Sebastian Wang Hansen seiler mot det han håper blir OL i Rio i 2016. 26-åringen har sikret Norge en kvoteplass allerede, men det er likevel ikke sikkert at han får dra.

Jakten på OL-billetter er i gang. Det finnes noen få oppsamlingsmuligheter og wild card i 2016, men det er lite å basere seg på.

Derfor er 2015 på mange måter et avgjørende år.

De norske håndballjentene gjorde det enklere for seg selv ved å ta EM-gull i Ungarn før jul, den eneste plasseringen som automatisk ga OL-plass dette året. Spillerne får imidlertid ikke klarsignal før om halvannet år. De må bare stå på for å overbevise landslagstreneren.

Slik er det også i seiling og skyting, som har fått tak i kvoteplasser allerede.

Det store målet den siste sesongen var å sikre kvoteplass for Norge under VM i Santander. Jeg deltok på samme arena under prøve-VM året før, og det viste seg at dette ikke var noe enkelt sted å seile. Det ble derfor prioritert en del trening der i forkant av VM for å bli godt kjent med forholdene, sier brettseiler Wang Hansen.

Han lyktes. Seiling har fått tak i fem kvoteplasser, og vestfoldingen mener at det er nå den virkelige utfordringen starter: Bli god nok til en medaljesjanse i OL.

Skyting har kapret to kvoteplasser. Det maktet de to østfoldingene Malin Westerheim (halvmatch) og Are Hansen (helmatch). Det skjedde i siste VM i Spania i september.

Landslagstrener Anne Grethe Jeppesen forteller at hun tar med landslaget på samling til Kuwait i januar for å kunne forberede gjengen til de neste mulighetene, som er verdenscupstevnet i Sør Korea i april og deretter i USA og Tyskland.

Vi tok åtte medaljer i siste VM, og mener at vi skal få tak i flere kvoteplasser til OL.

Kun én fra hver nasjon i båtklassene

I OL er det mange øvelser på og i vannet. I båtsporten er det kun én utøver i hver klasse som får komme med, som i seiling, roing og padling.

Mira Verås Larsen trener mye for å kunne prestere i Brasil, men vet ikke om det blir i en ener eller toerkajakk.

Padleren Mira Verås Larsen, som var flaggbærer under OL i London, drømmer om å få oppleve et slikt mesterskap igjen, først og fremst for å prestere bedre. Hun opplyser at det kun er to regattaer som kvalifiserer til OL, og at den største muligheten finner sted under VM i Milano i 2015.På våren i 2016 vil det være en egen OL kvalifiseringsregatta, der kun båter/utøvere som ikke er kvalifisert får stille. Det er ikke avgjort om jeg kommer til å prøve å kvalifisere i K1 eller i K2 med Marte Solhaug. Hun har vist seg å være en veldig lovende padler, og hvis vi får en K2 til å gå bra, kan vi tjene noen plasser på det.

Padlerne var på samling i Florida i november og drar dit igjen fra 2. februar til 10. april, vekk fra kulden og islagte vann.

Tøffe krav blir tøffere

Svømming og friidrett opererer med kvalifiseringskrav. Det internasjonale svømmeforbundet (FINA) kommer med sine krav i disse dager og kvalifiseringsperioden starter 1. april. Da gjelder det å komme under det tøffe A-kravet, men også B-kravet kan gi håp.

A-kravet gir som regel automatisk uttak, men også unge svømmere som er tett på kravene, kan bli tatt ut hvis de er i en fin utvikling. Alexander Dale Oen ble vurdert på den måten til OL i Athen i 2004, sier landslagssjef Petter Løvberg.

Han sikter til at en 18-åring fikk lov til å få teften av OL, før han slo til med å skaffe Norge sølv og historiens første, norske OL-medalje i den idretten fire år senere i Beijing.

Olympiatoppen er strengere enn FINA. Til OL i London kunne vi sendt fem-seks utøvere til, som var innenfor kravet, ut over de fire som fikk dra. Det er noe vi er enig i, sier Løvberg.

Han vet at det er vanskelig å komme med til Rio.

Stort sett må man være blant de 10–12 beste i verden på øvelsen.

Svømming har imidlertid så mange som 13 øvelser i hver klasse, utenom stafettene. Det kan maksimalt være to svømmere fra hver nasjon i hver av dem.

Realistisk får vi med fire til seks, men det er fortsatt mye som kan skje på halvannet år, sier Løvberg. Kvalifiseringen kan foregå helt til juli 2016. ## Løp først, få kravene etterpå

I friidretten starter kvalifiseringsperioden 1. mai, men hvilket nivå kravene ligger på blir ikke klart før i oktober/november.

Det høres litt merkelig ut, men slik er det. Og uansett vil resultatene fra 2016 telle mest, sier sportssjef Ronny Nilsen i Norges Friidrettsforbund.

Normalt vil Diamond League-stevner og mesterskap, men også elitestevner i Norge gjelde som kvalifisering.

