VIKTIG: Den norske landslagskapteinen er også viktig for klubblaget Fulham. Her fra en kamp mot Liverpool. Foto: NTB scanpix

17. august klokken 13.45 sparker Liverpool og Stoke i gang Premier League.

Vi har tatt en kikk på alle klubbene og gitt en kort statusrapport to uker før det braker løs. Utvalgte overganger er også tatt med i oversikten.

ARSENAL

Jakter sin første tittel siden 2005, da de vant FA-cupen. Manager Arsene Wenger har tidvis måttet tåle kritikk de senere årene, men han leder alltid klubben til topp fire og Champions League-deltakelse. Franskmannen er kjent for ikke å bruke mye penger på overganger, men det kan endre seg før kommende sesong, selv om det foreløpig har blitt med én signering. Har prøvd å hente spissene Gonzalo Higuain og Luis Suárez, foreløpig uten å lykkes. Har mange målscorere i laget, men mangler trolig en toppspiss for å klatre. Har startet svakt de siste sesongene og må være med fra start skal de makte å kjempe om tittelen. Forrige sesong: Nummer fire.

INN:

Yaya Sanogo — Auxerre

UT:

Johan Djourou - Hamburg, lån

Andrej Arsjavin - Zenit St. Petersburg

Denilson - frigitt

Gervinho - Roma. 8 mill. pund

Chuks Aneke - Crewe Alexandra, lån

Treningskamper (seier, uavgjort, tap) : 4-1-0. ## ASTON VILLA

Hadde en fryktelig fjorårssesong, men klarte å berge plassen i Premier League takket være målene fra Christian Benteke (19 mål). Han ønsket seg etter sigende bort fra Birmingham, men ser ut til å bli værende. Belgieren var involvert 49 prosent av Villas mål. Har et ungt lag, men har forsterket med blant annet et par dansker og Jores Okore kan forsterke et svakt forsvar. Forrige sesong: 15. plass.

INN:

Jed Steer - Norwich City, kompensasjonssum

Antonio Luna - Sevilla, ukjent sum

Nicklas Helenius - Aalborg, totalsum som kan stige til 2 mill. pund

Jores Okore - FC Nordsjælland, ukjent sum

Leandro Bacuna - Groningen, ukjent sum

Aleksandar Tonev - Lech Poznan, ukjent sum

Treningskamper: 2-4-2. ## CARDIFF

Denne sesongen får vi to lag fra Wales i Premier League. Etter å ha vært nære på i mange sesonger, lyktes det endelig for Cardiff. Flere av opprykkslagene har tidvis imponert de siste sesongene (Norwich, Swansea, West Ham), og Cardiff regnes for å være det sterkeste av de nyopprykkede i år. Manager Malky Mackay har imponert med sin ledelse av klubben. Har et solid forsvar, men mangler målscorere. Andreas Cornelius fra København og hans spisskolleger må levere, samtidig legges mye ansvar på skuldrene til veteran Craig Bellamy. Har penger til å satse Forrige sesong: Vant championship og rykket opp.

INN:

Steven Caulker - Tottenham Hotspur, 8 mill. pund

Simon Moore - Brentford, ukjent sum

John Brayford - Derby County, 1,5 mill. pund

Andreas Cornelius - FC København, 7,5 mill. pund

Treningskamper: 1-1-1. ## CHELSEA

Med Jose Mourinho tilbake drømmer alle med blått hjerte om nytt seriegull. Har i utgangspunktet en veldig sterk tropp, spesielt på midten med fotballgeniene Eden Hazard og Juan Mata i spissen. Mourinho har så langt kvittet seg med en del spillere, men rublene råder fortsatt på Stamford Bridge og det er ikke usannsynlig at det kommer større signeringer til London-klubben enn André Schürrle. Har ingen storscorer i laget etter at Didier Drogba dro, men Romelu Lukaku er tilbake etter lån i West Bromwich og kan være brikken Chelsea har manglet. I fjor: Nummer tre.

INN:

Mark Schwarzer - Fri transfer

Marco van Ginkel - Vitesse Arnhem, ukjent sum

André Schürrle - Bayer Leverkusen, 18 mill. pund

Romelu Lukaku - tilbake fra lån i West Bromwich.

UT:

Yossi Benayoun

Florent Malouda (Trabzonspor)

Cristian Cuevas - Vitesse

Treningskamper: 4-0-2. ## CRYSTAL PALACE

Rykket opp etter å ha endt på 5. plass i Championship og blir spådd en sesong i bunnkampen. Har X-faktoren i manager Ian Holloway, mannen som gjorde Blackpool til kjæledegger for noen sesonger siden. Stortalentet Wilfried Zaha er borte, men Palace-fansen setter sin lit til at kaptein Mile Jedinak styrer midtbanen og laget til nok poeng til fornyet kontrakt. Palace er en talentfabrikk, men mangler erfaring i laget og kan bli tvunget til å handle om resultatene uteblir. Forrige sesong: Nummer fem i Championship.

