Tirsdag kveld satt Birkelund sammen med sin agent Henning Berg og vurderte tilbudet fra St. Etienne: En 18 måneder lang avtale i klubbens akademiavdeling, blant klubbens best gasjerte akademispillere og det med en klar intensjon fra Michel Platinis gamle klubb at de ønsker å gjøre ham til en helprofesjonell spiller innen ett år. Birkelund slår til.

— Slik det ser ut nå, blir det Frankrike på meg. Jeg har lyst til å dra dit. Men fortsatt gjenstår det å se om klubbene kan bli enige.

St. Etienne slipper å kjøpe spilleren fra Brann, ettersom han ikke har en proffkontrakt. Men Brann har krav på utdanningskopensasjon, noe som kan beløpe seg til rundt to millioner kroner.

Men dersom Brann ønsker en videresalgsavtale med St. Etienne, må de belage seg på å fire på utdanningskompensasjonen.

— Akademikontraktene i Frankrike er standardiserte. I og med at Eirik er landslagsspiller og straks 18 år, blir han plassert øverst i lønnsstigen blant akademispillerne. Men lønnen har ingenting å si for denne avgjørelsen, sier agenten Henning Berg.

Birkelund kan uansett ikke leve på gåselever og bordeaux-viner i Frankrike. Lønnen er nok til at han klarer seg greit, men slett ikke overdådig. Noe annet blir det hvis han passerer det siste hinderet og blir A-spiller for St. Etienne.

- Hvorfor velger du St. Etienne fremfor Brann?

— Det har kun med det sportslige å gjøre. Kun. Kun. Kun, understreker lysluggen.

Han anser at mulighetene til å få ut potensialet sitt er større i Frankrike enn i Norge. Derfor drar han til Massif Central over nyttår. Derfor vraker han Brann.

— Jeg var på møte med Brann mandag og jeg fikk et tilbud om proffkontrakt, på lik linje med andre av juniorene i Brann. Dette er et stort steg for meg, men jeg føler jeg er klar for det, sier den Baune-oppflaskede midtbanespilleren.

Han overbeviste under et to uker langt treningsopphold med klubben. Også Lille ønsket å invitere ham til flere treningsuker i Nord-Frankrike, men da hadde St. Etienne allerede plassert seg i førersetet angående den løpssterke midtbanespillerens fremtid.

- Han blir knyttet til St. Etienne til 30. juni 2014, men først skal klubbene komme til enighet om betingelsene, sier Henning Berg.

Birkelund opplyser at representanter for St. Etienne kommer til Bergen enten i neste uke eller uken etter for å forhandle med Brann. Går dette i orden, blir han den andre tenåringen som i løpet av et par uker drar til franske akademiavdelinger. I går ble det klart at 16 år gamle Ulrik Yttergård-Jenssen, sønnen til Branns nye assistenttrener Truls Jenssen, drar til Lyon på en lignende kontrakt.