Start tapte sin niende bortekamp på rad da Sogndal vant 2-0 på Fosshaugane Campus i går.

Bunnlaget i eliteserien har kun tatt fem av 48 mulige poeng siden Viking ble slått 4-0 på Sør Arena 16. april.

– Det er begredelig og svakt det Start har levert. Og det har vært veldig få lyspunkter i det siste. Det er det som er det vonde. Det ser gjennomført mørkt ut, og det er bekymringsfullt, sier TV 2s fotballekspert, Frode Olsen.

(Artikkelen fortsetter)

Frode Olsen (t.h) mener Start kommer til å få det tøft. (Foto: Digitalsport)

  • Holder Start plassen? Stem på pollen, og si din mening i debattfeltet under.

– Kampen skremte meg

Sørlendingene virker tappet for selvtillit, de spiller uten entusiasme og trøkk, og de klarer ikke å produsere nevneverdig fremover. I tillegg lekker de veldig bak. 43 baklengsmål på 20 kamper er det blitt hittil i sesongen.

– De slipper inn altfor lettvinte og enkle mål, det er det første jeg tenker på. Det har skjedd over tid , sier Olsen.

Trener Mons Ivar Mjelde har etterlyst en sjef i forsvarsleddet. Glenn Andersen er klar for klubben fra 1. januar, men klubben jobber febrilsk med å få ham klar i dette vinduet.

– Det defensive jeg har vært skeptisk til hele veien, delvis på grunn av mangel på struktur, dels fordi de har spilt med stor risiko, og dels på grunn av mangel på tempo i bakre firer. Men kampen i går skremte meg på vegne av laget. Det var en mangel på initiativ og en apati som ikke lover godt, sier ekspert for 100% Fotball, Lars Tjærnås.

Les også:

– Blir altfor tøft

NRKs fotballekspert Karl-Petter Løken tror Start rykker ned.

– Prestasjonene har vært altfor svake, de produserer altfor lite, og mannskapet er ikke godt nok. Det blir altfor tøft for Start å overleve, sier Løken.

Alle tror seriekampen mot Sarpsborg 08 førstkommende søndag blir altavgjørende.

– De blir en cupfinale. Vinner de ikke den, er det i hvert fall kjørt, sier Løken.

– Hva er det største problemet til Start?

– De mangler kvalitet overalt, de er altfor avhengig av Ole Martin Årst, som har scoret halvpartene av målene. Det er mange faktorer som tilsier at det blir for vanskelig å holde seg. Samtidig er det små marginer, og dersom de får flyt og litt stang inn, er det mulig. Men jeg ser litt resignasjon i måten de jobber på, sier Løken.

Må vinne mot Sarpsborg 08

Olsen tror det fremdeles er en mulighet.

– Det har skjedd mye, mye større overraskelser før. Det de trenger er en plussopplevelse som gjør at de gjenvinner troen. Jeg har ikke gitt opp, og jeg håper de holder seg. Men kampen mot Sarpsborg 08 må de ikke tape , sier Olsen.

(Artikkelen fortsetter)

Lars Tjærnås tror Start kan klare seg.

Tjærnås har hele veien trodd at Start skal holde seg.

– Mest fordi de har offensiv kraft i form av enkeltspillere med ulik kompetanse, og en målscorer i Årst, sier Tjærnås, som i likhet med sine ekspertkollegaer mener alt annet enn tre poeng til helgen betyr nedrykk.

– Nå må de ha tre poeng mot Sarpsborg 08 for å ha en realistisk sjanse, sier Tjærnås.