Friidretten har pr. definisjon mulighet til å ha med maksimalt tre utøvere i hver øvelse, men norsk friidrett er sjeleglad hvis man får med én i øvelsen.

I London var det 14 tatt ut i troppen, men siden én meldte avbud og to ble skadet like før, ble det bare elleve igjen som konkurrerte.

Jeg antar at kravene denne gangen blir ganske tøffe. Målet er ikke å få med flest mulig, men få en tropp som har noe der å gjøre, sier Nilsen, som legger til at VM i Beijing i august blir det store høydepunktet i 2015.

Stig André Berge har vært i OL to ganger, uten noe stort resultat. Han har fått en VM-bronse i 2014 og mener at han er på rett vei i klasse 59 kg.

Bryteren Stig André Berge var med både under OL i Beijing og London, og ble svært skuffet over egen innsats.Nå er han blitt bedre taktisk, noe VM-bronsen i år er en bekreftelse på.

Etter mye motgang, er jeg blitt flinkere til å avgjøre matcher. Med tanke på OL-billett, gir jeg meg ikke. Jeg satser på at alle gode ting er tre. Og jeg har medalje som mål. Ikke noe mindre.

Enkelte får førsteprioritet

Marit Breivik, Olympiatoppens ferske sjef for sommeridrettene, mener det er viktig å prioritere de som representerer medaljemuligheter i OL.

Det betyr som regel utøvere som er innenfor de åtte beste i verden. De skal få førsteprioritet og flere ressurser, sier hun.

Breivik skynder seg å legge til at det nødvendigvis ikke betyr mer penger, men først og fremst faglig oppfølging.

Nåløyet for å kvalifisere seg til Rio er trangt, og det blir stadig trangere. Det gir jo inspirasjon og higen etter å forbedre seg, og det er spennende.

I sin nye rolle ser Breivik ikke bare kommende OL-deltagerne, men også de som skal til Tokyo om fem og et halvt år.

Vi må passe på at de trener med kvalitet i den daglige aktiviteten.

Flere slag underveis

Breivik har notert seg at Norge har kvoteplasser inne allerede, men presiserer at det ikke er noe automatikk i at de som har tatt dem, får dra. De som presterer best i grenen i 2016, får dra.

Uttakene vil foregå trappevis i 2016, og som vanlig er det muligheter for å bli plukket ut også når OL nærmer seg.

Samtidig kan det være hensiktsmessig å ta ut i god tid, slik at utøverne kan preppe formen.

Olympiatoppen var i OL-byen Rio i september, med sine landslagssjefer og olympisk avdeling, som Marit Myrmæl leder.

Sommeridrettscoachene Roger Gjelsvik, Hanne Staff, Hanne Haugland og Michael Jørgensen har det tetteste forholdet til idrettene. Sjefen Marit Brevik har selv hånd om lagspillene håndball, fotball og sandvolleyball.

Selv skal hun til fotball-VM i Canada, for å følge trener Even Pelleruds landslag.

Størrelsen på OL-troppen avhenger veldig mye på antall lag Norge får med.

FAKTA:

Fotball får én sjanse

Kvinnelandslaget i fotball må komme inn blant de tre beste europeiske nasjonene under VM i Canada i juni neste år. Ellers er det bare å glemme OL.

Her er noen utvalgte idretters OL-kvalifiseringer

Svømming: Det internasjonale forbundet (FINA) setter opp A— og B-krav, og velger ut strever som kan gi OL-kvalifisering. Trolig vil Bergen Swim Festival i nyåpnede ADO-arena i slutten av mai være et stevne der de norske kan slå til. VM i Kazan til sommeren blir hovedmuligheten.

Badminton: OL-kval fra mai 2015 til mai 2016. De som blir invitert til OL er de som ligger høyest på verdensrankingen. Heltidsspiller Marius Myhre (24) reiser nå rundt på turneringer i verden for å komme i posisjon. 32 spillere får være med i single.

Padling: Kun to regattaer gir OL-billett, den største muligheten finner sted under VM i Milano i 2015. På våren i 2016 vil det være en egen OL kvalifiseringsregatta, der kun båter/utøvere som ikke er kvalifisert får stille.

Seiling: I gang med å skaffe kvoteplasser allerede, får

Skyting: To kvoteplasser i boks. Verdenscupstevner teller, siste mulighet i mars 2016. Sykling: Forskjellig system i de enkelte disipliner. Herrer landevei starter kvaliken 1.1.2015 og varer ut året. Må være blant de 15 beste nasjonene på verdensrankingen for å få fem plasser. Norge på 15. pr. i dag. Også tre plasser i europaranking. Damene har bare ett rankingsystem, fra mai 2015 til mai 2016. Der er det de 20 fremste nasjonene som får tre plasser.

Bryting: VM i Las Vegas i september neste år gir OL-plass til de seks første. To verdenscupstevner i 2016. Det første deler ut fire plasser, det neste to. Til slutt er det wild card, lite sannsynlig at Norge får.