Bare dager før OL endelig brakes løs Beijing, sier Internett-gigantene Google, Yahoo og Microsoft at de nå er svært nær en avtale om hvordan de skal forholde seg til Kina og andre land som sensurerer Internett.

«Kjerneprinsipper»

Mandag offentliggjorde den amerikanske senatoren Dick Durbin, fra Illinois, separate brev fra selskapene, som sier at de «har kommet til enighet om kjerneprinsippene», som Google skriver.

Disse «kjerneprinsippene» skal blant annet dreie seg om å promotere ytringsfrihet og personvern, men detaljene er foreløpig ikke på plass. Google sier at målet er «et sett med klare og ufravikelige prinsipper, som autoritære regimer ikke vil ha mulighet til å ignorere eller begrense ytringsfrihet og personvern».

— Disse retningslinje vil være et viktig steg mot våre felles mål om økt ytringsfrihet og økt personvern for nettbrukere verden over, sier Durbin i en pressemelding.

Kinesisk sensur

De tre amerikanske IT-kjempene har sammen med europeiske Vodafone og France Telecom jobbet i samarbeid med menneskerettighetsorganisasjoner og personvernadvokater for å komme frem til felles retningslinjer siden januar 2007. Året i forvegen gikk politikere hardt ut mot selskapene for å ha gitt etter for Kinas sensur-praksis.

Særlig Yahoo ble kritisert, for å ha utlevert identiteten til journalist Shi Tao til kinesiske myndigheter. Tao ble dømt til ti års fengsel i Kina.

De olympiske lekene i Beijing som starter fredag har sørget for at nett-sensur igjen er et brennaktuelt tema, særlig etter at kinesiske myndigheter IOC godkjente internettsensur for journalister under lekene.

Sensur-vedtaket fikk massiv oppmerksomhet i mediene verden over, og det endte med at Kina måtte gå tilbake på kravene sine, og Internettkrisen i OL er løst under hele OL.

Ba utenriksministeren om støtte

Ifølge Google har selskapet ikke til hensyn å gi kinesiske myndigheter noen som helst form for sensitiv personinformasjon om amerikanske idrettsutøvere, journalister og turister som bruker Internett når de er i Kina under OL, utover det som er krevet i henhold til amerikansk lovgivning.

Ifølge Yahoos grunnleger og daglig leder, Jerry Yang, skal ifølge selskapet ha bedt om et personlig møte med USAs utenriksminister, Condoleezza Rice, for å be henne sette diplomatiske krefter i sving for å sette menneskerettighetene på dagsorden før Kina-OL.