Prins Ali bin Hussein har mange ganger uttrykt misnøye med Sepp Blatters styre og har ment at roganisasjonen slett ikke har stått for de verdiene som det gis uttrrykk for plakaten bak ham på dette  bildet. Prins Ali bin Hussein har mange ganger uttrykt misnøye med Sepp Blatters styre og har ment at roganisasjonen slett ikke har stått for de verdiene som det gis uttrrykk for plakaten bak ham på dette bildet. Foto: Matt Dunham - AP

Her er prinsen Norge støtter

Prins Ali bin Al-Hussein er relativt ung, relativt ubeskrevet og i skyggen av sine eldre brødre.

Da Luis Figo og Michael van Praag trakk sitt kandidatur til vervet som president i verdens største idrettsorganisasjon, var det bare en motkandidat til Sepp Blatter igjen.

Broren til kongen

Prins Ali Bin Al-Hussein er bror til kongen av Jordan og den tredje sønnen til nå avdøde kong Hussein av Jordan. Det har aldri vært noen selvfølge at det skulle bli som fotballeder han skulle gjøre sin karriere.

Ali bin Hussein sammen med Maradona på et arrangement i Jordan. Til venstre for prins Ali, hans sønn Abdullah og hans kone, prins Rym Foto: Raad Adayleh

Eldstebroren Abdullah, var selvfølgelig eslet til å bli konge, den nest eldste broren Faisal fungerer som regent når broren er borte.Mens Faisal leder Jordans olympiske komité, har prins Ali styrt det jordanske fotballforbundet. Det er i kraft av denne posisjonen han har kommet inn i FIFAs styre og stell. I 2011, samme året som Sepp Blatter ble gjenvalgt for fjerde gang, ble prinsen valgt til FIFAs visepresident fra Asia. Denne posisjonen har også gitt ham en plass i FIFAs mektige eksekutivkomité.

Hijab-forbudet opphevet

Han har markert seg ved at han har fått opphevet forbudet mot hijab i kvinnefotball. Samtidig har han vært en tilhenger av full offentliggjøring av Garcia-rapporten. Dette er rapporten som den tidligere amerikanske statsadvokaten Michael Garcia skrev etter sin granskning av tildelingen av VM til Russland (2018) og Qatar (2022). FIFA valgte bare å offentliggjøre et utdrag av rapporten. Garcia selv mente at utdraget ikke viste de virkelige funn i rapporten.

Etter at syv FIFA-topper ble arrestert på kongresshotellet i Zürich og FIFAs hovedkontor ble raidet onsdag morgen har han kommet noen aldri så beskjedne valgkamputspill på Twitter.

— Vi kan ikke fortsette med denne krisen i FIFA. FIFA trenger lederskap som styrer, veileder og beskytter de nasjonale forbundene. Lederskap som ansvarlige for sine handlinger og som ikke bare flytter skyld. Lederskap som gjenoppretter tillit hos de flere hundre millioner av fotballtilhengere over hele verden, heter det fra Twitter-kontoen til prins Ali bin Hussein.

Bryter, ikke fotballspiller

Prins Ali er utdannet i England og USA. Han har ingen meritter som fotballspiller, men skal ha vært en god bryter.

Han er gift med algirske Rym Brahimi, som nå har fått tittelen prinsesse Rym. Hun var tidligere journalist for CNN og er datter av Lakhdar Brahimi, tidligere statsminister i Algerie og FN-diplomat. Paret har to barn på 9 og 8 år.

Prins Ali har lenge vært en favoritt blant FIFAs medlemsnasjoner i Europa og presidenten i Det europeiske fotballforbundet, Michel Platini, har lenge vært en tilhenger av hans kandidatur. Samtidig har Norge helt til det siste vært svært tilbakeholdne med å flagge sin stemme i dette presidentvalget.