Søndag 3. juli går Islands landslag ut på matta på Stade de France. På den andre siden av midtstreken står vertsnasjonen Frankrike.

Mange av våre lesere har fått med seg den rørende historien om Sander:

Island-trener Lars Lagerbäck er i sitt syvende mesterskap siden 2000. Fem ganger tok han Sverige til EM eller VM.

I 2010 ledet han Nigeria i VM, og nå leder han Island, den lille øynasjonen med 330 000 innbyggere, i sitt første store mesterskap.

LES OGSÅ:

I 1990 ble han hentet inn som trener for Sveriges ungdomslandslag etter noen år som trener i lavere divisjoner.

Åtte år senere ble han assistent for a-laget, og to år etter det klatret han til topps. I 2009 ga han seg, og sa ja til å lede Nigeria på en korttidskontrakt under VM i 2010. Nigeria-oppholdet ble kortvarig, og i 2011 ble han islandsk landslagssjef.

LES OGSÅ:

LES OGSÅ:

Lang erfaring

Toppfotballsjef i Norges Fotballforbund og tidligere landslagstrener Nils Johan Semb trekker fram erfaring som en viktig del av grunnen til Lagerbäcks suksess.

— Han sitter på en stor erfaring med å være sjef for et landslag, så han kjenner internasjonalt fotball veldig bra. Han har fulgt en rød tråd gjennom hele karrieren.

Du ser på det fotballfaglige og hvordan Island spiller at han har tatt det med seg dit. Han er opptatt av masse detaljer innenfor en helhet, der organisering og balanse i laget er veldig viktig. Grunnmuren er jo selvsagt forsvarsspillet, men de angriper på den måten de har ferdigheter og kompetanse til, sier Semb til Adresseavisen.

Nils Johan Semb peker på Lagerbäcks erfaring som en viktig del av suksessen med Island. Foto: NTB SCANPIX

Selv om han mener at generasjonen som spiller for Island er veldig god, gir han mye av æren for at laget har kommet til EM-sluttspillet til treneren.

— Uten Lars hadde ikke Island vært i EM. Jeg tror ikke det er mange på Island som hadde så voldsom tro på at de kunne komme til et sluttspill. Det kan godt hende at noen andre hadde klart det, men jeg tror de virkemidlene han har brukt med tanke på å fokusere på de tingene som Island kan lykkes med, er helt avgjørende, sier Semb.

- Stor del av æren

Fotballekspert Lars Tjærnås mener Lagerbäck er en stor del av årsaken til den islandske suksessen.

— Lagerbäck har nok en stor del av æren, men han må dele det med et veldig godt system og satsing på unge spillere fra tidlig alder. Dette gjør at de får spillere ut til en bedre hverdag i gode ligaer, noe som er en forutsetning for at landslaget skal lykkes, sier Tjærnås.

LES OGSÅ:

Han mener at Lagerbäcks suksess med små ressurser kan sammenlignes med Drillos suksess.

— Han er ekstremt tydelig og flink til å forenkle og prioritere. Som landslagstrener er det fristende å ta tak i 100 ting. Lagerbäck velger vekk 98 av dem, og står igjen med essensen - det vil si spillestil og prinsipper som alle kan forholde seg til, sier han.

LES OGSÅ:

Tydelig spillestil

Spillestilen til svensken forklarer Tjærnås slik.

– I forsvar ligger lagene Lagerbäck har ansvar for i nesten rendyrket soneforsvar, både i forsvarsfireren, på midtbanen og hos angrepsspillerne, sier Tjærnås.

ANALYSERER: Fotballekspert Lars Tjærnås.

Fotballeksperten snakker da om svenskens tydelige 4-4-2-system. Her ligger det også klare avtaler for hvordan laget som helhet skal presse motstanderen uten ball. Det handler om alt fra hvordan spissduoen skal jobbe sammen, til backfirerens samarbeid seg imellom.– I angrepsspillet deler Lagerbäck det inn i to. Alt som skjer fram til 25 meter fra motstanderens mål er opptegnet, fortsetter Tjærnås, og tenker på at det er noe større frihet for spillerne når de først har kommet seg rundt motstanderens 16-meter.

LES OGSÅ:

— Lagerbäck ønsker å spille med lav risiko, for eksempel med langball opp mot en spiss, som enten skal samarbeide med partneren på topp eller bruke midtbanen. Landslagssjefen er veldig bevisst på at en av spissene alltid skal være i en rett linje foran ballen. Det gjør ham enklere å sikte på for egne forsvarsspillere.

- Ekstremt nøye og lojal

Rosenborg-legenden Micke Dorsin var så godt som fast i Sveriges tropp fram til Lagerbäck ga seg i 2008. Han er imponert over hva hans tidligere sjef har fått til på Island, og ser klare tegn til at de følger Lagerbäck-modellen.

HAR SPILT UNDER LAGERBÄCK: Micke Dorsin roser sin tidligere landslagstrener. Foto: RICHARD SAGEN

— Lars er ekstremt nøye og lojal mot sin egen filosofi og seg selv. Han vet hvordan han vil at spillet skal se ut både defensivt og offensivt. Det ser vi på Island, og han er dyktig til å prente inn hos spillerne hvordan man skal løpe. Han er flink til å velge ut laget også, det behøver kanskje ikke å være de beste på papiret, men de skal fungere i den rollen de skal fylle, sier Dorsin til Adresseavisen.

Foreslått som England-sjef

Etter Roy Hodgsons avgang er Island-treneren foreslått som ny England-sjef. Lars Tjærnås tror ikke at Lagerbäck hadde fått like stor suksess med et lag med store ressurser.

— Det er umulig å si, men jeg tror ikke det. Hans måte å lede på passer trolig best på en gjeng sultne og ydmyke spillere. Fotballfaglig hadde han passet - utvilsomt. Men alt annet tror jeg ikke han hadde passet like godt til. Men han hadde sikkert ikke brydd seg all verden om styret rundt. Han er en relativt «lugn» svenske, sier Tjærnås.

LES OGSÅ:

Nils Johan Semb hadde selv en lang prat med svensken da Norge spilte mot Island rett før EM. Selv om han tror at Lagerbäck kunne passet inn fotballfaglig, var svensken klar på at han er ferdig etter EM.

— Ut fra det fotballfaglige og hvordan han er tror jeg det hadde fungert bra. Men du blir utfordret på helt andre ting i de store nasjonene, kanskje spesielt England. Etter det han har gjort i EM kommer han til å vasse i tilbud som jeg tror det kan bli vanskelig å si nei til. Men han er veldig klar på at han var ferdig, sier Semb.

- Vil ikke kalle meg helt

Så populær har Lägerback blitt i Island at han et foreslått som ny president i landet. Selv prøver han å tone ned sin rolle i suksessen det lille landet opplever i Frankrike.

— Jeg vil ikke kalle meg en helt, det er Martin Luther King, Nelson Mandela og slike menn. Men jeg har gjort en bra jobb. Det sies at jeg kan bli president og at jeg er en helt, men alt handler om at vi er en gruppe mennesker som har jobbet veldig hardt i ett bra miljø. Dessuten har vi noen veldig gode fotballspillere, sa han til svenske Aftonbladet etter at Island ble klar for EM.