I kveld er selveste Barcelona motstander på Nou Camp i den første av de to kvartfinalene. På veien til det historiske møtet ble Roma slått 6-2 sammenlagt — alle målene signert spillere med brasilianske aner.

Jadson, Luis Adriano, Douglas Costa, Willian og Eduardo da Silva er navn storfavorittene fra Barcelona skal bryne seg mot i kveld.

Bortsett fra sistnevnte som har en karriere i Arsenal å se tilbake på, er de ande relativt nye bekjentskaper på den europeiske stjernehimmelen. Alle scoret mot Roma og alle er født i Brasil, men Eduardo er naturalisert kroat.

De representerer klubbens offensive slagkraft, mens spillere fra Ukraina og krumtappen Darijo Srna fra Kroatia står for den defensive tryggheten.

Tidligere Inter-sjef

De har en rutinert ringrev til å lede seg. Mircea Lucescu (65) har erfaring både fra sitt hjemland Romania, Italia og Tyrkia som trener.

I Italia huskes han som en fotballromantiker som en gang roste sitt eget lag Pisa for tre fine scoringer. At Inter vant kampen 6-3 unnlot Lucescu å bry seg så mye med.

I Italia trente han også Brescia, Reggina og Inter. Den mektige Inter-eier Massimo Moratti husker en 4-1-seier over Roma i 1998 som det beste han til dags dato hadde sett sin klubb spille. Sviktende resultater, spesielt på bortebane, førte imidlertid til at Lucescu kun fikk med seg femten kamper i Inter før han forsvant til Galatasaray.

I Istanbul opplevde han suksess for storklubben som både ble seriemester og vant supercupen mot Real Madrid med rumeneren som trener. Siden gikk han til rivalen Besiktas der det ble ett nytt seriemesterskap.

Den neste sesongen gikk det ikke fullt så bra og etter en del uoverensstemmelser fikk han sparken. Donetsk ble neste stoppested. Lucescu har vært trener i den ukrainske gruvebyen siden 2004, og har brukt tiden til å bygge et lag som har utmerket seg med å spille morsom angrepsfotball.

Vant i Barcelona

I 2009 vant Sjakhtar Donetsk den aller siste UEFA-cupen da de slo Werder Bremen 2-1 i finalen. I ettertid ble Lucescu utnevnt som æresborger i Donetsk, mens Romania ikke klarte å lokke sin tidligere landslagstrener (1981-86) tilbake.

Selv hevdet Lucescu at han ikke ville stå i veien for sin sønn Razvan som senere fikk jobben som rumensk landslagssjef. I stedet har Lucescu tatt Sjakhtar Donetsk til et nivå som gjør at selv en gigant som Barcelona neppe tar lett på kveldens oppgave.

Ikke minst fordi Sjakhtar Donetsk beseiret Barça 3-2 på Nou Camp senest i desember i 2008, riktignok i en kamp som ikke betød stort for Barcelona. De to møttes også i Supercupen i 2009. Etter en jevn kamp scoret Barcelona-vingen Pedro det eneste målet i 2. ekstraomgang.

Mesterligaen:

Mord-anklager

Eieren Rinat Akhmetov får mye av æren for fremgangen til klubben. I følge Forbes er han verdens 148. rikeste mann, og 44-åringen har bidratt både til å bygge et flott, moderne stadion, og kjøp av sentrale spillere. I hjemlandet er Rinat Akhmetov en omstridt person.

Han er politisk engasjert og har forbindelser helt i toppen av ukrainsk politikk.

I følge ukrainske aviser har Akhmetov også vært anklaget for mord og for å ha tette kontakter til mafiaen , og en tid levde han i eksil i Monaco . Han vendte tilbake til Donetsk i 2006 etter at anklagene ble trukket tilbake.

Donbass Arena tar 50.000 tilskuere, og er en av EM-arenaene neste år der en av de to semifinalene vil bli spilt. Hjemme har ikke Sjakhtar Donetsk tapt siden oktober i 2008, men nå møter de at Barcelona-lag som har vunnet ti av tolv Mesterliga-kvartfinaler de har vært involvert i.

Fire triumfer på like mange forsøk og tolv scoringer er det Barça har å vise til på hjemmebane før outsiderne fra Ukraina entrer Nou Camp i kveld.