ULLEVAAL STADION: Per-Mathias Høgmo presenterte onsdag troppen til de tre kommende landskampene mot Portugal, Island og Belgia.

Til sammen er det fem spillere som kan få sin første kamp for a-landslaget, blant dem Rosenborgs høyreback Jonas Svensson.

Rosenborg spiller hjemme mot Molde lørdag 28. mai. Han er derfor ikke aktuell mot Portugal dagen etter.

-Jonas er jo definitivt en spiller som har store muligheter til å få spille mot Island og Belgia, det hersker det liten tvil om. Han har vært en ordentlig formspiller, sier Høgmo om Svensson.

Skryter av duo

TV 2s fotballeksperter Ole Martin Årst og Amund Skiri tok etter sist serierunde til orde for at Svensson må få prøve seg på landslaget sammen med sin klubbkollega Fredrik Midtsjø. Sammen med danske Mike Jensen utgjør de en meget god høyreside for trønderne.

-Jeg ser poenget. Det som er gledelig med Fredrik er at han kan spille både høyrekant i en firer og en femmer, og han kan spile indreløper. En ganske anvendelig spiller. De to guttene er på mange måter veldig gledelige eksempler på hvilke typer det er vi ønsker å dyrke i norsk fotball, skryter landslagssjefen, som lot seg imponere av hva de to leverte på sist landslagssamling. Da fikk Midtsjø sin debut i den noe traurige 0-0-kampen mot Estland i Tallin.

Det var det som skjedde ellers i løpet av samlingen som imponerte Høgmo kraftig.

-De er ekstremt opptatt av å utvikle seg selv. På sist samling trente de hele tiden så lenge det var mulig, og vel så det. De er ekstremt utviklingsorientert og hardtarbeidende, det gnistrer innsats av dem, sier Høgmo, som legger til at de er i et veldig godt utviklingsmiljø i Rosenborg.

Ser på Sørloth

Landslagssjefen gleder seg også til å stifte bekjentskap med en annen trønder, nemlig Alexander Sørloth. Spissen omtales som en «robust, tøff spiller», som har fått et lite gjennombrudd i Nederland etter overgangen til Groningen.

Høgmos kanskje aller største utfordring med landslaget er at han ikke har en soleklar ener på spissplass som garanterer mål. Han har tidligere lansert Sørloth som en kandidat til den rollen i fremtiden, nå får han se om 20-åringen kan være aktuell allerede til høsten.

-Det er derfor det er gledelig å få sjansen til å stifte bekjentskap med han nå, sier landslagssjefen.

Skjelbreds pressekritikk

Sist landslagssamling ble avsluttet med at Per Ciljan Skjelbred tok et oppgjør med pressens dekning av det norske laget. Han kalte deler av den for "småguttehumor", og reagerte på hvordan spillerne blir fremstilt.

Høgmo tror ikke han må ta hensyn til misnøye hos spillerne før de neste kampene.

– Av og til kan det være greit å gi uttrykk for hva man føler der og da, det var vel det Per gjorde. Pressens rolle er å være kritisk. I det hele så speiler det vel bare den nå-tilstanden vi opplever rett etter kamp, sier Høgmo om Skjelbreds utblåsning.

Hør siste episode av podkasten Rasmus&Saga. Denne uken er Ole Selnæs gjest: