– Han er en avslappet figur som har stålkontroll på hoppingen. Han tar ikke ting så høytidelig. Det er en god egenskap, mener lagkamerat Anders Fannemel.

Skihopperne skal ha noen dager på hjemmebane nå, før de i romjulen drar til den tyskøsterrikske hoppuka, som starter med kvalifisering 29. desember i Oberstdorf.

22-åringen har aldri tidligere startet sesongen så godt som nå, med tre pallplasseringer og to fjerdepasser som beste resultater.

Lagkameratene er imponert. De har mye å lære av hvordan Kongsberg-hopperen takler alt styr, press og stress.

Lar seg ikke styre

– Han er flink til å jobbe med det han skal bli bedre på. Det er derfor han er så god som han er. Han lar seg ikke prege av at andre skal jogge, eller finne på annen form for trening. Han kjører sitt eget løp. Det er styrken hans, én av mange, fortsetter Fannemel, som kan røpe at Tande elsker å ligge på sengen mellom slagene og se en film.

– Jeg er den eneste på laget som ikke har PC. Derfor ser jeg film via mobilen.

Tande er ikke uenig i karakteristikken av ham selv.

– Jeg vil påstå at jeg er en avslappet type.

– Jeg setter veldig stor pris på å ha en rolig morgen og lite stress.

– Hvordan forklarer du den gode sesongstarten med de individuelle plasseringerene 14-2–2-2-4-4-11?

– Det er en kombinasjon av hvordan jeg har trent i sommer i tillegg til større forståelse av de tekniske arbeidsoppgavene. Noe av det viktigste jeg har gjort de siste par årene er å forstå hvordan jeg hopper godt på ski, og hva som skjer når jeg kommer ut i en dårlig sittestilling, sier Tande.

Han forteller at han umiddelbart kjenner om han er defensiv, og dermed fort kan rette på det.

Tande hoppet opp på pallen på Lillehammer i desember. Mamma Turid gratulerte sønnen. Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

Mer stabil på topp i år

Utøveren fra Buskerud vant sesongens første verdenscuprenn i Klingenthal i fjor. Likevel mener han at årets sesong er langt bedre.

– Ja, jeg har hatt en bedre start. Hvert eneste hopp har vært helt oppe i toppen.

Fryktet for leggbrudd

I siste renn i Engelberg hoppet han bakken ned (144,5 meter) , og måtte avbryte landingen fordi det kunne gått riktig galt dersom han hadde stått på til siste slutt.

Etterpå ville han ikke snakke med pressen.

– Jeg var veldig sur på meg selv. Det var derfor jeg ikke snakket.

– Jeg måtte dessuten få av meg utstyret og legge is på leggen. Skulle jeg stått på den lengden det lå an til å bli, hadde jeg brukket leggene. Det eneste fornuftige var å kutte kurven.

– Du har hoppuka på dine skuldre? Hvordan føles det?

– Det tenker jeg svært lite på. Det er utrolig morsomt at folk på en måte har tro på meg. Bare det er en boost for selvtilliten. Det er morsomt at folk følger med.

Tande skal være hjemme hos familien og katten på 10 kg (!) i julen. Han sier at han skal kose seg med mye mat.

Og han skal hvile.

– Jeg føler at jeg har litt ekstra overskudd med tanke på at jeg har vært skadet. Jeg har trent litt mindre enn de andre på grunn av et tretthetsbrudd. Det er bra å trene, men viktig å ha overskudd også, sier Tande.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor vi kårer oss gjennom idrettsåret 2016: