Vil bidra til hockeyeventyr i Bergen

Tore Christiansen er mannen bak Stavanger Oilers. Han vil bidra med penger og kunnskap for å lage et tilsvarende konsept i Bergen. Men en bergenser må dra det i gang.

Publisert: Publisert:

UTFORDRER: Tore Christiansen har bygget opp Stavanger Oilers til å bli landets mest suksessrike og moderne hockeyfenomen. Nå vil han gjøre det samme i Bergen. Foto: TOM ALF LARSEN

  • Anders Pamer
Denne artikkelen er over seks år gammel

Stavanger Oilers er en suksesshistorie i norsk ishockey. Klubben har mobilisert massene i Stavanger, trekker regelmessig 4.000 tilskuere til hjemmekampene og omsetter snart for mer enn Sportsklubben Brann. Etter å ha pumpet millioner inn i Oilers, står millionæren Tore Christiansens klubb nå på egne bein. Klubben går med millionoverskudd.

220 MILLIONER: DnB Arena er en topp moderne ishall med restaurant, bar og komfortable sitteplasser til 4377 hockeyentusiaster (større kapasitet ved konserter). Foto: TOM ALF LARSEN

Nå vil stavangermannen hjelpe til med å lage en lignende historie i Bergen. Han har allerede vært i Bergen og snakket med hockeyfolk, og sier han står klar med planer, sponsormidler og investorpenger dersom bergenserne vil ta tak i byens sovende hockeyinteresse.

— Dere i Bergen er jo patrioter. Dere er jo verre enn oss, jo. At det er mulig, det har vi bevist med Stavanger Oilers. I fjor omsatte vi for rundt 90 millioner kroner. Hvis noen i Bergen vil gå i bresjen for et ordentlig prosjekt, skal jeg hjelpe til med det jeg kan, sier Christiansen.

Ikke et lokomotiv

Han sier han verken kan eller vil gå i front for en eventuell satsing selv.

— Det er en besnærende tanke å se i retning Bergen. Dere er vestlendinger som oss. Og man kan ikke tro at en siddis vil kunne skape samme entusiasmen i Bergen. Men byen trenger en hall og et hockeylag i toppen. Jeg har planer, jeg vet hvordan man kan gjøre det i Bergen. Jeg kan garantere sponsormidler fra egen bedrift, og jeg kan gjerne investere noen kroner selv, også.

Christiansen vil ikke være detaljert rundt hvor mange penger han selv har pløyd inn for å gjøre Stavanger Oilers til et fenomen i norsk ishockey. Men vi snakker om mange titalls millioner kroner.

Er det ikke et begrenset utvalg mennesker som kan gjøre i Bergen hva dere har fått til i Stavanger?

— Jeg skal hjelpe dem å regne det hjem, jeg, hvis det står på det. Jeg håper det finnes noen galninger som vil gjøre dette. Husk at Bergen var en vel så stor hockeyby som Stavanger i sin tid. Jeg vil gjerne bidra til at vi får skikkelige vestlandsderby i ishockey igjen. Men jeg kan ikke være lokomotivet, sier Christiansen.

Et sort hull

Bergenshockeyen er orientert om Christiansens vyer. Christiansen er klar på at om Bergen skal få til en hockey-vekkelse lik den i Stavanger, må man bygge ny ishall. Oilers har den topp moderne DnB Arena, med komfortable seter, restaurantavdeling, barer og VIP-bokser. Den kostet 220 millioner kroner. Stavanger kommune har vist særdeles stor velvilje overfor hockeysatsingen.

— Man må ha ny arena. Jeg skal sørge for at den bergenske blir bitte litt mindre enn vår, smiler Christiansen.

Ishockeypresident Nils Gerhard Nilsen sier til BT at Bergen er som et sort hull i Hockey-Norge. Bergen ishockeyklubb kjemper i dag i bunnen av 1. divisjon. De spiller i den utdaterte Bergenshallen.

