lundekvam.3

Claus Lundekvam satte norsk rekord i Premier League i en kamp som enkelt summerte opp hans ni sesonger i Southampton.

Han debuterte den 4. september 1996. Saints spilte 2-2 mot Nottingham Forest. Matt Le Tissier scoret utlikningsmålet ett minutt før slutt.

Opp og ned

Siden har han opplevd 6-3-seier over Manchester United og 1-7-tap for Everton. Det går opp og ned i Southampton.

I alle hans sesonger på sørkysten har Southampton vært laget storklubbene frykter å møte. Spesielt på gamle The Dell og nå på St. Mary's Stadium har Southampton vært fryktet av de store.

— Det er nok litt typisk Southampton, erkjenner Lundekvam overfor Bergens Tidende.

— Men vi har hatt et veldig bra tak på Liverpool de siste sesongene, i hvert fall hjemme, sier Lundekvam.

Han har alltid vært dirigenten, eleganten og kameraten i Southampton-forsvaret. I går gjorde han jobben slik han har pleid å gjøre. Rask, elegant, sterk og suveren.

Slo Berg

Verdensstjerner som EM-toppscorer Milan Baros og Spania-stjerne Fernando Morientes ble veldig puslete mot bautaen fra Selbjørn.

276 kamper er en mer enn Henning Berg. Den trauste strilen har nærmest umerkelig klatret på adelskalenderen, i skyggen av folk som Berg, Stig Inge Bjørnebye, Ole Gunnar Solskjær og Ronny Johnsen.

— Jeg har sikkert en høyere status i England enn i Norge. Men jeg har vært en del inn og ut av landslaget og ikke stukket meg frem så mye, sier Lundekvam.

Klubbtilhørigheten – ufasjonable Southampton – har heller ikke invitert til oppmerksomhet i norsk presse.

— Jeg angrer ikke ett sekund på at jeg har vært tro mot Southampton. Jeg har hatt mange fine år her og en rekke fine opplevelser, sier austevollingen, som i rekordkampen var kaptein for klubben sin.

Tabell i bakhodet

— Det var jo artig det. Jeg har vært en del kaptein denne sesongen og trives med det, sier midtstopperen, som rykker ett hakk opp på kapteinsrankingen da James Beattie forlot klubben.

Men for klubbspilleren Lundekvam er rekorder, kapteinsroller eller eget bidrag mindre viktig.

— Det viktigste er tre poeng. Tabellsituasjonen ligger alltid og lurer i bakhodet.

Tre poeng ble det i går. David Prutton og Peter Crouch scoret hvert sitt mål etter nesten ufattelig dårlig forsvarsspill på venstresiden i Liverpool-forsvaret. Stephen Warnock og Mauricio Pellegrino sover neppe spesielt godt den kommende uken.

Langskudd

Da Southampton gikk opp i 2-0-ledelse, begynte jobben for alvor for Claus og disiplene hans i forsvaret. En jobb de utførte til 20 i stil. Liverpools største sjanser kom på langskudd.

— Vi gjorde det meste riktig. Hele tiden gjorde vi det vanskelig for Liverpool å bryte igjennom, slår Lundekvam fast.

Etter 2-0-seieren over Liverpool så det mye bedre ut for Claus og vennene hans i bunnstriden, men Crystal Palace sin brakseier over evig uberegnelige Tottenham var en strek i regningen.

Fremdeles har Saints tre poeng opp til sikker plass.

fakta/Claus Lundekvam

Navn: Claus Lundekvam

Født: 22. februar 1973

Klubb: Southampton

Premier League: 276 kamper (1 mål)

FA-cup: 18 kamper (1 finale)

Ligacup: 30 kamper

UEFA-cup: 2 kamper

Totalt: 326 kamper