Tirsdag 9. august kan bli en festdag for fotballen i Trondheim uten at Rosenborg spiller. UEFAs Supercup skal arrangeres i trøndernes storstua for fotballsparking, Lerkendal stadion.

Vinneren av Champions League møter vinneren av Europe League.

Onsdag ble Real Madrid klar for finale:

Test før EM-søknad

— Ved å få til et vellykket arrangement viser vi oss rede til store oppgaver selv om UEFA allerede ved at Norge og de nordiske landene er stødige arrangører, sier generalsekretær i Norges Fotballforbund, Kjetil Siem.

Fotballpresident Terje Svendsen og Kjetil Siem er store forventninger til kampen i Trondheim. Foto: Poppe, Cornelius

Siem ser ikke bort fra at supercupfinalen i Trondheim kan være nok et argument for at de nordiske landene få tildelt et fotball-EM dersom de velger å søke. Det er enighet blant de nordiske landene om at de skal prøve å få mesterskapet på deling i 2024 eller 2028.Forspillet kommer i så fall til å være av beste kvalitet.

Det kan fort bli et møte mellom Real Madrid og Liverpool i trøndernes hovedstad. I verste fall er det Atlético Madrid som møter Sevilla. Heller ikke det noen nedtur rent fotballmessig, men dog ikke like fristende for de store massene av fotballtilhengere.

Dette er en skikkelig prøve på Norge som arrangørland av en virkelig stor fotballbegivenhet. Kjetil Siem har jobbet lenge for at det skulle bli en realitet.

— Men det er Rosenborg og trønderne selv som skal ha all æren. Det er de som står bak arrangementet selv om det er Norges Fotballforbund som er søkeren. Og det var i sin tid Rosenborg-leder Nils Skutle som først luftet ideen for forbundet, sier Siem.

Et lite opprør etter at Liverpool ikke får mer enn 10.000 billetter til finalen:

Seier for norsk fotball

Frem til 1997 ble supercupen spilt på vinneren av den minst gjeve cupen den gang, cupvinnercupen, sin hjemmebane. Fra og med 1998 til og med 2012 ble Stade Louis II i Monaco arena for cupen. Stadion i lilleputtstaten har ikke kapasitet til mer enn 18.500 tilskuere og var sjelden full på disse kampene.

Mer om champions League og Europe League

Fra og med 2012 er det forskjellige arenaer som har vært vertskap for Supercupen. I fjor møttes Barcelona og Sevilla til finale på Dinamo Arena i Tibilisi i Georgia. Over 50.000 kom for å se den kampen.

— Jeg vil gå så langt som å si at dette er en stor seier for norsk fotball at vi har klart å få denne finalen til Norge, sier Siem.

Ikke bare blir det en fest for fotballinteresserte trøndere. Det kommer også til å bli en mulighet for forbundet å vise at de er i stand til å håndtere større arrangement.

Økonomisk er ikke en slik finale den helt store inntektsmaskinen for NFF. Men uansett vil det være et viktig markering av evner og ønsker om å påta seg store oppgaver.

— Det har vært mange og lange samtaler, alliansebygging og forhandlinger for å få støtte til den norske supercup-søknaden, forteller Siem.