INN:

Kevin Phillips - Blackpool (var på lån forrige sesong)

José Campaña - Sevilla, ukjent sum

Jerome Thomas - West Bromwich Albion, fri transfer

Treningskamper: 3-0-1. ## EVERTON

Ut med David Moyes og inn med en annen manager som er vant til å skape gode prestasjoner med mindre penger enn de største klubbene. Roberto Martinez har hentet flere av sine tidligere elever fra Wigan, og overtar en meget sterk tropp etter sin forgjenger. Martinez skal ha lovet å ta Everton til Champions League. Gamle Tim Howard står i mål bak et solid forsvar. Everton har scoret litt for få mål, men Martinez´måte å spille på kan kanskje hjelpe lagets offensive spill. Har kvalitetsspillere i massevis: Jagielka, Baines, Fellani, Mirallas, Pienaar. Forrige sesong: Nummer seks.

INN:

Gerard Deulofeu - Barcelona, lån

Joel Robles - Atlético Madrid, ukjent sum

Antolín Alcaraz - Wigan Athletic, ukjent sum

Arouna Koné - Wigan Athletic, 6 mill. pund

UT:

Phil Neville - legger opp

Treningskamper: 3-0-2. ## FULHAM

Fikk det tøffere enn på flere sesonger sist, men klatret til en behagelig tabellplassering til slutt. Brede Hangeland og John Arne Riises klubb har hentet nederlandske Maarten Stekelenburg som erstatter for Mark Schwarzer. Mens andre lag har skiftet manager, har Fulham skiftet eier, og Shahid Khans overtakelse skaper usikkerhet på Craven Cottage. Har ikke flust av offensivt talent, men Bryan Ruiz og ikke minst Dimitar Berbatov kan avgjøre kamper. Forrige sesong: Nummer 12. INN:

Ange-Freddy Plumain - Lens, fri transfer

Maarten Stekelenburg - Roma, ukjent sum

Derek Boateng - Dnipro Dnipropetrovsk, fri transfer

Fernando Amorebieta - Athletic Bilbao, fri transfer

Sascha Riether - Köln, ukjent sum (var på lån forrige sesong)

Adel Taarabt - Queens Park Rangers, lån denne sesongen

UT:

Ryan Williams - Oxford United, lån

Treningskamper: 3-0-1. ## HULL

Rykket opp til tross for en svak sesongavslutning. Manager Steve Bruce vet hva det går i, men Hull levnes ikke store sjanser til å holde seg oppe. Er avhengig av playmaker Robbie Brady og må også stole på at George Boyd fortsetter å score målene i tillegg til nykommer Danny Graham. Forrige sesong: Nummer to i championship.

INN:

Yannick Sagbo - Evian, ukjent sum

Danny Graham - Sunderland, lån

Steve Harper - Newcastle United, fri transfer

Allan McGregor - Besiktas, 1,8 mill. pund

Ahmed Elmohamady - Sunderland, 2 mill. pund (var på lån forrige sesong)

Curtis Davies - Birmingham City, 2,25 mill. pund

Maynor Figueroa - Wigan Athletic, fri transfer

UT:

Corry Evans - Blackburn Rovers, ukjent sum

Treningskamper: 2-2-1. ## LIVERPOOL

Brendan Rodgers´ kanskje største utfordring er å beholde Luis Suárez i klubben, men uruguayaneren kan være tapt. Han må uansett sone karantene de seks første kampene. Relativt ferske Dean Sturridge og Philippe Coutinho har allerede vist seg fram som solide forsterkninger offensivt, og i mål har Rodgers hentet en av ligaens beste keepere, Simon Mignolet. Forrige sesong: Nummer sju.

INN:

Simon Mignolet - Sunderland, 9 mill. pund

Iago Aspas - Celta Vigo, 7 mill. pund

Luis Alberto - Sevilla, 6,8 mill. pund

Kolo Touré - Manchester City, fri transfer

UT:

Jonjo Shelvey - Swansea City, 5 mill. pund

Andy Carroll - West Ham United, 15 mill. pund (var på lån forrige sesong)

Jamie Carragher - legger opp

Jack Robinson - Blackpool

Jay Spearing - Bolton, ukjent sum

Treningskamper: 5-0-0. ## MANCHESTER CITY

Roberto Mancini fikk sparken etter andreplassen forrige sesong. Erstatteren Manuel Pellegrini har med andre ord et slags press på seg. Både Mario Balotelli og Carlos Tévez er borte, men det er kanskje like greit? Har markert seg på overgangsmarkedet med kjøpene av blant annet Sevilla-stjernene Jesus Navas og Alvaro Negredo, og Pellegrini får et mannskap som er minst like sterkt som det Mancini hadde. Forrige sesong: Nummer to.

