Pep Guardiola vil hvile ham mer, men finner ingen åpning, sier han.

Og den manglende hvilen er ikke helt uproblematisk skal vi tro Ulrik Wisløff, NTNU-professoren som har forsket på fysisk trening og har mange års erfaring som ansvarlig for fysisk trening i Rosenborg.

Han mener Pep Guardiola er hundre prosent klar over at Haaland denne vinteren får en atskillig tøffere kampperiode sammenlignet med fjoråret:

– Men Guardiola vurderer ikke dette alene. Han har et stort team som sier ifra at «nå er det nok, nå bør han restituere». Så tror jeg også han er smart nok til å høre på dem, det er det ikke alle trenere som gjør i fotballverden, sier Wisløff og humrer lett.

Ulrik Wisløff, her avbildet i forbindelse med en sak i VG i 2018. Foto: Therese Alice Sanne / VG

Det har vært usikkert om Haaland ville bli kampklar til tirsdagens Champions League-kamp mot Young Boys, men etter treningsbildene mandag å dømme, fremstår han mer eller mindre skadefri etter smellen i ankelen sist helg.

Men Manchester City-manager Guardiola fikk nylig spørsmål om Haalands enorme belastning.

  • Faktum denne sesongen er at spissjuvelen hans ikke får en flere uker lang ferie, slik tilfellet var da fotball-VM ble spilt i Qatar november og desember sist sesong.

  • I stedet spiller Manchester City 15 kamper fordelt på 60 dager gjennom november og desember. Det betyr kamp hver fjerde dag.

  • Haalands utgangspunkt er også at han spiller mer enn noen gang sammenlignet med de tre siste sesongene i henholdsvis City og Borussia Dortmund, ifølge tall hentet fra statistikktjenesten sofascore.

– Ja, svarer Guardiola på om han må finne en tid å hvile nordmannen.

– Men han er så viktig. Han føler seg virkelig i form. Han hadde noen småskader da han kom fra Dortmund. Nå er det komplett motsatt. Han føler seg problemfri. Jeg ser ham trene med utrolig energi.

– Vi får se, hvis han er nede og sliten, så skal han hvile. Nå tror jeg han føler seg bra. Å ha ham på banen gir oss utrolig selvtillit og han er en utrolig trussel for motstanderen.

Wisløff er ikke overrasket over at Haaland tilsynelatende mestrer den tøffe kamphverdagen.

Professoren viser til en studie han og Greg Dupont, som har vært fysisk trener for det franske landslaget og Real Madrid, har gjort.

– Det den studien viste var at skaderisikoen er seks ganger høyere når du har to-tre kamper i uken, enn hvis treneren rullerer og hviler spillere regelmessig, eller når man som lag bare spiller en kamp per uke. Studien viste også at lag som Real Madrid, noe de brukte til sin fordel, så at den fysiske prestasjonsevnen ikke gikk ned med en sånn kampbelastning.

– Fysisk kan du prestere like bra om det er tre eller en kamp i uken. Men skaderisikoen er altså kjempemye større, sier professoren.

Han viser til de helt elementære tingene når han lister opp hvordan man sørger for best mulig restitusjon.

Søvn, mat, drikke, ikke minst ordentlig behandling av muskulaturen. Der er Haaland i en særstilling, mener Wisløff.

Det er allerede godt kjent at fysioterapeuten Mario Pafundi behandler Haaland, ikke bare i klubblaget, men også følger ham på landslaget.

– Hadde vi hatt en fysio per spiller i RBK, så skulle vi søren meg ikke hatt noen skader vi, heller. Flere og flere klubber begynner å skjønne at de sparer penger på å ansette en ekstra fysio eller fysisk trener. Det er billigere å betale en ekstra fysio enn at sånne som Erling – eller Markus Henriksen for den saks skyld – er skadet og ikke tilgjengelig for spill. Det er dyrt for klubbene, det!

– Så må alt belastningsstyres. Det gjør City med Erling. De vet hvor mange meter han skal sprinte før grensen er nådd. Samtidig er ikke alle klubber like dyktige. En fysisk trener kan si fra til treneren, men det er ikke sikkert det blir hensyntatt. Det handler om en kalkulert risiko. Det er en fordel at Haaland spiller, men sjansen for at det ikke går bra er jo der, sier Wisløff.

Etter ankomsten til Manchester City har Haaland fått en helt annen hverdag.

I eks-klubben Dortmund gikk han skadet i lange perioder, ofte som følge av muskulære plager, noe Haaland selv har sagt ikke var optimalt.

– Det har ikke vært aldeles katastrofe. Normalt bør jeg ligge på 40-50 kamper i året. Det har jeg ikke gjort. Det gjelder å jobbe for å komme på det nivået, sa Haaland like før overgangen til City sommeren 2022.

I et intervju med tyske Ruhr Nachrichten, har den tyske klubbens eks-fysioterapeut Thomas Zetzmann, lagt store deler av skylden for den enorme skadeprosenten på at laget vekslet mellom å både trene og spille på såkalt hybrid- og naturgress.

  • Zetzmann mente det ikke var noen konsekvent rytme i hva slags underlagsbelastning spillerne møtte.

  • De måtte bytte sko, spenningen i underlaget som møtte kroppen var helt ulik på ledd og sener, «noe som kan forårsake ubalanse i ledd og muskelfester», sa han.

Den tyske storklubbens tidligere fysioterapeut følte også at han fikk skylden for skadeproblemene ikke bare Haaland, men flere på laget fikk.

– Det var veldig vanskelig for meg. Det grenset nesten til ærekrenkelse, har Zetzmann uttalt, og mente det var fryktelig at det ble antydet at seks behandlere og tre leger ene og alene var ansvarlige for skadekrisene klubben sto i.

SLET OFTE MED SKADER: Erling Braut Haaland, her i Dortmund-trøya våren 2022. Foto: INA FASSBENDER / AFP / NTB