kupong 1

Tradisjonen tro har verdens mest kjente sportsmagasin, Sports Illustrated, satt seg fore å tippe hvem som tar medaljer i samtlige olympiske øvelser denne sommeren.

Og årets tips er dyster lesning – spesielt sett med norske øyne.

For ifølge magasinet kommer Norge til å reise fra London med kun to medaljer. Det er et ganske kraftig byks ned fra suksessen i Beijing for fire år siden, der Norge endte med tre gull, fem sølv og én bronsemedalje.

Regjerende i alt

Men de to medaljene Norge tippes å ta i år, er i hvert fall begge av edleste valør.

De norske håndballjentene er naturlig nok favoritter til å ta OL-gull i London. Thorir Hergeirssons jenter er regjerende mestere i OL, så vel som i VM og EM.

(Artikkelen fortsetter)

Sports Illustrated ser ingen grunn til at den norske håndball-jubelen skal stilne. (Foto: NTB Scanpix)

Til tross for at profiler som Gro Hammerseng og Tonje Larsen er borte nå, plasserer Sports Illustrated de norske jentene på topp – foran Frankrike og Russland.

Norges eneste individuelle medalje i OL tippes Tore Brovold å ta. Skytteren settes som den største favoritten i skeet, foran russiske Valerij Sjomin og kyprioten Georgios Achilleos.

Brovold tok sølv i Beijing, etter å ha tapt omskytingen mot USAs Vincent Hancock.

Naboene bedre

Men etter de to er det sørgelig stopp. Verken Andreas Thorkildsen, Eirik Verås Larsen, Edvald Boasson Hagen eller andre norske OL-håp regnes å være blant de største medaljekandidatene av det amerikanske sportsmagasinet.

Tsjekkiske Vitezslav Vesely regnes som den største favoritten i spyd, mens Vadims Vasilevskis (Latvia) og ukrainske Oleksandr Pyatnytsya er plassert på de to siste pallplassene.

(Artikkelen fortsetter)

Andreas Thorkildsen har vunnet spydkonkurransen de to foregående lekene (Foto: NTB Scanpix)

Det gjør at Andreas Thorkildsen , som har slitt voldsomt dette året, har blitt tippet utenfor pallplass denne gangen – etter å ha tatt to OL-gull på rad.

Ei heller Olaf Tufte blir plassert på podiet. I stedet tipper Sports Illustrated at tsjekkiske Ondrej Synek vinner singlesculler.

De to medaljene er langt unna det som har vært toppidrettssjef Jarle Aambøs uttalte målsetting om 5-7 norske medaljer.

Men våre skandinaviske venner i Sverige – og kanskje spesielt Danmark – kan glede seg til sommerens leker. Danskene tippes å ta hele tre gull, tre sølv og sju bronsemedaljer i London. Også Sverige blir tiltrodd favorittrollen i tre øvelser, og kommer i tillegg til å ta tre sølv og to bronsemedaljer.

Amerikansk og kinesisk gullfest

Likevel er det ikke overraskende langt opp fra den skandinaviske medaljefangsten, til de nasjonene som virkelig kommer til å hamstre.

USA og Kina tippes begge å ta 42 gull hver, mens Russland og Storbritannia skal få henholdsvis 28 og 23. Alle nasjonene får mellom 50 og 100 medaljer hver.

Den kanskje største overraskelsen i tippekalaset til det amerikanske sportsmagasinet finner vi på friidrettsbanen. Man tror på jamaicansk duell på 100-meteren, men det er ikke Usain Bolt som stikker av med seieren, skal vi tro Sports Illustrated. I stedet tipper de landsmannen Yohan Blake på topp, plassen foran Bolt. Sistnevnte skal imidlertid få sin revansje på 200-meteren.

(Artikkelen fortsetter)

Yohan Blake har allerede slått Usain Bolt i år. (Foto: NTB Scanpix)

— Cav tar gull

I disse Tour de France-tider er det også knyttet spenning til både landeveisrittet og temporittet i London.

Sports illustrated har satt tempokongen Fabian Cancellara (Sveits) som vinner av temporittet – foran Tour de France-leder Bradley Wiggins (Storbritannia) og tyske Tony Martin.

På landeveisrittet har de – ikke overraskende – satt opp hjemmefavoritt Mark Cavendish som vinner, foran Tom Boonen (Belgia) og Phillippe Gilbert (Belgia).

På fotballbanen stiller Brasil med et meget sterkt mannskap i London, og blir tippet som vinnere etter å ha slått Spania i finalen. Storbritannia, uten David Beckham på laget, tar tredjeplassen.

Lochte og Phelps deler

De amerikanske svømme-essene Ryan Lochte og Michael Phelps spås å oppnå en real medaljefangst i London. Begge tippes å ta tre individuelle gull, i tillegg til én individuell sølvmedalje hver. I tillegg kommer stafettene.

I øvelsen avdøde Alexander Dale Oen hadde store planer om å ta OL-gullet, 100 meter bryst, blir japanske Kosuke Kitajima tippet som mester.

På tennisbanen er det Roger Federer (Sveits), som nylig vant Wimbledon for sjuende gang, som tippes som olympisk mester. Sports Illustrated tror han slår Rafael Nadal (Spania) i finalen.

Serena Williams tippes som kvinnenes tennismester. I tillegg tippes hun som doublevinner, sammen med søsteren Venus.

PS! Foran de gode lekene i 2008 var Sports Illustrated enda mer negativ til de norske medaljesjansene. Da ble Norge tippet å ta to sølv og tre bronser. De tok feil da.

Topp 10-listen (gull-sølv-bronse-total medaljefangst):

1. USA: 42-26-31-99

2. Kina: 42-30-25-97

3. Russland: 28-23-28-79

4. Storbritannia: 23-23-19-65

5. Tyskland: 11-15-23-49

6. Australia: 16-13-11-40

7. Japan: 12-14-13-39

8. Frankrike: 8-15-9-32

9. Italia: 7-5-13-25

10. Sør-Korea: 8-9-6-23