INN:

Stevan Jovetic - Fiorentina - 22 mill. pund

Álvaro Negredo - Sevilla, 20 mill. pund

Jesús Navas - Sevilla, 14,9 mill. pund

Fernandinho - Sjakhtar Donetsk, 30 mill. pund

UT:

Carlos Tévez - Juventus, 12 mill. pund

Wayne Bridge - Reading, fri transfer

Kolo Touré - Liverpool, fri transfer

Roque Santa Cruz - frigitt

Reece Wabara - Doncaster Rovers

Treningskamper: 5-0-3. ## MANCHESTER UNITED

Hvordan blir det å jobbe i skyggen av legenden Alex Ferguson? David Moyes har store forventninger å leve opp til. Så langt har ikke skotten gjort de store sprellene på overgangsmarkedet. Forsøkene på å hente Cesc Fabregas og Thiago fra Barcelona har ikke lyktes og det er fortsatt usikkerhet knyttet til hvorvidt Wayne Rooney blir. Flere av de tøffeste konkurrentene satser tøft, så selv om United var suverene forrige sesong, kan Moyes trolig tåle ikke å vinne Premier League på første forsøk i United. Men når det er sagt, er ikke laget svekket, og hvis van Persie fortsetter å levere, har laget en dimensjon flere av konkurrentene mangler. Forrige sesong: Nummer en.

INN:

Guillermo Varela - Peñarol, ukjent sum

UT:

Paul Scholes - legger opp

Treningskamper: 2-1-2. ## NEWCASTLE UNITED

Noe av det som huskes best fra Newcastles fjorårssesong, er da en tilhenger slo til en politihest etter 0-3 mot rival Sunderland. Og inngangen til kommende sesong har vært preget av mer bråk etter Joe Kinnears tilbakekomst i klubben. Sirkus-faktoren er høyst tilstedeværende, med andre ord. Bortsett fra det har klubben flere gode spillere (Hatem Ben Arfa, Fabricio Coloccini, Yohan Cabaye) som Geordie-fansen håper skal løfte dem fra forrige sesongs 16. plass. Da må også Papiss Cisse eller nykommer Bafetimbi Gomis levere på stabilt nivå. Forrige sesong: Nummer 16. INN:

Olivier Kemen - Metz, ukjent sum

Loic Remy - Queens Park Rangers, lån denne sesongen

UT:

Michael Richardson - Accrington Stanley, lån

Treningskamper: 3-1-1. ## NORWICH CITY

Chris Hughton ledet sine menn til seire over Arsenal og Manchester United før nedturen begynte. En dårlig vårsesong endte i bunnstrid, men kanariene klarte seg til slutt. Et av seriens beste dødballag: Scorer mye og slipper inn få på frispark og hjørnespark. Scoret få mål, men har hentet spiss Gary Hooper fra Celtic. Forrige sesong: Nummer 11. INN:

Gary Hooper - Celtic, ukjent sum

Leroy Fer - Twente

Martin Olsson - Blackburn Rovers, 2,5 mill. pund

Carlo Nash - Stoke City, fri transfer

Nathan Redmond - Birmingham City, ukjent sum

Ricky van Wolfswinkel - Sporting Lisboa, ukjent sum

Javier Garrido - Lazio, ukjent sum (var på lån forrige sesong)

Treningskamper: 1-2-2. ## SOUTHAMPTON

Spillere som Rickie Lambert (15 mål), Jason Puncheon og Morgan Schneiderlin imponerte da Southampton langt fra viste seg å være den kasteballen enkelte kanskje hadde forventet. Overrasket med å sparke populære Nigel Adkins midt i sesongen og hente inn Mauricio Pochettino. Italieneren loset laget til trygg plass og ser ut til å beholde et mannskap med mye talent. Forrige sesong: Nummer 14. INN:

Victor Wanyama - Celtic, 12,5 mill. pund

Dejan Lovren - Lyon, 8,5 mill. pund

UT:

Vegard Forren - Molde

Treningskamper: 3-0-2. ## STOKE CITY

Startet bra, men slet mer enn på flere sesonger og havnet i bunnstriden. Det var ikke bra nok og Tony Pulis fikk sparken. Mange er nok spent på erstatteren Mark Hughes, sist sett med rykende varme kredittkort i QPR. Stoke er kjent for å være et hardt lag å møte: Typisk vinner de 1-0 etter en dødball. Spillestilen endres nok når Hughes får bestemme. Forrige sesong: 13. plass.

