Ingen lag er blitt straffet hardere av Thorstein Helstad enn Strømsgodset. På de fire siste kampene mot drammenserne har Helstad scoret 11 mål – et snitt på 2,75 mål pr. kamp.

BT tok med seg et knippe bilder fra scoringene og lot Helstad få et tilbakeblikk.

– Det her husker jeg i hvert fall. Det henger jo over hele Stadion, sier Helstad, og finner frem et bilde der han bærer Petter Vaagan Moen på ryggen og Erlend Hanstveit på skuldrene.

Motivet er fra kampen på Marienlyst i fjor høst. Brann vant 4-2, Helstad scoret tre mål.

– Det var en av de bedre bortekampene i fjor, og en god opplevelse. Etter noen svake bortekamper tidligere spilte vi vårt eget spill, sier han.

– Ellers er noen av de andre bildene her så gamle at jeg ikke husker hvilke kamper de er fra.

Finner to årsaker

Det gjør imidlertid folk i Drammen. For ikke bare scoret Helstad tre mål på Marienlyst i fjor. I 2001 ble det hele fem nettkjenninger på samme bane.

– Han er et sant mareritt. I hvert fall statistisk sett, sier Christian Stråle.

Lederen for Strømsgodsets supporterklubb GodsetUnionen, har slett ikke glemt hedmarkingens herjinger.

– Jeg var på kampen i Bergen også, i 2001 før vi rykket ned. Da scoret han jo også et mål. Så det året så jeg ham score til sammen seks mål mot oss.

Stråle mener det er to grunner til at akkurat kombinasjonen Helstad og Strømsgodset har slått så dårlig ut for drammenserne.

– Han er en god fotballspiller og en fantastisk avslutter. Historisk sett har også Strømsgodset vært veldig gavmilde bakover. Vi har ikke vært det verste laget å score mål mot, sier supporterlederen.

Lover ikke reprise

Når lagene møtes igjen i dag, står begge med tre poeng etter to kamper. Strømsgodset tapte knepent i åpningskampen borte mot Viking, før de slo Rosenborg 3-2. Helstad tror det blir vanskelig å følge opp målstatistikken.

– Alle målene mot dem er nok mer en tilfeldighet, men kampene har vært veldig underholdende og åpne. Jeg tror Strømsgodset kommer til å legge seg mer bakpå denne gangen. Så jeg kan nok ikke love en reprise, sier han.

Det tror heller ikke supporterleder Stråle.

– Strømsgodset har et mer robust forsvar i år. Vi må nok helt tilbake til 1970-tallet for å finne sist det var så bra. Ikke ble jeg skremt av Helstad mot Aalesund heller, sier han.

– Og så satser jeg på at statistikken før eller senere må snu.