- Jeg føler jeg har tatt noen små steg hele veien. Jeg har aldri vært den som har vært selvskreven på laget, sier Gry Tofte Ims om sin nye tilværelse som norsk midtbanegeneral. Foto: Scanpix
- Jeg føler jeg har tatt noen små steg hele veien. Jeg har aldri vært den som har vært selvskreven på laget, sier Gry Tofte Ims om sin nye tilværelse som norsk midtbanegeneral. Foto: Scanpix

Mens det i norsk fotball er en rekke kvinner som debuterer på landslaget et par år etter at de er konfirmerte, og dermed også nærmer seg femti kamper med flagget på drakten mens de fortsatt er tenåringer, har 29-åringen fra Jæren en annen historie.

— Vi er forskjellige og utvikler oss ulikt. Det er ikke alle som er gode når de er 20, sier det nye ankeret på Norges midtbane.

- Har jobbet steinhardt

I det tredje mesterskapet er hun endelig helt inne i varmen.

For fire år siden i Tyskland og i Sverige-EM for to år siden var hun i troppen, men kun som reserve.

— Det er veldig gøy å se at utvikling ikke er basert på alder, utvikling er basert på interesse og engasjement i hverdagen. Hun er det beste bildet vi har på det, sier assistenttrener Roger Finjord.

Han tok henne ut til sin aller første samling som trener for J17-landslaget. Da møtte han "en liten jente med fantastiske holdninger".

— Nå er hun blitt en stor jente som har akkurat de samme holdningene. Hun har jobbet steinhardt for å komme i den posisjonen.

Valgte å bli i vest

Et av grepene Ims har tatt, er at hun to ganger i uken trener med herrelaget til Frøyland. På 3.-divisjonstreningene får hun blant andre matchet seg mot tidligere landslagsspiller Ragnvald Soma.

— Det har hjulpet meg med tempoet og til å ta de riktige beslutningene og valgene, sier Ims, som alltid har vært opptatt av hva hun ønsker å bli bedre på.

Det er ikke vanskelig å høre at det er en jærbu man snakker med, men Ims har flere ganger vurdert å dra østover og spille for en av klubbene rundt hovedstaden. Det er der de fleste landslagsspillerne har sin hverdag, og hun vet at det er lettere å vise seg frem for landslagsledelsen der.

For henne er det imidlertid blitt et mål å vise at det er mulig å bli VM-spiller også med å bo på Jæren.

Avtalen med Frøyland var med og gjorde henne sikker på at treningshverdagen er god nok også i vest.

- Kan løpe for mye

I Canada er hun nå førstevalget som ankeret i Norges midtbanetreer, en posisjon som er noe dypere enn den hun har i Klepp.

— Jeg må bare tenke meg om litt underveis, smiler hun, og trekker frem evnen til å flytte beina kjapt i 90 minutter og roen med ball når hun har vunnet den som sine viktigste bidrag til laget.

Mot Tyskland i morgen er det akkurat slike egenskaper Even Pellerud trenger mange av. Det er ventet at det er tyskerne som kommer til å ha ballen store deler av tiden, mens Norge blir løpende mye etter og dekke rom.

— Hun har en utrolig løpskapasitet. Sliter vi litt med strukturen i laget, så dekker hun den opp med kulturen sin, og kultur slår alltid struktur. Av og til kan det være at hun løper litt for mye, men det er mye bedre enn å løpe for lite, slår Finjord fast.

Sterkere og raskere

Etter 2013-EM i Sverige gikk det nesten halvannet år før Ims fikk sin neste landskamp.

Likevel jobbet hun knallhardt for å komme tilbake, og det er den standhaftigheten som har imponert landslagsledelsen mest.

— Det vitner om karakter. Hun er et forbilde og er en spiller som det er veldig godt å kunne bruke som eksempel overfor yngre jenter, sier Finjord.

For å sikre at hun henger med i svingene under et verdensmesterskap har Ims hatt mange økter eksplosiv styrketrening i vinter, noe som har gjort henne raskere.

Mot Tyskland på torsdag kommer hun garantert til å få bruk for hver eneste treningstime som er lagt ned.