INN:

Marc Muniesa - Barcelona, fri transfer

Erik Pieters - PSV Eindhoven, 3,6 mill. pund

UT:

Rory Delap - Burton Albion, fri transfer

Matthew Upson - Brighton & Hove Albion, fri transfer

Dean Whitehead - Middlesbrough, fri transfer

Michael Owen - legger opp

Treningskamper: 2-0-1. ## SUNDERLAND

Holdt plassen med et nødskrik da Paolo di Canio tok over etter sparkede Martin O´ Neill. Entusiasmen til italieneren er det ingen som betviler, men Mackem-fansen er nok noe skeptiske til den hissige manageren. Har blitt svekket av at både Simon Mignolet og Danny Rose har forsvunnet, men håpet er at spiss Steven Fletcher holder seg skadefri hele sesongen og sammen med nykommer Jozy Altidore scorer målene. Forrige sesong: Nummer 17. INN:

Emanuele Giaccherini - Juventus, 6,5 mill. pund

El-Hadji Ba - Le Havre, fri transfer

Jozy Altidore - AZ Alkmaar, ukjent sum

Vito Mannone - Arsenal, ukjent sum

Valentin Roberge - Marítimo, fri transfer

Modibo Diakité - Lazio, fri transfer

David Moberg Karlsson - IFK Göteborg, ukjent sum

UT:

Danny Graham - Hull City, lån

Simon Mignolet - Liverpool, 9 mill. pund

Titus Bramble - frigitt

Danny Rose - tilbake til Tottenham

James McClean - Wigan Athletic, ukjent sum

Jordan Pickford - Burton Albion

Treningskamper: 1-0-1. ## SWANSEA CITY

Vant ligacupen i vår og har ikke blitt svakere siden. Michael Laudrup kjenner spansk fotball godt og traff greit da han hentet forrige sesongs store sensasjon. Michus 18 mål sørget for mye jubel i Wales. Kommende sesong får han hjelp av målmaskinen Wilfried Bony. Forrige sesong: Nummer ni.

INN:

Jernade Meade - Arsenal, fri transfer

Wilfried Bony - Vitesse Arnhem, 12 mill. pund

Jonjo Shelvey - Liverpool, 5 mill. pund

Alex Gogic - Olympiakos

Gregor Zabret - Domzale, ukjent sum

Alejandro Pozuelo - Real Betis, ukjent sum

Jonathan de Guzmán - Villarreal, lån ny sesong

Jordi Amat - Espanyol, 2,5 mill. pund

José Cañas - Real Betis, fri transfer

Treningskamper: 5-0-0. ## TOTTENHAM HOTSPUR

Det begynner å gå opp for også de mest innbittte blant Spurs-fansen at supermann Gareth Bale kan forsvinne før serien starter opp. Selv med Bale på laget maktet ikke Tottenham å spille seg til Champions League-plass, kanskje glipper det igjen? Har sikret seg to av sommerens store signeringer i brasilianske Paulinho og spanske Roberto Soldado, men det spørs om ikke Spurs-fansen heller ville beholdt Bale. Forrige sesong: Nummer fem.

INN:

Roberto Soldado - Valencia, 26 mill. pund

Nacer Chadli - Twente, 7 mill. pund

Paulinho - Corinthians, 17 mill. pund

UT:

Steven Caulker - Cardiff City, 8 mill. pund

William Gallas - frigitt

Jack Munns - frigitt

Clint Dempsey - Seattle Sounders FC, ukjent sum

Treningskamper: 1-3-2. ## WEST BROMWICH ALBION

West Bromwich hadde en utrolig start på sesongen og var blant topp fire - før det begynte å gå litt tråere. Romelu Lukaku (17 mål) er borte, nå er det opp til veteran Nicolas Anelka å score målene for Steve Clarkes mannskap. Er fysisk sterke og har erfarne Jonas Olsson og Gareth McAuley som basis i et solid forsvar. Forrige sesong: Nummer åtte.

INN:

Goran Popov - Dynamo Kiev, lån ny sesong

Nicolas Anelka - Juventus, fri transfer

Diego Lugano - Paris Saint-Germain

Treningskamper: 3-0-1. ## WEST HAM UNITED

Klarte seg gjennom sesongen uten at nedrykksfaren ble overhengende. Sam Allardyce sine lag er ikke kjent for blendende vakker fotball, men effektiv fotball. Nå har han sikret seg Andy Carroll permanent og sammen med Kevin Nolan vil han være en nøkkel offensivt. Forrige sesong: Nummer ti.

INN:

Danny Whitehead - Stockport County, ukjent sum

Andy Carroll - Liverpool, 15 mill. pund (var på lån forrige sesong)

Adrián - Real Betis, fri transfer

Razvan Rat - Sjakhtar Donetsk, fri transfer

Treningskamper: 6-0-1. Kilder: Sky Sports, Sportinglife, BBC, Tips, Wikipedia, FourFourTwo.