Portugal knuste Nord-Korea 7-0 mandag. Dermed er en av VMs største triumfer et faktum. I 1954 vant Ungarn 9-0 mot Sør-Korea, og i 1974 ble det også 9-0 mellom Jugoslavia og Zaire. Ungarn slo El Salvador 10-1 i 1982. Nord-Korea holdt Brasil til 0-0 ved pause i første kamp, og imponerte forsvarsmessig selv om brassene til slutt vant 2-1.

Men i den andre kampen mot Portugal skulle de få seg en skikkelig leksjon. På Green Point Stadium i Cape Town ble det mål av Raul Meireles, Simão Sabrosa, Hugo Almeida, Tiago (2), Liedson, og Cristiano Ronaldo.

Slutt på måltørken

Ronaldo gjorde alt uten å score inntil han i det 87. minutt gjorde slutt på sin langvarige måltørke på landslaget. Den hadde vart helt siden februar 2009, og så ut til å skulle vare enda lenger da han på stillingen 4-0 skjøt i tverrliggeren helt borte i krysset.

Noen minutter senere tok den endelig slutt. Ronaldo nådde et framspill foran keeper, vippet ballen opp så den landet først på nakken hans, så på hodet, før han glisende kunne beine den i tomt mål.

– Målet mitt var merkelig, men jeg er lykkelig. Mål er mål, og det er ikke lett å score sju i en VM-kamp. Jeg må trekke fram hele laget, som spilte fantastisk i dag, sa Ronaldo.

Raul Meireles, Simão Sabrosa, Hugo Almeida, Tiago og innbytter Liedson hadde allerede scoret hvert sitt mål da Ronaldo traff. Etterpå rakk Tiago å bli tomålsscorer, og på tribunen applauderte legenden Eusebio.

I 1966 ledet Nord-Korea 3-0 over Portugal i VM-kvartfinalen før samme Eusebio vendte til portugisisk 5-3-seier med fire scoringer. Mandag trengtes ingen slik heltedåd mot et blekt og tafatt nordkoreansk lag.

Portugiserne trengte en stor seier for å kunne føle seg rimelig trygg på ikke å bli innhentet av Elfenbenskysten, og etter hvert rant målene inn mot et nordkoreansk lag som ble fullstendig rundspilt etter pause.

(saken fortsetter)

RUNDSPILTE NORD-KOREA: Her feirer Raul Meireles, Tiago og Miguel. (Foto: Scanpix)

Ingen TV-kos

Portugiserne trengte litt tid på å komme i gang i øsregnet i første omgang, men etter en snau halvtime startet Raul Meireles perfekt på et like fint framspill fra Tiago, var gjennom og skjøt under keeper.

SCORER: Raul Meireles scorer sitt mål. (Foto: Scanpix)

Nord-Korea ble feiret i hjemlandet etter å ha holdt Brasil til 1-2 i første kamp. Da den kampen ble sendt i opptak var gatene i verdens mest lukkede land tomme for folk. Mandagens kamp ble sendt direkte, men det ble ingen hyggestund i stuene i Pyongyang.

Annen omgang ble nemlig en sammenhengende portugisisk oppvisning, først med tre mål på sju minutter da kampen ble punktert. Først spilte Meireles vegg med Almeida, som sendte ballen tilbake med hælen, og spilte fram målscorer Simão.

Så spilte Tiago fram Fábio Coentrão på venstresiden, og Almeida kunne helt alene nikke innlegget forbi keeper. Deretter var det Ronaldo som ble spilt fram, og han spilte forbilledlig ut i feltet til målscorer Tiago.

Lure bytter

Simão, Almeida og Tiago var alle nye i laget etter den målløse åpningskampen mot Elfenbenskysten, og det var intet dumt trekk av landslagssjef Carlos Queiroz. De tre var involvert i svært mye og scoret fire mål til sammen.

Ute var Danny, Deco og Liedson, men sistnevnte kom inn og scoret nesten umiddelbart på volley da Ri Kwang-chon sleivet Dudas innlegg rett opp i lufta.

Så var det Ronaldos tur, før Tiago nikket inn det sjuende målet.

– Det var en flott forestilling med fine mål og god innstilling. Vi trengte en kamp som dette. Det gjorde godt for motivasjonen og selvtilliten, men nå må vi prøve å gå til neste kamp med samme ambisjonsnivå, sa Queiroz.

– Jeg tar ansvar for tapet. Spillerne gjorde sitt beste, men jeg valgte feil strategi, sa Nord-Koreas landslagssjef Kim Jong-hun.

Med nederlaget er Nord-Korea utslått, mens Portugal ikke kan innkassere billetten til cupspillet riktig ennå. Storseieren betyr imidlertid at Elfenbenskysten (som møter Nord-Korea) må ta inn tre poeng og ni plussmål på Portugal (som møter Brasil).

FIKK SITT MÅL TIL SLUTT: Her kjemper Cristiano Ronaldo mot Nord-Koreas Mun In-guk. (Foto: Scanpix)