— Jeg har nylig vært på befaring med Bergen kommune, deres kommunaldirektør og byråd Gunnar Bakke. Vi har gått gjennom planer, og samtidig inviterte vi dem med til Stavanger 1. mars for å overvære en kamp i DnB Arena og se hva de har fått til der nede. Vi ønsker at Bergen har et lag i eliteserien, og det er ingen tvil om at det finnes et marked i byen for et slikt lag. Stavanger kommune har vært utrolig velvillige overfor Oilers, og jeg oppfatter at også bergenspolitikerne er svært positive.

Tore Christiansen sier han vil bidra med alt han kan, men at han ikke vil være et lokomotiv her. Hvem kan være lokomotivet?

— Vi er avhengige av at noen satser på ishockeyen over tid, og tilfører likviditet. I Stavanger er det mange som har investert i Oilers, med Tore i spissen. Det finnes penger i Bergen, også, det vet vi. Og vi i forbundet skal backe dem med alt vi kan.

Trenger penger

Bergenshallen ble bygget samtidig som Sovjetunionen invaderte Tsjekkoslovakia. Siden er det tilsynelatende gjort lite med hockeyhallen. Formann i BIK Audun Standnes er orientert om Tore Christiansens planer. Han liker dem. Men da trengs penger, og BIK har ingen.

Synes du at hockeyen i Bergen er blitt stemoderlig behandlet, Standnes?

— Jeg tror ikke vi kan si det. Vi har ingen røst. Vi har ingen politiske venner og ingen pengesterke venner. Vi er få som arbeider med hockeyen her i Bergen, sier han.

Rekrutteringen til BIK er derimot god. Problemet er å skaffe istid til alle de unge håpefulle.

— Vi har vært på banen og har forsøkt å få ting til. Da hockeypresidenten var i Bergen, ble vi kalt inn på et møte. Det var på kort varsel, og vi hadde dessverre ikke anledning til å stille på det møtet. Det var beklagelig, selvsagt.

Hva synes du om Bergenshallen som arena?

— Vet du, vi kan ikke klage. Isen er blank, men ...

Men, hva?

— Vi skal ikke klage. Vi drømmer jo om en byarena. Der kan man ha hockey, håndball og mange andre idretter.

Etterlyser engasjement

Idrettsbyråd Gunnar Bakke er positiv til et løft for hockeyen i Bergen, men savner engasjementet fra idrettsmiljøet selv.

Bakke beskriver møtet med hockeypresidenten som positivt og sier kommunen nå gjør research i forbindelse med rulleringen av dagens idrettsplan. Det er i denne forbindelse at kommunetoppene skal til Stavanger for å se hva Oilers har fått til.

— Det er ikke et stort hockeymiljø i Bergen. Det var det opprinnelig heller ikke i Stavanger, men vi er nysgjerrig på hva de har fått til der nede.

Det er kanskje ikke så rart at hockeyen ikke har fått noe oppsving i Bergen med tanke på at de holder til i nedslitte Bergenshallen?

— Det er selvfølgelig en debatt om hva som kom først av hønen og egget her, jeg ser den, men samtidig må jeg si at vi etterlyser et sterkere engasjement fra selve hockeymiljøet her i byen, sier Bakke.

Bakke fremhever at ishockeyen i Stavanger har klart å mobilisere massene.

— Det er en spennende og tøff sport, som kan gi et tilbud til de som ikke finner seg til rette i fotballen og håndballen. Så er spørsmålet om vi skal se en eventuelt ny ishall i sammenheng med andre bruksområder, som messer og slikt. Vi er klar over at Oilers har en kommersiell profil, og det skal vi også se nærmere på, sier Bakke.

I byer som Narvik, Tromsø, Kristiansand og Haugesund har bygging av ny ishall gitt idretten et løft. Det foreligger ideer om lokaliteter til nye ishaller også i Bergen, både i tilknytning til Bergenshallen og i Åsane. I Bergen kommunes gjeldende idrettsplan foreslås det avsatt 80 millioner kroner til bygging av hallen i Åsane.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Ishockey
  2. Get Ligaen
  3. Stavanger Oilers