Med fjerdeplassen i årets Tour de Ski tok Haga steget opp i verdenstoppen.

Innsatsen var så imponerende at 24-åringen fikk VM-debuten i Falun, samtidig som hun var et naturlig valg når det nye elitelaget skulle tas ut.

Og de gode opplevelsene kan være nyttige å ha i banken når de nye lagvenninnene du skal til pers mot på trening heter Johaug, Bjørgen og Weng.

Bare for å nevne noen.

— Det er nesten litt rart at jeg skal få lov til å være en del av det laget, det er jo så sterkt. Da er jeg veldig glad for at jeg har vist for meg selv og andre at jeg har noe der å gjøre, sier skiløperen fra Bjørn Dæhlie-bygda Nannestad.

— Det er godt med litt selvtillit før jeg sikkert får bank på trening utover høsten.

- Du er forberedt på det?

— Ja, veldig! Hehe.

Ragnhild Haga sammen med Heidi Weng og Marit Bjørgen før 10-kilometeren i Falun-VM Foto: Terje Bendiksby

Haga har tre VM-gull i ulike aldersklasser

Hun har vært en del av rekruttlaget de siste sesongene. Der har de fått lov til å være med elitelaget på en samling i året. Dermed vet Haga hvor listen ligger.

Nå skal hun gå fra å være den beste på laget til å være den ferskeste.

— Jeg har jo vært den dårligste tidligere og, på juniorlaget for eksempel. Så jeg vet hvordan den rollen er og, sier løperen med to gull og ett sølv fra U23-VM.

I junior-VM to 2011 tok hun gull og bronse.

Planen er å være tålmodig, og ikke la seg knekke av noen dårlige økter i forhold til de beste.

Råd: Ikke følg de beste på trening

Det er en god tilnærming, mener Vidar Løfshus. Han sier overgangen til elitelaget kan være veldig utfordrende.

— Er det en ting jeg vil fraråde Ragnhild på det sterkeste, så er det å henge på Therese Johaug og Marit Bjørgen, sier landslagssjefen.

Han tror en av nøkkeloppskriftene til kvinnelagets enorme suksess de siste sesongene er at treningsopplegget er individualisert og differensiert til enkeltutøverne.

— Om alle skal ut på samme langtur, kan det være de kommer inn med en halvtimes mellomrom på en tre-firetimerstur. Det er veldig viktig, og der vet jeg at Ragnhild blir godt ivaretatt.

Vidar Løfshus smilte godt da han presenterte landslagene sist fredag. - Alle landslagssjefer i verden misunner meg disse lagene, sa han. Foto: Cornelius Poppe, NTB scanpix

Ekspert mener pallplass bør være målet

Torgeir Bjørn mener det viktigste for Haga blir at hun klarer å utnytte det at hun nå er en del av verdens beste lag, samtidig som hun bygger videre på det som har gjort henne god.

— Det er viktig også å trene i sin egen fart, og trene en del hardere økter alene som er optimalt tilpasset henne, sier NRKs langrennsekspert.

Han mener pallplass i noen verdenscuprenn må være et naturlig mål, og han tror også at hun har en bra sjanse til å hevde seg i sesongens to hovedmål – Tour de Ski og Tour of Canada.

VM ble en skuffelse sist sesong

Nedturen forrige sesong ble VM hvor Haga fikk gå 10 kilometer fristil – distansen hvor Charlotte Kalla vant og Norge stilte med ubrukelige ski.

— Jeg var mest skuffet der og da. Så gikk det noen uker, og jeg skjønte at det ikke var verden som gikk under, sier hun og ler.

Da hun gikk inn til sjetteplass på minitouren på Lillehammer i fjorårets verdenscupåpning, trodde hun første det skyldtes at hun hadde ekstremt gode ski.

Det gikk imidlertid ikke mange ukene før hun skjønte at det skyldtes at hun var i ekstremt god form.

Derfor er det ingen som blir overrasket om hun plasserer seg høyt på resultatlistene til vinteren.

Men før det er det mange treningssamlinger med landslaget.

Der er Ragnhild Haga forberedt på å få bank.