Kroatia trekkes ett poeng fra kvalifiseringen til EM i Frankrike i 2016 etter at Det europeiske fotballforbundet (UEFA) er kommet frem til en avgjørelse i sin disiplinærsak. Det melder UEFA på sine hjemmesider torsdag.

HAKEKORS: Her kan du skimte hakekorset som ble markert på gressmatten før landskampen mellom Kroatia og Italia. Foto: NTB Scanpix

Som en del av straffen må Kroatia spille sine to neste hjemmekamper for tomme tribuner, og det kroatiske fotballforbundet får en bot på snaue 900.000 kroner. Ifølge journalist i Associated Press Rob Harris er dette den strengeste rasismerelaterte straffen som er gitt av UEFA noensinne. Kroatia kan anke straffen.

Bakgrunnen for sanksjonene er at kroatiske supportere hadde markert et hakekors i gresset da Kroatia møtte Italia til kvalikkamp i juni. Hakekorset ble brukt som symbol av nazistene under 2. verdenskrig.

Statsministeren tryglet UEFA

Kroatias supportere har stått bak flere skandaler det siste året. Mot Norge kom de med rasistiske bemerkninger i retning en norsk spiller.

Tidligere denne måneden sendte Kroatias statsminister Zoran Milanovic et brev til UEFA-president Michel Platini, der han tryglet det europeiske fotballforbundet om mild hakekors-straff.

– Jeg forstår at det sannsynligvis blir sanksjoner mot Kroatias fotballforbund, men jeg vil be UEFA om å vise forståelse, skriver han i brevet.

Kroatias fotballforbund har bedt offentlig om unnskyldning for hakekorsskandalen og har betegnet det som «sabotasje».

Kroatias landslag topper Norges EM-kvalifiseringsgruppe etter seks spilte kamper, og ligger dermed godt an til å kvalifisere seg til Frankrike-EM når det gjenstår fire kamper.

PlassLandPoengMålforskjell
1.Kroatia13+13
2.Italia12+4
3.Norge10-1
4.Bulgaria80
5.Aserbajdsjan4-7
6.Malta1-9

Over ser du tabellen slik den nå ser ut før høstens fire EM-kvalifiseringskamper. 1. og 2. plass går direkte til EM, mens lag nummer tre må ut i playoff. Krotia topper tabellen, men poengstraffen kan få store konsekvenser for utfallet.

Kroatia møter Norge på Ullevaal 6. september.