PARIS (Aftenposten.no): Det er få likheter mellom landslagssjefene Didier Deschamps og Per-Mathias Høgmo, som møtes på Stade de France i Paris tirsdag kveld. Men det finnes likevel én: De skal gjenreise hvert sitt landslag.

— Er det ikke fryktelig varmt her inne?

Svetteperlene renner av pannen. Mannen på podiet har det ikke komfortabelt. Ikke fordi han føler på presset før fotball-VM. Et auditorium i kjelleren på mektige Stade de France, uten aircondition og med over 30 varmegrader, er en større bekymring for Deschamps denne mandagskvelden.

— Press? Nei, for meg er det en stor ære å være landslagssjef. Og ansvaret er en del av jobben min.

Det er ventet at 70.000 franskmenn kommer for å se Frankrike-Norge tirsdag kveld.

Ingen i Frankrike tror Frankrike kommer til å vinne VM.

Det er ventet rundt 17.000 franskmenn i Brasil om noen få uker.

Engasjementet for fotballandslaget er i ferd med å vende tilbake. Playoffseieren mot Ukraina hjalp en hel del. Men fortsatt er det en vei å gå.

Kvartfinale bra

— Ingen i Frankrike tror Frankrike kommer til å vinne VM, sier Arsène Wenger.

Få i Frankrike vil være uenig med Arsenals franske manager i akkurat det.

Kvartfinale i Brasil vil være bra. Men viktigst av alt er å lukke kapittelet om Frankrike som skandalelandslaget.

Den gamle mester Deschamps har ansvaret med å løfte fransk landslagsfotball, som forhåpentligvis vil gi en opptur i Brasil-VM, men som først og fremst skal lede Les Bleus til suksess i EM på hjemmebane om to år.

Deschamps bruker samme oppskrift som sin gamle læremester, Aime Jacquet, da han ledet Frankrike til VM-gull på Stade de France i 1998: Samhold i troppen er den viktigste nøkkelen til fremgang.

Derfor vraket Deschamps nasjonens kanskje mest kreative og talentfulle spiller, Samir Nasri, fra VM-troppen. Nasri skapte uro i EM for to år siden. Og han kritiserte Deschamps laguttak før playoffkampene mot Ukraina i november.Kjæresten til Nasri aksepterte ikke vrakingen og skjelte ut landslagssjefen på Twitter.

Men den generelle oppfatningen i Frankrike var at det var riktig å la Manchester City-stjernen bli hjemme.

Fordi det franske landslaget ikke lenger kan være egoenes tumleplass.

Skammens VM

Det som skjedde under VM i 2010, var en skam for fransk fotball, landslaget, for hele Frankrike som nasjon.

På banen: For andre mesterskap på rad reiste ambisiøse Frankrike hjem altfor tidlig, og uten å vinne en eneste av gruppespillkampene.

Utenfor banen: Nicolas Anelka ble kastet ut fra VM etter å ha skjelt ut landslagssjef Raymond Domenech på det groveste. De gjenværende spillerne sympatiserte med Anelka og valgte streik som virkemiddel.Det var en komplett skandale. Det rystet hele fotballverden og Frankrike.

Fransk landslagsfotball var nede for telling og fotballpresident Noel Le Graet varslet "totalrenovering".

Laurent Blanc, også han på mesterlaget fra 1998, fikk den tøffe jobben.

Men han lyktes ikke.

Blanc var langt mer "laidback" enn kompromissløse Deschamps. Det var opp til spillerne selv å bygge lagfølelsen. Ifølge Blanc var det ikke landslagssjefens ansvar om spillerne kom godt overens utenfor banen. Hans oppgave var å lede laget på trening og i kamp.

EM i Polen og Ukraina sommeren 2012 ble ikke den oppturen Frankrike håpet på. Og Blanc gikk av noen uker senere.

Deschamps har en helt annen inngang til jobben. Han var ingen dagdrømmer som spiller, han visste at hardt arbeid måtte til for å bli en vinner, og i rollene som kaptein både for klubblag og landslag var han med på de tøffe avgjørelsene.

Vraket playboy

Som for eksempel før VM på hjemmebane i 1998. Tottenham-stjerne og playboy David Ginola var ikke etter Deschamps smak. Ginola hadde dårlig påvirkning på prestasjonsgruppen og Deschamps ville ikke ha ham med til VM. Landslagssjef Jacquet var enig og vraket stjernen. Frankrike ble verdensmestere for første gang den sommeren.

16 år senere led altså Nasri samme skjebne som Ginola. Og det var en avgjørelse Deschamps hadde brukt tid på.

Samir Nasi ble vraket til Frankrikes VM-tropp.

I august i fjor ble 26-åringen hentet inn i troppen igjen av Deschamps. Nasri hadde ikke spilt landslagsfotball siden EM året før og Deschamps ønsket å se med egne øyne hvordan den kontroversielle spilleren fungerte i en gruppe.Nasri var med i alle landslagstropper resten av året. Han startet noen kamper, han satt på benken i andre. Nasri hadde både gode og dårlige øyeblikk. For Deschamps var ikke fotballspilleren Nasri det viktigste. Han visste godt hva 26-åringen sto for, at han hadde mer enn nok kvaliteter til å være med i en 23-mannstropp til VM. Deschamps ville se mennesket Nasri. Han ville se oppførselen og temperamentet.

— Når han ikke starter, er han ikke glad. Og når han ikke er glad, påvirker det laget, konkluderte Deschamps og vraket stjernen.

Ro og harmoni

Nå er det angivelig ro og harmoni i Frankrike. Laget har havnet i en overkommelig VM-gruppe med Sveits, Ecuador og Honduras.

En kvartfinale bør være mulig. Og da er Frankrike fornøyd. Målet er å ha skapt et vinnerlag i EM på hjemmebane om to år.

Men først er det Per-Mathias Høgmo og Norge som venter på Stade de France i kveld. Høgmo har også sine utfordringer med å bygge et nytt landslag.

Men han har ingen stjerner å vrake.