– Det er helt fantastisk. Det er en veldig deilig følelse. Det er en barndomsdrøm som går i oppfyllelse å ta gull i slopestyle, sier Ruud på telefon til VG fra USA.

Med ekstreme 96,33 poeng tok Ruud karrierens første X Games-gull i slopestyle i Aspen lørdag kveld. Etter å ha skuffet seg selv under Big Air-konkurransen dagen før, viste 23-åringen fra Bærum unik kroppsbeherskelse i det som blir betegnet som årets største begivenhet.

Langs løypen sto kjæresten og fulgte spent med.

– Det var rørende. Jeg var helt skjelven og helt på gråten. Det var skikkelig, skikkelig stort å få være vitne til dette i virkeligheten, forteller Frigstad til VG.

Ruud tok OL-gull i Kina i 2022. Forrige sesong var han igjen verdens beste med seier i verdenscupen sammenlagt i både slopestyle og Big Air. Ruud tok også VM-gull i slopestyle, VM-bronse i Big Air og fem enkeltseirer i verdenscupen.

– OL er en ting for seg selv, men dette er blant det største man kan vinne. Dette går opp på pallen over det største jeg har gjort, forteller Ruud.

Han var lettet etter det han beskriver som et kontrastfylt døgn hvor skuffelsen lenge var enorm.

De vanskelige følelsene skyldtes at han mislyktes i fredagens Big Air-konkurranse, den samme øvelsen hvor han tok det berømte OL-gullet i Beijing.

– Det føltes som om jeg hadde vært ute og festet da jeg sto opp. Skuffelsen var så stor. Det var mange tanker i hodet. Å klare å komme inn i slopestylen, snu situasjonen og sette sammen et av mine beste slopestyle-run noen gang, var en veldig, veldig stor seier for meg, forteller Ruud.

Oppvisningen i slopestyle skjedde med kjæresten som tilskuer i et strålende solskinn i Aspen. 23-åringen forteller at det betydde mye å ha Frigstad med seg i USA.

– Jeg føler meg som verdens heldigste som har henne her. Det er veldig koselig å kunne dele denne seieren med henne. Hun har vært en skikkelig bra støtte denne uken. Hun har tatt vare på meg, båret skiene mine og stelt til fantastisk service.

Ruud forteller at Frigstad har bidratt med motiverende ord, men at han nærmest ikke var til å komme i kontakt med etter nedturen i Big Air-konkurransen.

– Det var ikke så mye noen kunne si for at jeg skulle komme i godt humør. Jeg var så langt nede, forklarer han.

– Det var skikkelig tøft, forteller kjæresten Frigstad i bakgrunnen, før hun overtar telefonen.

– Kontrasten var enorm. Det var også derfor jeg ble så utrolig glad da det gikk hele veien her. Det var vondt å være med han i går da han var skuffet over seg selv. Da smaker det enda bedre med gullet nå, sier hun.

PÅ GALLA: Birk Ruud og Tonje Frigstad ble sammen i januar 2023. Her avbildet under Idrettsgallaen i Trondheim i januar. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Da VG møtte paret på Idrettsgallaen i Trondheim tidligere i januar, hvor Ruud var nominert til prisen for «Årets mannlige utøver», nektet hun å ta noe av æren for Ruuds supersesong.

– Jeg tar ingenting av æren nå heller, men det er fint å være til stede og kunne støtte. Det betyr veldig mye for min del. Det var som en drøm med skyfri himmel, sol og gull, beskriver Frigstad sprudlende.

Det neste på programmet for Norges freeski-stjerne, er slopestyle i California.