Laget fra persillebygda møter regjerende norgesmester Oslo volley i finalen i hovedstaden. Etter å ha utklasset Tambarskjelvar 6-0 i sett i semifinalen, gleder Randaberg-jentene seg til å spille finale.

-Det blir stort. Det blir noe nytt og spennende, sier den 19 år gamle sandnesjenta Marita Bjørnøy Dale.

Sterk motstand

Oslo volley spiller lørdag sin femte strake NM-finale og ligger for øyeblikket på andreplass i seriespillet, fire poeng bak Randaberg. I grunnserien har Randaberg slått lørdagens motstander i to av to oppgjør.

-De har en stor fordel av å spille på hjemmebane, og har spilt flere cupfinaler tidligere. Det blir spennende, sier Bjørnøy Dale om motstanderne.

-Oslo har et sterkt lag. De spiller veldig smart og har en god trener, legger Randabergs poengdronning Jana Jaudzema til.

Latvieren Jaudzema har plukket flest poeng for laget fra Nord-Jæren i årets sesong. Hun har tidligere spilt cupfinale i hjemlandet, og vet derfor hva som er viktig i store oppgjør som dette.

-Dette er ingen vanlig kamp, og det står mye på spill. Det gjelder å beholde roen, være mentalt klar og ikke tenke så mye på omgivelsene, sier 24-åringen.

Ingen vil være favoritt

Sportslig leder for volleyballaget fra "den grønne landsbyen", Jon Rønning, kan fortelle at Randaberg håper å ha med seg minst 100 tilskuere til kampen. Selv om laget får stor støtte fra tribunen, mener han at Oslo har presset på seg i finalen.

-Oslo er favoritter, og de kommer til å forsterke laget med to-tre spillere fra blant annet sandvolleyballmiljøet. Vi møter med andre ord et annet lag enn i grunnserien, og de har et rutinert lag som har vært med på dette før, sier han.

Trener for Oslo volley, Marko Milosevic, kan fortelle at laget hans godt rustet for finalen.

-Vi har forberedt oss godt, og hatt gode treninger etter jul. Det blir viktig å finne godfølelsen og ha fokus på oss selv. Vi må gjøre vårt beste og håpe at resultatene kommer deretter, sier Milosevic, som har fem cupfinaler bak seg som trener i Oslo-klubben.

— Randaberg mener at dere er favoritter i finalen, hva synes du om det?

-Haha, de har slått oss to ganger i serien, og er et bedre lag spiller for spiller. Vi har elleve spillere å plukke av, mens Randaberg har 20, så det sier seg vel nesten selv hvem som er favoritter.

En fantastisk reise

Reisen mot lørdagens NM-finale startet i 2014 da Randaberg tok over UiS volley sitt elitelag på kvinnesiden. UiS volley slet med knappe ressurser både innenfor økonomi og støtteapparat, og på eget initiativ ønsket de at Randaberg volley skulle ta over for å opprettholde elitesatsingen i regionen. Nå, to år senere, leder laget fra persillebygda serien og er i cupfinalen.

— Det har vært en fantastisk reise, en inspirasjon. Selv om det har vært en slåsskamp og mye stress for å få ting til å gå rundt økonomisk, har det vært verdt det, sier Rønning.

Finalen spilles i Domus Athletica i Oslo, og sendes direkte på TV2 Sumo lørdag fra kl. 13.30.