garderoben ledet Argentina 2–0. Kampen endte 2–2 ... Det var ikke så lett likevel.

Ikke vunnet på 22 år

Messi har vist små glimt av klasse i gruppespillet i Copa América. Men ikke det samme nivået han har vist i kamp etter kamp for Barcelona det siste halve året.

Argentina er uansett turneringens favoritt. Ingen av de andre er i nærheten av å ha så mange og gode klassespillere offensivt. Og de er jevnt besatt lenger bak på banen.

Lionel Messi har reist til Chile for å prøve å endelig vinne noe med sitt kjære Argentina. Foto: REUTERS

Messi har vunnet alt som vinnes kan som klubbspiller i Barcelona. Men på landslaget har han til gode å vinne trofeer. Nærmest var han i den tapte VM-finalen mot Tyskland på Maracana i fjor.Argentina har ikke vunnet Copa América siden 1993. Etter 22 år med pokaltørke lengter argentinerne etter en stor triumf igjen.

— Det er altfor lenge siden Argentina vant sist. Vi er flere som er i avgjørende perioder i karrièrene våre. Vi var veldig nær VM-seieren i fjor. Vi føler oss sterke, sier Messi.

Men Argentina får tøff kamp.

Chile har vært det beste laget i gruppespillet. Og Brasil er alltid å regne med i store mesterskap.

Norske innslag

Copa América har også gitt oss episoder relatert til norsk fotball.

Sarpsborg-keeper Duwayne Kerr dummet seg regelrett ut da Jamaica tapte 0–1 mot Paraguay. Keeperen bommet helt da han skulle klarere og heade ballen ut langt utenfor egen 16-meter. Ballen gikk rett i beina på Paraguays Edgar Benitez og spratt rett i det tomme målet.

Vi har ikke glemt Vålerenga-spiss Deshorn Brown som ilte rett til benken etter at Jamaica hadde tapt 0–1 for Argentina. Brown hadde telefonen klar ved sidelinjen og løp rett bort til Messi og ba om en selfie. Verdens beste fotballspiller så litt overrasket ut.

Men han stilte opp etter sin landskamp nummer 100.