Det har blitt en vane. Tre av de fire siste sesongene har «Kåffa» vært i playoff. Nå har «bakgårdsklubben» igjen satt seg i en god posisjon.

– Vi begynner å bli litt håret i suppen, litt plagsomme å ha med å gjøre. Ikke har de penger, ikke har de anlegg, ikke har de garderober – ingenting. Men de får ting til og er en «pain in the ass» å møte på banen. Det er litt sånn vi ønsker å ha det. Vi skal holde på ballen og jage folk rundt ute på banen.

Daglig leder Thor-Erik Stenberg i KFUM-kameratene Oslo ler godt og har snakket vel og lenge om sine «kamerater» som er på feltet for å gjøre sine forberedelser til en spennende serieinnspurt i Obos-ligaen.

Forrige helg tok KFUM en sterk 2–0-seier på bortebane mot Kristiansund. Neste hinder er hjemmekamp mot Bryne søndag.

Banen, hvor «Kåffa» også spiller sine hjemmekamper, tilhører Oslo kommune. Det er ikke rare greiene, for å si det pent, med midlertidige løsninger her og der, telt og innleide plaststoler. Det er klubber i 5. divisjon som har bedre fasiliteter.

Siden 2008 har klubben jobbet med planene for et eget stadion et steinkast unna, men fortsatt er det nettopp det: Planer.

Håper på ny stadion

Nå har økt rente, dyrere byggematerialer og mange andre variabler ført til at klubben har gjort om på arena-prosjektet – igjen. KFUM Arena er nedskalert på tegnebrettet i håp om å få en kommunal garanti til låneopptaket som er nødvendig for å realisere det som begynner å bli en gammel drøm.

– Status er at vi har en søknad inne hos byrådet. Den har de hatt i ett års tid etter at vi først har hatt saksbehandling i halvannet år. Der er det god fremdrift nå og stor vilje til å prøve å få det gjennom. Vi har et håp om at det skal komme en beslutning om kort tid, men det har vi for øvrig sagt i ti år, sier Stenberg.

MÅ HA NY STADION: Siden 2008 har KFUM jobbet for å få en ny stadion.Om klubben skulle ryke opp til Eliteserien, må de trolig spille hjemmekampene et annet sted i Oslo. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Utrolig nok virker han ikke oppgitt selv om KFUM trolig må på flyttefot om de skulle lykkes med sin fotball og rykke opp denne høsten.

– Hva gjør dere hvis dere rykker opp? Dere kan jo ikke spille her?

– I prinsippet kan vi ikke det. Vi har noen ideer og planer om det skulle skje, men vi trykker ikke på den knappen nå. Vi har ingen løsninger klare, men vi har gjort grunnundersøkelser både mot forbund og kommunen når det gjelder hva som er mulig å få til. Det er ikke mange steder det går an å spille i Oslo by. Det er Intility Arena, Bislett og Ullevaal stadion.

Så har man et syltynt håp om å få en midlertidig tillatelse her oppe på Ekebergsletta siden de tross alt har et arenaprosjekt på gang.

– Vi har vært der noen ganger før og har gjort noen undersøkelser, melder Stenberg før han plukker opp en ball som har havnet utenfor stengene når det terpes på avslutninger under en grå Oslo-himmel.

Nøktern drift

De utpå kunstgresset som er i ferd med å ta «Kåffa» til nok en kvalik, tjener i snitt 17.-18.000 kroner i måneden på sin fotball. KFUM har et driftsbudsjett på rundt 12,5 millioner kroner – som en middels kiosk i Oslo sentrum. Men bortsett fra fasilitetene er det ikke noe middels over «Kåffa».

– Vi driver nøkternt, og spillerne er her fordi de har lyst til å være her og legge ned noe sammen med denne gjengen. Så ser de også at det er en utviklingsmulighet.

Det gjorde at den mangeårige treneren Jørgen Isnes fikk sjansen i Eliteserien med Strømsgodset og den har gitt flere spillere muligheten til å ta det opprykket KFUM ikke har maktet – ennå.

TIDLIGERE TRENER: Jørgen Isnes var Kåffa-trener, men gikk til Strømsgodset i desember i fjor. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

– Vi har solgt noen spillere, og det slår positivt ut på inntektssiden. Overskuddet fra salgene skal vi ta med oss videre. Vi kan tillate oss å slippe spillere og trenere og fortsatt se at veksten fortsetter. Det er fordi det ligger noe grunnleggende under i strukturen som bærer det hele.

Når vi ber den daglige lederen fortelle hva som gjør at KFUM – mot det meste av odds – over tid er det 18. – 19. beste laget i Norge, så snakker han om kvalitet og treningshverdag.

– Ser man på hvordan våre forutsetninger er bransjemessig, så er det enormt bra jobbet. Vi har jobbet langsiktig ved å ta noen steg hvert eneste år. Vi er opptatt av at det er produktet, altså treningshverdagen, aktiviteten og kvaliteten fra du er 5 år og oppover, som skal bære toppfotballen. Så har vi lyktes med det at vi blir bedre og bedre for hvert år. Det tar oss oppover.

