Allerede etter ti minutter så du hvor dette bar. Bryne hadde skapt tre åpne målsjanser og ledet 1-0 etter scoring av Jon-Helge Tveita åtte minutter etter avspark.

Det tegnet mot overkjørsel på Bryne stadion, men skeptikerne fikk sitt, nær sagt som vanlig, for de langveisfarende i gult og blått greidde å utligne på sin til da eneste sjanse. Et langt overlegg fra Altas høyreside satte elegante Christoffer Mbamba enkelt inn med hodet i det 20. minutt.

I motsetning til flere ganger tidligere denne sesongen, holdt hjemmelagets spillere hodet høyt hevet og fortsatte sitt kjør mot Maris Eltermaris i Alta-målet.

Radarparet

Det nærmest raste på med store sjanser, og i glimt så du at fjorårets store radarpar i 1. divisjon, Aram Khalili og Oddbjørn Skartun, hadde ting på gang og kom til gedigne målsjanser.

Det løsnet først for Skartun. I det 31. minutt forserte han i litt skrå posisjon mot mål, skjøt i steget og overrasket med suseren som gikk rett over Alta-keeperen og i nettaket. Det var litt av skarpe Skartun slik motstanderne ble vant til i fjor.

Da Sabri Khattab satte inn 3-1 til Bryne seks minutter før pause, var det bare et naturlig resultat av sjansestatistikken som viste 9-2 til jærlaget.

Andre omgang ble mest en formalitet. Alta skapte null og niks, Bryne slappet av, men spilte seg kontrollert til fire nye målsjanser og to mål.

Aram Khalili ville ikke være dårligere enn makker Skartun og satte like godt inn både 4-1, 5-1 og 6-1. Dermed står han og Skartun med henholdsvis 9 og 6 mål, ganske langt unna fjorårsfasit med henholdsvis 17 og 16 seriemål, men på ingen måte håpløst totalt sett for laget, særlig etter som også Jon-Helge Tveita er oppe i 6 scoringer så langt.

Spillerne er mer involvert

Før kampen fortalte trenerne Gaute Larsen og Ole Hjelmhaug at laget hadde terpet to uker på å unngå feil. Helt plettfritt var det ikke, noen unødige balltap ga Alta overganger, men alt var langt, langt bedre enn ved flere tidligere anledninger.

— Spillerne er involvert i større og større grad, vi har tatt frem uheldige situasjoner, vist video og fått gode diskusjoner. Konklusjonen er at vi må bli mer direkte, kall det gjerne mer kyniske. Vi skal i alle fall legge bort forsøk på småspill så snart det er fare på ferde, sa Hjelmhaug før kampen og fikk respons.

For selv om Khalili og Skartun ikke har vært like effektive foran mål denne sesongen, er det ikke manglende scoringer som har holdt Bryne i bunnstriden – derimot de mange baklengsmålene.

Fredrikstad og Ranheim ligger begge trygt plassert på kvalifiseringsplass for opprykk med færre scorede mål enn Bryne, mens begge har sluppet inn under halvparten.

For Bryne som hadde ambisjoner og 4. plass denne sesongen, vil selv en feilfri høst stanse under de attraktive kvalifiseringsplassene.

1. divisjon fotball

Bryne – Alta 6-1

Pause: 3-1

Bryne stadion, 1173 tilskuere.

Mål: 1-0 Jon-Helge Tveita (8.), 1-1 Christoffer Mbamba (20.), 2-1 Oddbjørn Skartun (31.), 3-1 Sabri Khattab (39.), 4-1 Aram Khalili (49.), Khalili (72.), Khalili (79.)

Gult kort: Tommy Eide Møster, Bryne, Christoffer Mbamba, Mathias Dahl Abelsen, begge Alta.

Sjanser: 16 - 2

Corner: 5 – 2

Dommer: Jesper Nielsen, Danmark.