Tirsdag sendte Sepp Blatter sjokkbølger gjennom fotballverden da han kunngjorde at han vil trekke seg som FIFA-president. Det skjer bare fire dager at han ble gjenvalgt for en ny presidentperiode på fire år.

Den nye presidenten vil stemmes frem under en ekstraordinær generalforsamling, som vil avholdes mellom desember i år og mars 2016. En presidentkandidat må under dagens regler bli nominert av minst fem nasjonale forbund for å kunne stille som kandidat.

Her er de 11 mest aktuelle kandidatene som ny FIFA-president, slik verden ser ut i dag.

Michel Platini (59), Frankrike

Michel Platini. Foto: Reuters

Presidenten i Det europeiske fotballforbundet (UEFA) var lenge sett på som Sepp Blatters naturlige etterfølger som FIFA-president, men han har vært motvillig til å kjempe mot sveitseren om presidentvervet. De to fotballtoppene har lenge vært allierte, men Platini har de siste årene blitt mer og mer kritisk til Blatter.Platini har foreløpig ikke gitt noen signaler på hva han tenker om å stille som presidentkandidat. At han stemte for VM til Qatar i 2022 kan være med på å gjøre et kandidatur vanskelig.

Prins Ali Bin al-Hussein (39), Jordan

Prins Ali Bin al-Hussein. Foto: NTB scanpix

Prinsen fra Jordan fikk 73 stemmer under presidentvalget fredag. Mot Blatters 133 stemmer holdt det til ny stemmerunde, men han trakk seg. Han hadde støtte fra store deler av Europa, Sør-Amerika, USA, Canada og Australia.Blant alle FIFA-toppene med korrupsjonsmistanker mot seg, blir styrtrike Prins Ali sett på som en ren kandidat. Etter nyheten om Blatters avgang, åpnet han for å stille som kandidat igjen.

— Jeg er alltid her for å tjene fotballen. Vi må gjøre så mye for å fikse denne organisasjonen. Jeg er tilgjengelig for de nasjonale forbundene, uttalte Prins Ali tirsdag.

Sjeik Ahmad Al-Fahad Al-Sabah (51), Kuwait

Sjeik Ahmad Al-Fahad Al-Sabah. Foto: NTB scanpix

Han kalles bare for «Sjeiken». Sjeik Ahmad Al-Fahad Al Sabah fra Kuwait er blitt en viktig idrettspolitisk spiller. Han har innflytelse i Den internasjonale olympiske komité (IOC), der han var med på å få Thomas Bach inn som president. Nå har han også en finger med i spillet i FIFA gjennom en plass i eksekutivkomiteen.Sjeiken er en alliert av Blatter, og blir regnet som en svært sterk presidentkandidat om han velger å stille.

Issa Hayatou (68), Kamerun

Issa Hayatou. Foto: NTB scanpix

Lederen av Det afrikanske fotballforbundet (CAF) har stilt som presidentkandidat i FIFA en gang før: i 2002. Da gikk han på et nederlag for Blatter. I ettertid er han blitt en viktig støttespiller for dagens FIFA-general. Som den øverste fotballereden i Afrika har han fått de afrikanske landene til å stemme samlet, og støtten herfra er en av de viktigste grunnene til at Blatter har fått sitte på toppen av FIFA-haugen i 17 år.De afrikanske landene ser med bekymring på Blatters avgang, og vil ventelig prøve å sikre seg en kandidat som vil fortsette å tjene deres interesser. Det er med dette bakteppet at Hayatou kan bli en brennhet kandidat.

Luis Figo (42), Portugal

Luis Figo. Foto: Ap

Den tidligere Barcelona— og Real Madrid-stjernen stilte som kandidat under det forrige FIFA-valget, men trakk seg for å samle mest mulig støtte rundt Prins Alis kandidatur.Han gikk samtidig kraftig ut mot måten FIFA styres.

— Denne prosessen er en avstemning for å levere absolutt makt til én mann, noe jeg nekter å være med på, uttalte Figo.

Michael van Praag (66), Nederland

Michael van Praag. Foto: AP Photo/Peter Dejong, File/NTB scanpix

Den tidligere styreformannen i den nederlandske fotballklubben Ajax var også med i kampen om å bli FIFA-president, men som Figo trakk han seg for å samle støtte bak Prins Ali.Det er ennå ikke kjent om han igjen vil gjøre seg tilgjengelig som kandidat i kjølvannet av Blatters avgang.

Jérôme Champagne (56), Frankrike

Jérôme Champagne.

Den franske diplomaten har vært en markant kritisk røst mot FIFA. Han ønsket å stille som presidentkandidat under det nylige valget, men ble felt av regelverket. Han greide ikke å samle nominasjoner fra nok nasjonale forbund.Av alle presidentkandidatene blir Champagne sett på som den største reformatoren. Å trenge seg inn i fotballens matelite, er imidlertid ikke enkelt. Kanskje vil stemningsskiftet etter den siste ukens korrupsjonsavsløringer gi ham en åpning.

David Gill (57), England

David Gill i samtale med Sepp Blatter fredag. Foto: REUTERS

Den tidligere administrerende direktøren i Manchester United sitter i eksekutivkomiteen i UEFA og FIFA. Han kunngjorde at han ville trekke seg fra sistnevnte komité da Blatter ble gjenvalgt, men har etter tirsdagens nyhet sagt at han likevel vil bli værende.Gill har lang fotballadministrativ erfaring og blir løftet frem som en kandidat av engelskmennene. Men England har ingen høy stjerne blant mange av verdens fotballand, og det er en lang vei å gå før Gills kandidatur kan lykkes.

Greg Dyke (68), England

Greg Dyke. Foto: NTB scanpix

Lederen av Det engelske fotballforbundet (FA) har gått i strupen på Blatter og styringen av FIFA en rekke ganger. Som med David Gill vil det imidlertid bli svært vanskelig å få den støtten som trengs for å være en realistisk presidentkandidat i FIFA.Hver gang Dyke går knallhardt ut mot FIFA, distanserer en rekke land seg fra ham og England. I deler av verden, ikke minst av historiske grunner, blir England oppfattet som arrogant.

Zico (62), Brasil

Zico. Foto: AP Photo/Wong Maye-E, FIle/NTB scanpix

Den brasilianske fotballegenden Zico har åpnet for å stille som presidentkandidat.— Livet mitt har alltid vært i fotballen. Det er en lidenskap jeg tjener med alvor og respekt, både i Brasil og andre land. Jeg var sportsminister, jeg har erfaring fra klubb nivå og fra å hjelpe Kashima i Japan. Jeg setter fotball over politikk, sier Zico.

Foreløpig virker ikke dette kandidaturet veldig realistisk.

Jérôme Valcke (54), Frankrike

FIFAs generalsekretær Jérôme Valcke. Foto: Ruben Sprich / Reuters / NTB scanpix

Som generalsekretær i FIFA er han en av fotballens mektigste. Sammen med Blatter styrer han den gedigne organiasjonen fra Zürich i Sveits. Blatter gikk selv fra å være generalsekretær til å bli president, og mange har spekulert på om Valcke vil gjøre det samme.De siste dagers hendelser har imidlertid skadet franskmannens kandidatur betraktelig. Et brev som lekket ut tirsdag tyder på at Valcke visste om en mistenkelig FIFA-utbetaling i forbindelse med tildelingen av VM i 2010 til Sør-Afrika. Utbetalingen er en del av FBIs etterforskning av korrupsjon innen fotballen. FIFA står hardt på at Valcke ikke har hatt kjennskap til utbetalingen. Valcke har foreløpig ikke uttalt seg om saken.