— Dette er ikke for å henge ut hvor dårlig trent fotballspillere er, presiserer prosjektleder Morten Kristoffersen.

Han er nemlig fullt klar over fokuset det har vært på hvordan fotballspillere trener, og at mange hevder at det er for dårlig.

— Da får vi se da. Jeg tror det er veldig ulikt. Jeg tror noen trener kjempebra og andre for dårlig, sier han.

Mye testing

Prosjektet er et forsknings- og utviklingssamarbeid der spillerne skal skrive egen treningsdagbok, samt gjennomgå en del fysiske tester. De vil rett og slett kartlegge treningen.

Det er et samarbeid mellom idrettsseksjonen og fysioterapiutdanningen på Høyskolen, og Olympiatoppen Vest-Norge.

HiB stiller med en gruppe på rundt 12 personer i prosjektet, i tillegg stiller Olympiatoppen med sine folk.

— Det er mye kompetanse både innen motorikk, trening og ernæring. Totalpakken blir bra, tror Kristoffersen.

5. januar er det samling. Da skal det være gjennomgang av hvordan man tester og hvordan man bruker treningsdagbok. I tillegg må alle de 70 spillerne som er med fylle ut et langt og detaljert spørreskjema.

De skal testes på følgende:

  • hurtighet

  • spenst (kraftplattform)

  • maksimalt oksygenopptak

  • kroppssammensetting

  • anaerob kapasitet

  • styrke

  • bevegelighet og balanse

  • spirometri

Det vil bli tatt nye tester i april, og for trenerne vil det være samlinger en gang i måneden. Her vil de se på analyse, samt diskutere trening og tanker.

— Det er sikkert mange som vil spørre seg hva dette har å gjøre med fotball, for dette er ikke fotballspesifikt. Vi skal kartlegge den fysiske kapasiteten, forklarer Kristoffersen.

Tre storklubber med

Tre klubber er med; Fana, FK Fyllingsdalen og Brann.

— Vi har vært for lite flinke til å få referanser på hvor vi står. Vi har hele tiden vært i den troen at vi er godt trent, men vi vet jo ikke, sier Fana-trener Rune Vindheim.

Gjennom dette prosjektet vil de få kunnskap om hva de gjør i de andre klubbene, og de kan se hvor de står i forhold til dem.

— Dette er en kjempemulighet for oss. Alle parter kan dra nytte av det. Dette er et skritt i riktig retning, nå vil vi få en tettere dialog på det fysiske, sier han.

Han tror ikke det vil være en utfordring med treningsdagbok ettersom spillerne hans allerede loggfører mye.

Nå vil det bli mer åpenhet mellom klubbene.

— Her er det mulig å få objektive mål på hvordan vi ligger an fysisk. Vi kan måle fremgang og få verktøy til hvordan vi legger planer. Vi vil kunne se hvor vi må fokusere på enkeltspillere, og vi vil kunne kvalitetssikre treningsarbeidet bedre, sier Yngve Myhre, fysioterapeut og fysisk ansvarlig i Brann.

Prosjektet finansieres blant annet ved HiB's forsknings og utviklingsmidler, Olympiatoppen og en "symbolsk sum" fra klubbene som er med.

— En slik modell som dette gjør det både praktisk og gjennomførbart. Vi har blant annet bachelor- og masterstudenter som er med og kan skrive oppgave på det.

— Dette vil være praktisk anvendt forskning forankret i lokalmiljøet. Vi håper det vil kunne bidra til en god utvikling. Jeg tror dette vil være bra for fotballen i Bergen.