Dette har de lyktes med

Thor-Erik Stenberg er også opptatt av at KFUM som klubb må kjenne sitt DNA og hva det reelle «mulighetsbildet i fotballen er».

– Vi har ikke økonomi eller fasiliteter som gjør at vi kan kjøpe oss til suksess. Vi må skape den selv. Når vi har suksess må vi sørge for å ha lært oss at vi kan gjenskape på et bra nivå. Det er det vi har lyktes med.

Mange andre klubber har økonomi til kanskje å hente fire spillere for å lykkes og få et resultat. KFUMs fordel er at de holder til i hovedstaden.

– Vi kan klare oss med lavere budsjett enn for eksempel Kongsvinger fordi vi er en Oslo-klubb. Her er det studenter, her bor de. Volumet i Oslo-fotballen er så høyt at det å få tak i spillere er enklere enn andre steder.

FRA KÅFFA TIL GLIMT: Petter Nosakhare Dahl var en av nøkkelspillerne på KFUM. I mai ble stortalentet solgt til Bodø/Glimt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Og så har KFUM en assistenttrener/idrettssekretær/spillelogistikkansvarlig som har utviklet et godt blikk for talenter fra lavere divisjoner, skal vi tro trener Johannes «Johs» Moesgaard.

– Daniel Fredheim Holm er utrolig god til å se spillere med potensial fra lavere nivåer. Det har vært ekstremt viktig for oss, sier KFUM-treneren.

TRENER: Daniel Fredheim Holm var Vålerenga-spiller fra 2004 til 2009, før han gikk til danske Aalborg. Nå er han i trenerteamet i KFUM. Foto: Vidar Ruud / NTB

Moesgaard var Isnes sin assistent de siste to sesongene i «Kåffa». Han har vært trener i Vålerenga-miljøet i 14 år og toppspillerutvikler. Likevel fikk han en tøff start på jobben som hovedtrener. KFUMs første seier kom ikke før i syvende seriekamp.

– Klubben skal ha en fjær i hatten som har tiltro til oss som jobber med sport. Det er en utrolig «backing». Jeg vet ikke om alle fikk de telefonene som jeg fikk etter at vi ikke hadde vunnet på de første syv kampene. Så får jeg telefon fra en i styret som sier: Bare slapp av. Dette går bra.

Det har det gjort. Moesgaard fremhever kulturen i KFUM-miljøet.

– At vi tror på hverandre og gir tillit til de vi har valgt å gi tillit til fra start. Det føles veldig godt og gjør at vi jobber under veldig trygge og gode forhold når det kommer til utvikling. Da kan man stå litt i det man ønsker å gjøre. Vi fikk en litt traurig start, men kulturen sitter litt i veggene nå. Folk har stor tro på seg selv, og når de ser at vi slipper spillere videre til Eliteserien så tenner det en ny gnist. I stedet for å sutre fordi vi mister noen kvalitetsspillere, så skrur de på og hever seg. Det er imponerende hvordan de har snudd den starten vi hadde, sier Moesgaard.

Tillit fra trenerne

På spørsmål om største aktiva, kommer svaret raskt.

– Det er mentaliteten på spillerne vi velger å hente. Det er den sulten. Du kommer ikke til oss fordi du får best betalt, du kommer ikke her fordi vi har best fasiliteter, du kommer ikke her fordi du får alt det du får på det øverste nivået. Men du får en tillit fra trenerne når du kommer hit. Vi kan ikke bytte deg ut etter et kvarter hvis vi ikke er fornøyd. Her er det en lov å prøve og feile-mentalitet. Det gjør at folk utvikler seg. Profesjonaliteten og mentaliteten til gruppen – trenere inkludert – det er det store aktivumet.

Denne sesongen snitter klubben på rundt 1000 tilskuere på hjemmekampene, ifølge daglig leder Thor-Erik Stenberg.

– Det er en fin liten økning fra i fjor. Fasilitetene her gjør at hvis det regner den dagen vi skal spille, så får vi jo ikke mye publikum. Så tror vi potensialet ligger rundt 2000–2500 tilskuere i Obos-ligaen hvis vi får stadionanlegget på plass.

– Og hvis dere rykker opp?

– Det tør jeg ikke tenke på, svarer Stenberg. Han er klar på at klubben ikke er resultatdrevet.

– Resultatet er mer produktet av aktiviteten. Dermed er det ikke noen krise for oss om vi ikke rykker opp. Det er bare moro om vi gjør det. Idrettsglede er vesentlig. Er ingen som får sparken her, nei.

Blir det eliteseriefotball her neste sesong så blir KFUM-Arena eneste stadion hvor du må stoppe rutebussene når lagene skal over veien fra garderoben og til fotballbanen.

Bussjåførene heier neppe på KFUM selv om klubben er i rute.

Vil du lese mer fotball? I magasinet «Våre beste menn» kan du lese historien til alle de 77 nordmennene som har spilt fotball på toppnivå i England. Magasinet er på 124 sider, og kan bestilles i vår nettbutikk (fri frakt!)