Syv partier — syv remiser. Magnus Carlsen har fortsatt ikke klart å bryte gjennom Sergej Karjakin-muren i New York.

Carlsen, som fortsatt er den desiderte eneren på verdensrankingen, er fortsatt den store favoritten til å vinne til slutt. En kjent stormester og forfatter har imidlertid en helt annen oppfatning. Polske Michal Krasenkow kommer med en spådom som er dyster lesning for norske sjakkfans.

— Karjakin kommer til å vinne, skriver Krasenkow i et innlegg gjengitt på chess24.com.

— Hvordan? Enten vil verdensmesteren spille dårlig i et parti (det har skjedd mer enn én gang til og med med han), eller så vil det gå til omspill, et lotteri av nerver. Men Sergej (i kontrast til Magnus, som knapt har hatt en slik erfaring) har allerede vunnet flere slike lotterier i mange World-cup-bataljer, skriver stormesteren videre.

FIKK DU MED DEG DETTE? Carlsen og Karjakin utvekslet ikke ett eneste ord etter raskt parti. Eksperter tror de vet årsaken.

Norsk sjakkprofil er ikke enig

Krasenkow referer til World Cup-turneringen i Baku i 2015. Da imponerte Karjakin stort ved å beseire hele 5 spillere i omspill på veien til tittelen.

Russeren ble hyllet av en hel sjakkverden for hvordan han håndterte presset i omspillspartiene, som ble spilt med mindre tid på klokken. Den prestasjonen sikret også Karjakin en plass i kandidatturneringen, og var dermed også starten på russerens ferd mot New York.

Sjakkhistoriker og forfatter Øystein Brekke er imidlertid uenig med Krasenkow i at Karjakin er best rustet for et omspill, som vil skje dersom spillerne står likt etter 12 langsjakkpartier.

Sergej Karjakin er kjent for å ha nerver av stål. Her sammen med sin kone Galiya Kamalova på åpningsseremonien. Foto: NTB SCANPIX

— Jeg er ikke enig i at Karjakin er sterkere på grunn av sin erfaring. Magnus er objektivt sterkest også i omspill. Jeg ville ikke følt at Magnus var nederlagsdømt før et omspill. Det gjelder bare ikke å bli for kjepphøy. I et slikt omspill må man virkelig være helt rå, sier Brekke.Carlsen har selv følt omspillsnervene på kroppen. I februar 2015 vant han for eksempel den tyske turneringen Grenke Chess etter omspill mot Arkadij Naiditsj en tysk stormester som representerer Aserbajdsjan.

At omspillet foregår med kortere betenkningstid, er også i utgangspunktet en fordel for Carlsen. Nordmannen er verdensener i hurtigsjakk og verdenstoer i lynsjakk bak kineseren Ding Liren.

Til sammenligning er Karjakin henholdsvis nummer tre og ni i verden i samme disipliner.

LEST DENNE? På én måte skiller Carlsens VM-kamp seg ut. Det hadde ikke Lahlum trodd.

- Det «klikket» for Carlsen

Uansett tror Michal Krasenkow at Karjakin kan avgjøre allerede før omspillet. Han bruker det femte partiet i VM-kampen, der det holdt på å gå galt for Magnus Carlsen, til å underbygge sin teori.

— I det femte partiet var det åpenbart at det «klikket» for Carlsen, han mistet kontroll over faresignalene. I den jevn stilling prøvde han å presse for seier uten grunnlag. Denne gangen var det imidlertid Karjakin som misbrukte sjansen sin. Det virket ikke som at han var helt klar for det som skjedde, sier Krasenkow.

Øystein Brekke bruker en fotballsammenligning for å beskrive det som skjedde i det femte partiet.

— Det viktigste for Magnus er å hindre kontringer, når Karjakin legger seg såpass langt bak på banen som han har gjort. Han må ikke gå for langt frem på banen for å prøve å presse frem en scoring. I partiet hvor Magnus plutselig var i tapsfare, ble det egentlig en kontringsmulighet for Karjakin. Den urde Karjakin normalt ha satt, sier Brekke.

Genistreken som gjorde Magnus Carlsen (13) berømt over hele verden: - Trekkene var fantastiske.

Bekymret for Carlsen

Sjakkprofilen, som var på plass i NRKs studiosending søndag, har fulgt Magnus Carlsen i en årrekke. Før kveldens åttende parti i VM innrømmer han at han er bekymret for utviklingen i New York.

— Ja, jeg er litt bekymret. Jeg lurer også på hvor bekymret Magnus blir etter hvert, sier Brekke.

— Du kan ikke hylle verdensmestertittelen som noe kolossalt, og så bagatellisere det å ikke være verdensmester. Han er ung og frisk, og kan slå tilbake. Samtidig vet han hvor krevende det er å vinne kandidatturneringen. Han gjorde det med nød og neppe før den første matchen med Anand. Dersom Magnus begynner å tenke på dette, blir det enda tøffere å slå Karjakin, mener Brekke.

Gjenværende program i VM:

I dag, mandag: parti 8

Tirsdag: hviledag

Onsdag: parti 9

Torsdag: parti 10

Fredag: hviledag

Lørdag: parti 11

Søndag: parti 12

Dersom VM-kampen fortsatt ikke er avgjort, gjennomføres omspillet tirsdag 30. november. Omspillet fungerer slik:

  1. Fire partier hurtigsjakk (hver spiller får 25 minutter betekningstid+10 sekunder ekstra pr. trekk)

Dersom spillerne står likt etter de partiene:

2)To partier lynsjakk (hver spiller får 5 minutter betekningstid+3 sekunder ekstra pr. trekk). Dersom spillerne fortsatt står likt etter de to partiene, spilles to nye tilsvarende partier.

Dersom spillerne fortsatt står likt:

  1. Et såkalt armageddon-parti. Spilleren som vinner trekningen, får velge om han vil spille med svarte eller hvite brikker. Spilleren med hvite brikker får 5 minutter til disposisjon, mens spilleren med svarte brikker får 4 minutter. Men: Dersom det ender med remis, blir spilleren med svarte brikker kronet som verdensmester. Etter at 60 trekk er spilt i armageddon-partiet, får spillerne også 3 sekunder ekstra pr. trekk.

Hør siste Aftenpodden Sport. Høgmos avgang, cupfinalen, Carlsens VM-kamp og langrennsåpningen blir diskutert :