CANCÚN (adressa.no): Natt til fredag tok Oberstdorf en suveren seier i kampen om å få arrangere ski-VM i 2021. Tyskerne fikk hele elleve av de totalt 17 stemmene. Trondheim fikk fire, mens Planica måtte ta til takke med to.

Det er de 17 representantene i det såkalte FIS Council som har stemmerett. I Council finnes det 17 menn og ingen kvinner.

Bare menn: FIS Council består av 17 menn og ingen kvinner. Foto: MORTEN ANTONSEN

— Ikke rett til å svare påNorges representant er tidligere skipresident og visepresident i det internasjonale skiforbundet (FIS), Sverre Seeberg. Han blir foreslått for en ny toårsperiode av Norges Skiforbund under den pågående kongressen i Cancún.

- Når kommer den første kvinnen i FIS Council?

— Det er ikke jeg den rette til å svare på, sier Seeberg til Adresseavisen.

— Nå er det slik at hvert land kun har lov til å ha med en representant. Vi har hatt kvinnelige Council-medlemmer i min tid, men jeg tror vi må innom noen kvinnelige presidenter før vi får det igjen, og det tar tid. Det er ikke gjort i en håndvending.

- Er dette problematisk?

— Nå har vi Sarah (Lewis), generalsekretæren, som er en meget sterk vinne. Og så har vi kvinnelige representant for utøverkomiteen, slik at det er to damer rundt bordet. I utgangspunktet tror jeg ikke det er det største problemet, selv om jeg gjerne også skulle ha sett at vi hadde hatt kvinner. Denne tematikken som vi er opptatt av er ikke noe alle nasjoner som sitter her og stemmer er like opptatt av, sier Seeberg.

LES OGSÅ:

|

|

— Ikke problem, men synd

FIS-president Gian Franco Kasper betegner ikke kjønnsfordelingen som et problem.

— Ikke et problem, men det er synd. Vi har forsøkt i mange år å få forbundene til å foreslå kvinner for FIS Council. Vi har hatt en eller to tidligere og håper å få flere i fremtiden.

Denne tematikken som vi er opptatt av er ikke noe alle nasjoner som sitter her og stemmer er like opptatt av. Sverre Seeberg

Erik Røste er president i Norges Skiforbund, som foreslår Norges kandidat.

— Vi mener Sverre er den som kjenner internasjonal skisport best og har størst mulighet til å være med og påvirke i internasjonale fora. Fra vår side var han en åpenbar kandidat til å fortsette.

- Må ta diskusjonen

— Blir det noen endring hvis alle land tenker slik?

— Der har skisporten internasjonalt, som mange andre, en vei å gå. Hvis du ser på kvinnerepresentasjonen i Norge, så er den på et helt annet nivå. Det er behov for å diskutere hvordan dette kan bli bedre også internasjonalt.

- Er det greit at ingen kvinner og 17 menn stemmer over hvem som får ski-VM?

— Det er en diskusjon vi må ta. Vi har en vei å gå, vi som mange andre innenfor idretten.

- Er det noe Norge kan ta et initiativ for å forsøke å endre på?

— Vi er positive til kvinnerepresentasjon i FIS Council. Det skal vi diskutere å ta et initiativ til, hvordan det kan sikres. Men som i andre internasjonale fora, tar gjerne slike endringer litt tid, sier Røste.