MINSK (aftenposten.no): Norge møter Tsjekkia i VM i kveld. Kampen er avgjørende for om Norge kan ta seg til kvartfinale.

Og en spiller som blir viktig for Norge i den kampen er Jonas Holøs.

Etter fem spilte kamper i VM topper KHL-backen statistikken over mest spilletid blant utespillerne til nå i VM. Og ikke bare topper han listen, han knuser resten av VM-spillerne.

Ingen i nærheten

På fem kamper har 26-åringen vært på isen i 160,11 minutter. I gjennomsnitt spiller han 32,02 minutter pr. kamp, altså over halve kampen. Og ifølge den offisielle statistikken er lengden pr. bytt på 1,01 minutt. Tallene er elleville. Og helt på grensen til det forsvarlige. Nestemann på listen over mye spilletid i det norske laget er Mats Trygg. 37-åringen snitter på 23,18 minutt pr. kamp, og har totalt vært på isen i 116,31 minutter.

Nærmest Holøs i spilletid finner vi danske Philip Larsen med 123 spilte minutter og et snitt pr. kamp på 24,42 min. Latvieren Arturs Kulda spiller i snitt 26,25 minutter pr. kamp, men har kun spilt fire kamper i VM og står derfor «kun» med 105 minutters istid. Russland-kaptein Alexander Ovetsjkin er eneste russer som har spilt mer enn 100 minutter til nå, men er ikke i nærheten av Holøs.

USAs Seth Jones får også nok spilletid. Han står med 123 minutter totalt, noe som gir et snitt på 24,37 min. pr. kamp. Sveitseren Roman Josi har også fått bra med spilletid. På seks kamper står backen med 154 minutter på isen, som gir et snitt pr. match på 25.41 minutter.

Men fortsatt langt bak Holøs.

Russland er det mest effektive laget med en uttellingsprosent på 15,2. Norge ligger på 5. plass på listen med sine 12,07 prosent. Kveldens motstander Tsjekkia er langt mindre effektive enn Norge. De scorer bare på åtte prosent av sjansene de får.

Russisk keeperdominans

I overtallsspill er det Latvia som kommer best ut av det. Latvierne har en uttelling på 29,41 prosent i overtallsspill. Norge er her på 13. plass med en uttellingsprosent på 13,64. Sverige er VMs beste lag i undertall. Pär Mårts’ gutter holder rent bur i undertall i 95,24 prosent av tilfellene. Norge er her på 6. plass med 84,21 prosent.

De to norske keeperne som har stått i VM til nå har en redningsprosent på 89,05. Det skremmer ingen. Best målvaktspill har Russland med en samlet redningsprosent på 95,59. Mathis Olimb sine sterke syv poeng (ett mål og seks målgivende pasninger) holder til en 11. plass på poengplukkerlisten i VM. Topper gjør russerne Viktor Tikhonov (12 poeng) og Alexander Ovetsjkin (9).