— Jeg gleder meg. Det kommer til å bli veldig kult, sier landslagsspilleren til Aftenposten.

Han har spilt samtlige minutter for Göteborg-laget i årets sesong, hans første i Sveriges øverste divisjon, og kan krone sesongen med seriegull.

Men da må Kalmar slås på Gamla Ullevi lørdag klokken 13, mens Åge Hareides Malmö FF må ta poeng fra serieleder IFK Norrköping hjemme i Malmö. Slettes ikke noe utenkelig utfall av den siste serierunden i Sverige.

- Ikke tilfeldig

— Det blir i så fall første gang jeg blir seriemester, så det blir spennende. Det er ikke tilfeldig at vi har gjort det så bra i år. Vi er en gjeng med spillere som har trent hardt og vært superproffe. Klubben har forsøkt å legge alt til rette for at vi skal kunne prestere på banen. Et morsomt og lærerikt år, oppsummerer Aleesami.

24-åringen fra Holmlia i Oslo fikk sin landslagsdebut for Norge mot Malta i den nest siste EM-kvalikkampen tidligere i høst. Det var hans første kamp på noe norsk landslag.

Haitam Aleesami i aksjon for Norge mot Italia i Roma i den siste kampen i EM-kvaliken. Foto: NTB Scanpix

I Tom Høglis skadefravær spilte han også oppgjøret mot Italia i Roma, og var direkte involvert i Italias utligningsmål da Norge til slutt tapte 2-1. Den skuffelsen har han ristet av seg.For nå handler alt om å ta seriegull i sitt første år som proff i Sverige. Fra før er han cupmester med IFK Göteborg. Cupgullet ble sikret 17. mai i år.

Gulloppskriften

IFK Göteborg, som sist vant ligaen i 2007 – og som ble nummer to bak Malmö FF i fjor, ligger før siste serierunde ett poeng bak serieleder IFK Norrköping. Norrköping endte som nummer 12 i fjor, og kan i år sikre klubbens første Allsvenskan-gull siden 1992. Det ligger an til et skikkelig gullrace i vårt naboland.

Aleesami med IFK-trener Jörgen Lennartsson i bakgrunnen. Foto: NTB Scanpix

— Det blir sykt spennende med tanke på hva som står på spill. Men jeg tror det viktigste for oss blir å se på dette som en helt vanlig kamp. Vi må gå ut på banen og gjøre arbeidsoppgavene våre 100 prosent og være lojale til kampplanen. Hvis alle klarer å ha det fokuset, og ikke tenke på hva som skjer hvis vi taper eller hvis Norrköping vinner, så er dette egentlig bare en helt vanlig fotballkamp med tre poeng i potten. Vi må gå ut og gjøre jobben vår. Det har vi vært gode til i år. Vi har vunnet mange sånne avgjørende kamper på den måten. Så får vi bare se hva vi står igjen med når kampene er ferdigspilt.Göteborg er en stolt og tradisjonsrik fotballby: 18 ganger svenske mestere, nummer to 12 ganger, syv ganger cupmestere, UEFA-cupmestere to ganger, i tillegg har klubben deltatt i Champions League.

Skjermes fra mediene før serieavslutningen

Nå vil de blå-hvite supporterne ha mer sølvtøy i skapene.

— Fansen vi møter i gatene sier «nå vinner vi på søndag og tar gullet». Hele byen tror og håper at dette skal gå bra. Det gjør vi i klubben også. Det er store muligheter, sier Aleesami.

Haitam Aleesami har fått sjansen på landslaget i Tom Høglis skadefravær. Foto: NTB Scanpix

Så stor har interessen vært at klubben har skjerpet inn på omgangen med mediene den siste uken. Alt av intervjuer og henvendelser har måttet skje i forbindelse med treninger og pressetreffene der. Fredag var siste pressetreff før lørdagens kamp. Resten av dagen tilbringes sammen.— Vi blir skjermet fra alt. Fredag skal vi være sammen hele dagen. Det blir litt aktiviteter og sånn for at vi ikke bare skal gå og tenke på kampen hele tiden, men samtidig kunne ha fokus på det som er fornuftig.

Får ros av IFK-legende

Han har spilt samtlige minutter i serien denne sesongen og står med to mål og fire målgivende pasninger. Han har fått en høy stjerne i Allsvenskan. Den tidligere «blå-hvitt»-helten Torbjörn Nilsson (61) roser den norske backen i Aftonbladet.

— IFK Göteborg har spilt morsom fotball i de fleste kampene. Venstrebacken Haitam Aleesami kommer rett hele tiden. Jeg håper han tar enda et steg, sier mannen som var med på å vinne UEFA-cupen med samme klubb i 1982. — 2015 har vært et år hvor jeg kun har fokusert på fotballen. Det har handlet om trening, ta vare på kroppen, søvn og kosthold. Det har gitt gode resultater. Jeg har holdt meg i form og spilt samtlige minutter. Men det er ikke sånn at jeg har låst meg inne her. Vi er en sosial og fin gjeng med spillere her. Vi er mye sammen utenfor banen også. Det er viktig. Vi er kompiser, ikke bare arbeidskolleger. Nå kan vi vinne sammen. Hvis man ikke trives som fotballspiller da, da kan man finne seg noe annet å gjøre, sier nordmannen.

Hareide lover bånn gass i Malmö

Han vet godt at de trenger hjelp av Malmö for å vippe Norrköping ned fra tabelltoppen. Det har han tro på at Göteborg-laget får.

— Å møte Malmö borte er en av de tøffeste kampene hele sesongen. De har alt å spille om selv også. De har en mulig Europa-plass å kjempe for, derfor er den 4. plassen viktig for dem. Men Norrköping er et godt lag og kommer til å gjøre alt for å vinne. Men jeg tror ikke Malmö er spesielt interessert i å se at Norrköping skal løfte pokalen på deres hjemmebane. Åge Hareide, Jo Inge Berget, Magnus Wolff Eikrem og resten av gutta i Malmö er vinnere de også. De vil avslutte med seier, sier Aleesami.

Åge Hareide og Malmö spiller en sentral rolle i gullduellen i Allsvenskan. Foto: NTB Scanpix

Åge Hareide lover at hans lag skal gjøre alt for å vinne siste match.— Ikke en eneste spiller som ikke vil vinne, kommer på banen for oss. Rivaliseringen mellom Stockholm, Göteborg og Malmö ligger her, og noen av fansen mener nok at det er like godt at mindre Norrköping tar tittelen. Men vi har faktisk mye å spille for. Vi trenger ett poeng for å ta fjerdeplassen. Den kan gi plass i europaligaen neste sesong dersom Norrköping, AIK, IFK Göteborg eller vi vinner den svenske cupen (finale til våren), sier den norske Malmö-treneren til NTB.

Stillingen i Allsvenskan før siste runde:

  1. Norrköping 63 poeng (25 plussmål)

  2. IFK Göteborg 62 (30)

  3. AIK 60 (20)

  4. MFF 54 (22)

  5. Elfsborg 52 (15)