København (bt.no): På FC Københavns treningsbane i bydelen Frederiksberg trasker en gjennomvåt Ståle Solbakken tilsynelatende avslappet omkring. Drengene som er kommet for å se byens fotballstjerner på nært hold, har presset seg sammen de få stedene man kan stå under tak. Når den korte økten er over, kommer FCK-treneren bort, skriver autografer, lar seg smilende avbilde med småfansen. Harmonien virker å være fullstendig, selv om klubbens start med fem poeng på de tre første kampene i Superligaen ikke er bedre enn den må være. Og hvor viktig kveldens kamp er, behøver ingen å fortelle Solbakken.

Med seier hjemme mot ukrainske Dnipro, er FCK klar for siste hinder før mesterligaen, nemlig playoff. Alle klubber som deltar i gruppespillet, er sikret ca. 90 millioner kroner fra UEFA. Vinner man en kamp, får man åtte nye millioner, uavgjort gir halvparten. I tillegg får klubbene en andel av markedspotten. Samlet handler det om rundt 150 millioner bare for deltakelsen, også for klubbene som ikke kommer i nærheten av videre avansement. Til sammenligning var Branns totale driftsinntekter i fjor på 123 millioner.

Forretning

- Å ha mesterligaen som inntektskilde betyr selvsagt veldig mye. Samtidig er det viktig ikke bare å tenke på pengene. Du kan gjøre mye godt med en klubb uten mesterligapenger, hvis du kommer til Europaligaen hvert år, sier Solbakken, og tørker bort noen regn— eller svettedråper fra den blanke issen.

Vel, sammenlignet med mesterligaspill blir Europaligaen en fattig trøst, der lagene i gruppespillet mottar ca. 11 millioner kroner. En forskjell FCK-direktør Anders Hørsholt selvsagt vet alt om. Fotballklubben er en del av det børsnoterte selskapet Parken Sport & Entertainment A/S, og det er Hørsholts oppgave å sørge for fortjeneste for eierne.

- Det er en stor forståelse for at det å drive en fotballklubb er noe annet enn å drive de andre selskapene konsernet eier. Men FC København skal gi resultater på bunnlinjen, akkurat som de andre selskapene skal. Vi kan ikke akseptere at fotballklubben over tid ikke tjener penger. Derfor er spill i Europa helt avgjørende, og da gjerne i mesterligaen, sier Hørsholt.

Han sitter på sitt mer enn romslige kontor i niende etasje på Parken. Her fra toppen av den mektige arenaen legger Hørsholt planene for hvordan FCK skal nå målet om å spille i mesterligaen annenhver sesong.

- Voldsomme summer

For norske lag kan en slik tanke virke fjern pr. i dag. Strømsgodset spilte tidligere i sommer andre kvalifiseringsrunde til mesterligaen, men røk ut for Steaua Bucuresti. Daglig leder i drammensklubben, Erik Espeseth, kan altså bare drømme om at et nisifret beløp kommer trillende inn på klubbkontoen.

- I våre budsjetter har vi tatt hensyn til at vi kom til å spille én kvalifiseringsrunde. Summene man får i gruppespillet er voldsomme. De millionene ville betydd enormt mye for oss, som de ville gjort for samtlige klubber i Norge. Men vår struktur og filosofi ville uansett ha vært den samme. Vi hadde ikke kjøpt mange nye spillere for ørten millioner, vi hadde fortsatt hatt fokus på spillerutvikling, sier Espeseth.

Malmö FF spiller i likhet med FCK kvalifisering i kveld.

- Mesterligaen er viktig for å få økonomi til å skape kontinuitet på spillersiden. Nå kan vi holde på en god spiller i maks to år, sier trener Åge Hareide.

- Heldigvis er det enklere å kvalifisere seg nå enn for noen år tilbake. Nå er seedingen satt opp slik at vi slipper å møte lag nummer tre og fire fra de store ligaene, og heller møter mestere fra en liga vi ligger mer på nivå med, sier Malmö-treneren.

FCK har en vanskeligere vei siden de ikke ble mester sist.

Ambisiøse

- Vi nedjusterte budsjettet med 150 millioner fordi vi så at vi ikke kom til å vinne Superligaen. Nå ble vi nummer to og har muligheten til å kvalifisere oss til mesterligaen likevel. Når vi gruppespillet, skal vi selvfølgelig oppjustere med 150 millioner.

Etter noen tøffe år økonomisk er det igjen oppgangstider i FCK.

- Da finanskrisen rammet, hadde vi gjeld på over et par milliarder danske kroner. Nå er vi nede på under en milliard. Derfor er vi i stand til å bruke mer penger på å investere i fotballaget. Vi har fått friheten vår tilbake, sier Hørsholt.

- Vi er hovedstaden, vi er København, og i København er vi ambisiøse i det vi foretar oss. Det vil vi også gjerne være når vi snakker om fotball.

Fakta: Pengene i mesterligaen

Det ligger nesten 7 milliarder kroner til fordeling denne sesongen.

Hvert av de 32 lagene med plass i gruppespillet, er sikret 10,7 millioner euro eller 90 millioner norske kroner fra UEFA.

En seier i gruppekampene gir 8,3 millioner kroner og uavgjort halvparten.

Plass i åttedelsfinalen (første cuprunde) er verdsatt til 29 millioner.

Lagene som avanserer derfra, får ytterligere vel 32 millioner for kvartfinalen.

Semifinalistene er sikret en ny milliondose: Denne gangen tikker 41 inn.

Sluttvinneren får så 87 millioner for besværet. Finaletaperen casher ut 54. Kilde: NTB