De siste åreneer sosiale medier blitt en stadig større del av idretten. Fans fra hele verden kan komme i kontakt med fotballstjernene og holde seg oppdatert på deres liv via ulike sosiale medier.

Toppklubbene er bevisste på at uheldige kommentarer fra deres spillere kan påvirke klubbens omdømme negativt. Derfor har klubbene iverksatt tiltak for å minimere skaderisikoen.

Ifølge The Guardian har en rekke Premier League-klubber hyret inn det private firmaet Kroll, som spesialiserer seg på etterforskning og cybersikkerhet. Målet er å kartlegge adferden til potensielle spillerkjøp på sosiale medier.

— Ser etter alt som kan ødelegge

Firmaet går gjennom aktuelle spilleres historikk på Twitter, Instagram, Facebook og andre sosiale medier. Denne historikken blir søkt opp mot over 1000 problematiske ord. Slik får klubbene informasjon om spillere er kommet med ytringer som kan være rasistiske eller sexistiske, eller om de er kommet med ytringer som vitner om kriminell aktivitet.

— Vi ser etter alle typer tegn på ustabilitet. Vi ser etter alt som kan ødelegge en klubbs omdømme, enten det er ekstrem promiskuitet, religiøse fordommer eller ekstreme holdninger, sier direktør i Kroll, Ben Hamilton til The Guardian.

Ferdinand ble utestengt

De siste årene har det vært en rekke kontroversielle saker som omhandler fotballspillere og sosiale medier. Siden 2011 har Det engelske fotballforbundet (FA) delt ut over 4 millioner kroner i bøter til spillere og klubbansatte som en følge av rasistiske og sexistiske kommentarer.

I 2014 ble daværende Queens Park Rangers-spiller Rio Ferdinand utestengt i tre kamper for en kommentar på Twitter. En annen bruker skrev til Ferdinand og antydet at QPR burde signere en god midtstopper. Ferdinand svarte med å komme med ufine antydninger om den andre brukerens mor, samtidig som han la ved et slangord som antydet at moren er promiskuøs.

Spilleren som har fått den heftigste boten var Ashley Cole. I 2012 måtte han betale 900.000 kroner etter å ha gått hardt ut mot FA og kalt dem for «a bunch of twats», et britisk slangord for det kvinnelige kjønnsorgan.

Den første spilleren som ble straffet av FA på grunn av usømmelige ord i sosiale medier var Ryan Babel i januar 2011, da han spilte for Liverpool. Angriperen måtte ut med 100.000 kroner etter at han brukte Twitter-kontoen sin til å komme med sterkt nedsettende og kritiske kommentarer mot dommer Howard Webb. Babel kalte dommeren en vits og linket ham til et lite pent bilde.

Adam Johnson ble funnet skyldig for seksuell aktivitet med en mindreårig jente. Foto: Phil Noble / Reuters / NTB scanpix

Tidligere i år ble Adam Johnson dømt til seks års fengsel for å ha hatt seksuell aktivitet med en mindreårig jente. Meldinger fra Facebook, WhatsApp og Snapchat var en avgjørende del av bevisføringen mot fotballprofilen.Også i andre land har kommentarer i sosiale medier skapt trøbbel for spillere.

I desember ble det kunngjort at Sergi Guardiola var klar for Barcelona. Klubben fant imidlertid ut at han to år tidligere hadde kommet med nedsettende kommentarer mot Katalonia. Kontrakten ble terminert.

Skeptisk til etterforskning

John Carr, som jobber med internettsikkerhet for barn, understreker at fotballspillere har et ansvar som rollemodeller. Han stiller imidlertid spørsmål ved om omfattende undersøkelser av spilleres historikk på sosiale medier er rettferdig.

— Når du legger ut ting på Facebook og Snapchat, sender du ikke inn en jobbsøknad. Det er én ting hvis noen åpenbart er nazistiske, men en sjelden, dum kommentar eller en ungdommelig utskeielse er noe annet. Vi foretrekker selvsagt at man ikke legger ut rasistiske eller homofobe kommentarer, men det er tåpelig om det skal avslutte en hel idrettskarrière, sier Carr til The Guardian.

Hør siste utgave av Aftenpodden Sport. Der får Kjetil Rekdal refs for sitt nye regime på Valle: