Dermed tok Islands sensasjonelle VM-drøm slutt på målstreken. Lars Lagerbäcks menn kriget seg til 0-0 hjemme i Reykjavik, men da det gjaldt som mest ble det for tøft.

– Dette var skuffende. Vi var så nær å nå målet vårt, sa Lagerbäck til islandsk TV.

Lagerbäck fikk etter kampen spørsmål om framtiden hans som Island-trener.

– La oss sette oss ned, så kan vi diskuterte dette senere, svarte svensken.

Etter flere hjørnespark fikk Kroatia den forløsende scoringen i det 27. minutt. Mandzukic kom stormende ved bakerste stolpe og kunne umarkert ordne 1-0. Det var en fortjent scoring.

Stempling

Like før fikk Darijo Srna en fin skru på frisparket sitt, men en Hannes Halldorsson i full strekk stoppet forsøket med en utmerket redning.

Sju minutter før pause svartnet det helt for Mandzukic. Bayern München-stjernen stemplet Johann Gudmundsson i låret ute ved sidelinjen, og målscoreren fikk et korrekt rødt kort. En totalt unødvendig handling fra 27-åringen.

Island fikk dermed muligheten til å spille over en omgang med én mann mer, men håpet brast da Srna endelig traff to minutter ut i annen omgang. Veteranen ordnet 2-0 med et skudd fra høyre.

Fjerde VM

Hjemmelaget holdt Island på avstand selv med ti mann og kontrollerte inn seieren. Kroatia er klar for sitt første VM siden 2006. Det er lagets fjerde VM-deltakelse siden debuten i 1998. Island ble historisk med å ta seg videre til toeromspillet fra Norges kvalifiseringsgruppe, men der ble det stopp.