– Du må brenne for det du holder på med, du må ha lidenskap, sier tidligere verdensmester Fam Elgan når vi spør henne hva som skal til for å bli god.

– Allerede fra ung alder?

– Ja, det vil jeg si. Du trenger ikke å være god, men du merker jo om det er noe du liker. Med lidenskapen følger vilje og disiplin, og skal du bli god må du jobbe hardt. Det er da du trenger lidenskapen i bunn, forklarer hun.

Man må ha lidenskap

Elgan er et av fem jurymedlem som skal kåre årets idrettstalent 2016, og hun er tidligere kickbokser og bokser.

Hun sier at det ikke er nok å tidlig ha en teft eller et talent, eller å ha fysiske fordeler.

– Du kan vinne mye på det, men det tar deg bare til et visst nivå. Du kommer ikke utenom struktur og hardt arbeid dersom du skal bli virkelig god. Da må du jobbe, forteller hun.

Den tidligere verdensmesteren vet hva hun snakker om. Hun har vært der selv.

VERDENSMESTER: I 2011 ble Fam Elgan verdensmester i kickboksing. Foto: Ørjan Deisz

Nettopp derfor sier hun at de som brenner hardt nok for noe også er dem som er disiplinert nok til å legge ned arbeidet som trengs over lang tid.

– Det er ingen som blir en god seniorutøver uten årevis med godt arbeid, forteller hun.

God treningskultur er viktig

Elgan sier at det ikke egentlig er så mye som skiller de individuelle utøverne fra lagspillerne.

– Også individuelle utøvere jobber som et lag. Det har vært veldig viktig for meg å ha boksere rundt meg som er med, et godt treningsmiljø med en god treningskultur er alfa og omega. En felles forståelse for at man må trene for å nå målene man setter seg. Det er kun i ringen vi er alene.

– Det er kanskje ulik interesse og engasjement i et lag?

– Ja, og jeg hadde nok ikke taklet å stå i ringen med noen som ikke ville trene like mye som meg, det er jeg glad for at jeg har sluppet. Det må være demotiverende for dem som jobber hardt på et lag, og det må være vanskelig for både trenere og utøvere, sier hun.

Elgan tror hun selv fort kunne ha vært en som skapte dårlig stemning i en lagidrett dersom hun opplevde at ikke lagkameratene jobbet like hardt som henne selv, og sier hun slett ikke misunner lagspillere den utfordringen.

Hardt arbeid

Det hun ikke kan få understreket nok er lidenskapen.

– Du må like det for å legge ned nok arbeid. Du må også ofre litt sosialt med tanke på restitusjon og annet. Selvsagt skal man ha det gøy, men det du gjør må ha en mål og mening. Det må være utvikling, da er det gøy.

– Mestring er som vann på møllen.

Hun forteller at det å like idretten sin ikke er det samme som at man må like å løpe eller å trene styrke, men at man likevel er villig til å legge ned de timene med hardt arbeid fordi man vet at det trengs for utviklingen.

I tillegg til å ønske å trene, mener hun det er en fordel om man forstår hvorfor man trener som man gjør. Arbeidet skal selvsagt være hardt, men det må også være smart, understreker hun - og påpeker at man må tåle det både rent fysisk og psykisk.

Nå jobber hun selv med talenter, og sier at det er viktig lærdom det at man ikke kan behandle alle likt.

– Noen vokser for eksempel når man snakker mest om det de er gode på - og mindre om det de er dårlige på. Det kommer liksom etter. Andre må man være litt hardere med, nesten irettesettende - og det vil de vokse av. Det er mange nyanser, forklarer hun.

– Er det lov å være god i Norge i dag?

– Ja, alle liker jo gode sportsprestasjoner.

– Er det lov å si det, da?

– Nei, ikke høyt.

Det er kommet inn over 400 nominasjoner til årets idrettstalent 2016, og Elgan er en av dem som skal plukke ut de aller største talentene. Hun er imponert over antallet nominasjoner som er kommet inn. Du kan stemme frem din publikumsfavoritt fra en liste på 26 utøvere.