Det er under tre måneder til VM i skiskyting skal arrangeres i Holmenkollen. Men på grunn av mildværet i Oslo ser det for tiden slik ut i nasjonalanlegget i hovedstaden.

— Vi får ønske oss kulde til jul, sier administrerende direktør for mesterskapet, Per Bergerud, til Aftenposten.

Må ha 7-8 minusgrader

Bortsett fra gatepynten på Karl Johan, som gir en viss indikasjon på det er desember, er det lite som tyder på at vintersportsesongen er i full gang. Snøen mangler, temperaturen ligger på mellom fem og ti grader, og onsdag ga solen en følelse av vår i Oslo.

For snøkanonene i Holmenkollen er det dårlig nytt. Skal det kunne produseres kunstsnø må temperaturen være fire-fem knepp på minussiden, aller helst bikke syv-åtte grader blått. Først da får man full effekt av snøkanonene. Derfor passer det for tiden bedre med rulleski i der VM i skiskyting skal arrangeres 3.-13. mars.

— Vi er for så vidt rolige foreløpig. Jeg sover godt om natten. I fjor kom kulden 1. juledag, og skjer det i år så skal det gå fint. Jeg er optimist, og det skal vel mye til for at det ikke kommer en kuldeperiode i slutten av desember og i januar, sier Per Bergerud.

Må være klart i februar

Det er Oslo kommune som står for snøgarantien til mesterskapet i mars. Men det hjelper fint lite så lenge det er for varmt til å produsere snø.

En snau måned før den tid skal det også arrangeres verdenscup i nordiske grener samme sted. Derfor må snøen være på plass i god tid til det. Bergerud opplyser at det trengs halvannen uke med nok minusgrader og jevn snøproduksjon for å klargjøre løypenettet. Det skal nemlig legges en såle som blir liggende resten av sesongen.

Men langtidsvarselet for Kollen viser plussgrader og nullføre i over en uke til.

— Det ble produsert 14.000 kubikkmeter med snø for et par helger siden. Men mye av det har tint. Det vi har produsert ligger for det meste i hauger, på den måten bevarer vi snøen best mulig. Men også kunstsnø trenger tilførsel av naturlig snø. Kunstsnøen blir også slitt. Men den er mye mer holdbar, og derfor ligger den i bunn, sier Bergerud.

Sjusjøen og Rena i reserve

VM-arrangøren har reserveplanene klare hvis det skulle likedan ut i Kollen også på nyåret. Da kan alternativet bli å få transportert snø fra Sjusjøen og Rena.

— Vi har dialog med dem hvis det skulle bli krise i Oslo-området og kuldeperioden uteblir. Men vi vil helst slippe det. Det medfører høye transportkostnader. Og det beste er jo å produsere snøen i Holmenkollen.Og så har vi et reserveproduksjonsanlegg i Sørkedalen, der er det fem-seks grader kaldere enn i Holmenkollen, sier VM-sjefen.

Kan produsere snø i 25 varmegrader

På Ringsakfjellet, nærmere bestemt Sjusjøen, står det en doning på 47 tonn som er i stand til å produsere snø i 25 varmegrader.

Johannes Haukåssveen sier til Aftenposten at hans maskin er i stand til å spy ut 250 kubikkmeter med snø i døgnet med temperaturer godt på plussiden. Bergerud & co. i Oslo2016 kjenner til snøvidinderet.

— Vi kjøpte inn denne for å være sikre på å ha snø til tidlig sesongstart her hos oss. Det er en kompressor med kjøleaggregater, flere enheter, som kjøler ned vannet som går inn i kjølesystemet til 29 minusgrader. Da kommer det snø ut i andre enden selv om det er mildt i været.

Men det koster. Med full fyring på snømaskinen koster det 90.000 kroner i måneden i strømutgifter.

- Er det mulig å få pakket denne sammen og kjørt til Oslo hvis det skulle bli nødvendig?

— Det får vi ta hvis henvendelsen skulle komme, sier Haukåssveen og flirer.

— Snø blir det, koste hva det koste vil

Oslo kommune sier de garanterer at det blir mer enn nok snø i Kollen til VM i skiskyting. Byråd for frivillighet, kultur og idrett i Oslo, Rina Mariann Hansen, sier kommunen har et eget budsjett for alle idrettsarrangement i Oslo, der finnes penger til å eventuelt frakte snø til Oslos tak.

— Vi stiller anlegget til disposisjon, og vi stiller med snø. Koste hva det koste vil. Folk skal ikke bekymre seg for det, sier hun.

— Om vi skaffer snø ved å produsere den eller å transportere den dit, vi fikser det. Om vi så må til Nord-Polen for å hente den. Men vi tror det blir Sjusjøen. Snø blir det.

Kommunen har gjort en avtale med idrettsklubben på Rena om produksjon av snø.

Oslo kommune punger ut med 28 millioner kroner for å stille anlegget til disposisjon. Snøgarantien inngår i den summen.

I tillegg gir de et tilskudd til arrangøren på 22 millioner, mens oppgradering av anlegget er prissatt til 178 millioner kroner.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport her: