Den spanske delstaten Katalonia holder valg til delstatsforsamling søndag 27. september. Det kan ende med at det nye katalanske parlamentet erklærer Katalonias selvstendighet. Det kan også bety at Barcelona blir kastet ut av ligaen og spansk fotball endrer seg radikalt.

Kampen for uavhengighet

En koalisjon ledet av den sittende delstatspresidenten i delstaten, Artur Mas, har sagt at det kommende valget må anses som en folkeavstemning om katalansk selvstendighet. Koalisjonen av uavhengighetspartier går til valg under slagordet: Junts pel Sí (Sammen for ja [til uavhengighet]).

Mas har gjort det klart at dersom det oppnås flertall i delstatsforsamlingen, vil han erklære delstatens selvstendighet og tre ut av Spania.

Uavhengighet for Katalonia har vært et tema i spansk politikk lenge og har bare vokst seg sterkere og sterkere i årene etter at diktatoren Francisco Franco døde i 1975. Sentrale spanske myndigheter er sterk motstander av katalansk selvstyre og stritter i mot. En av dem som har gjort det helt klart at en eventuell selvstendighet for Katalonia vil få dramtiske konsekvenser for fotballen i landet er presidenten for den spanske ligaen (LFP – Liga de Futbol Profesional), Javier Tebas.

Spansk fotball er for tiden ikke å se på norske TV-kanaler. Her litt om hva som skjer rundt dette:

— River i stykker Spania

Ifølge den spanske sportsavisen Marca slår ligapresidenten fast at det automatisk betyr at lag fra Katalonia ikke lenger kan spille i La Liga. Det er en selvfølge, mener Tebas.

Leo Messi i Barcelonas bortedrakt. En drakt om har helt klart katalanske nasjonalistiske overtoner. Fargene er de samme som i det katalanske flagget. Foto: ALBERT GEA - Reuters

— Dersom de river i stykker Spania, river de i stykker La Liga. Jeg forventer at vi aldri kommer til en slik absurditet, sier han i en uttalelse som i høyeste grad blir sett på som et debattinnlegg.De to mest kjente klubbene som da vil bli kastet ut av det spanske ligasystemet er giganten Barcelona og byrivalen med det, i dette tilfellet, paradoksale navnet Espanyol.

Det katalanske fotballforbundet, som har eksistert siden 1900, har også tatt sine skritt for å delta i debatten om spansk uavhengighet. De har, ifølge avisen El Mundo, søkt om å få registrere Liga Catalana de Fútbol Profesional som merkenavn.

Retorikk, ikke realitet

Selv om presidenten i LFP er kategorisk i sine uttalelser, så er Petter Veland ikke like sikker på at han er villig til å gjøre det han truer med å gjøre. Veland jobber i TV-kanalen C More og er Norges fremste ekspert på spansk fotball.

— Real Madrid er avhengig av Barcelona, Barcelona er avhengig av Real Madrid. Og Barcelona er uhyre viktig for ligaen, ikke minst økonomisk , sier Veland som mener at hele markedsverdien til La Liga ikke blir satt på spill.

Han tror dette er mer politisk retorikk i kampens hete, enn trusler som blir til handling dersom Katalonia skulle erklære uavhengighet.

— I Norge sier vi at vi ikke skal blande idrett og politikk. I Spania går fotball og politikk mange ganger hånd i hånd. Og i en opphetet situasjon, som nå, er det lett å bjeffe høyt, sier Veland.

Barcelona - katalansk fyrtårn

Barcelona har lenge vært et lag som har blitt identifisert med katalansk nasjonalisme. I Franco-diktaturets tid, fra 1936 til 1975, var klubben på mange måter et symbol på motstand mot diktatoren og sentralmakten i Madrid. I presidentperioden til Joan Laporta (2003 til 2010) var dette svært tydelig. Laporta hadde da også politiske ambisjoner og dannet sitt eget parti med uavhengighet for Katalonia som viktigste sak.

Laporta prøvde å bli president ved siste valg i 2015. Han tapte kampen mot Josep Bartomeu som i dag er president i klubben.