OBERSTDORF: Emil Iversen sjokkerte da han vant Tour de Ski-sprinten i Oberstdorf. Historien om 24-åringen fra Meråker er som et eventyr.

Kompiser: Emil Iversen vant sprinten i Oberstdorf. Petter Northug var uten sjanser i finalen. Foto: KIM NYGÅRD

Da han var 15 år var det ingenting som tydet på at han en gang i fremtiden skulle kunne livnære seg som skiløper.

— Jeg var godrund

— Han var dritfeit og kunne ingen ting. Han som kom fra skibygda, forteller Petter Northug til Adresseavisen.

Han så Iversen første gang under en sommeskiskole i Meråker.— Han begynte å få opp farten da han ble junior, fortsetter Northug.

— Jeg var godrund da jeg var mindre, men strakk meg litt i lengden etter hvert, smiler Iversen til Adresseavisen.

Svake resultater

Det var ikke bare kroppsfasongen som var årsak til at han ikke så ut som noen fremtidig verdenscupvinner. Heller ikke resultatene tydet på det.

— Jeg var desidert dårligst. Jeg var Norges dårligste skiløper som 15-åring. Jeg hadde ingen dager blant de 200 beste i Hovedlandsrennet. På skøytingen det året var det bare ti bak meg. Jeg vet hvordan det er å være dårlig, sier han ærlig.

Iversen gjør det klart at han hadde bestemt seg for å legge opp etter den begredelige innsatsen i Hovedlandsrennet.

— Jeg skulle gå på ski i ett år til og deretter søke meg inn på fotballinja i Meråker. Men så havnet jeg 200 plasser lenger frem i Hovedlandsrennet året etter. Jeg husker at jeg satt på skolen og bestemte meg for at jeg skulle søke på langrennslinja i stedet.

- Kan vinne verdenscupen

Det angrer ikke Emil Iversen på i dag. Nå spås han å bli den neste store skiløperen fra Trøndelag.

— Jeg tror faktisk at jeg kan bli ganske god. Jeg blir bedre og bedre for hvert år, og har tro på at jeg blir en kandidat for å vinne verdenscupen i løpet av et par år.

Romkameraten Petter Northug har ventet på det internasjonale gjennombruddet.

— For to år siden vant han alt i skandinavisk cup den første helga, men så kom han plutselig bort. Nå er han tilbake. Utfordringen hans er å være stabil, sier Northug.

- Hvor god kan han bli?

— Han kan bli god. Han kommer litt sent. Med stang inn hadde han kanskje fått en verdenscupseier for to-tre år siden. Han behersker begge stilarter, han har motor og fart, så en tour passer ham perfekt.