Norge-Sveits og Island-Albania. Tirsdag kveld spilles to oppgjør som blir helt avgjørende for hvordan gruppe E ser ut til slutt og om Norges VM-drøm blir virkelig.

Før kveldens kamper er situasjonen enkel. Sveits topper gruppe E med 15 poeng, mens Norge linnehar andreplassen med 11 poeng når tre kamper gjenstår. Dersom Sveits slår Norge har de en syv poengs ledelse på nordmennene med to kamper igjen å spille og Norges håp om gruppeseier er ute.

Hvis kveldens oppgjør ender uavgjort, lever håpet videre i en svært tynn tråd. Da er Norge avhengig av at både Albania og Slovenia tar poeng fra Ottar Hitzfeldts menn, samtidig som de gjør jobben selv mot Slovenia og Island.

Men det er ikke bare kampen om førsteplassen som gjør det viktig å slå Sveits. Et poengtap vil også svekke Norges playoff-muligheter.

Åtte av ni gruppetoere blir kvalifiserert til playoff, men akkurat nå ligger Norge og gruppe E dårligst an.

Poengene mot tabelljumboene strykes og når seierne mot Kypros fjernes, står Norge igjen med fem poeng på fem kamper. Bulgaria er på plassen over med sju poeng og Sverige ligger tre poeng foran Norge.

Slik ser toertabellen ut før tirsdagens kamper:

1. Kroatia (Gruppe A) 17 poeng, 11-4 i målforskjell

2. Hellas (Gruppe G) 13 poeng, 7-4

3. Russland (Gruppe F) 12 poeng, 8-2

4. Frankrike (Gruppe I) 11 poeng, 8-4

5. Romania (Gruppe D) 10 poeng, 9-10

6. Montenegro (Gruppe H) 9 poeng, 6-8

7. Sverige (Gruppe C) 8 poeng, 9-7

8. Bulgaria (Gruppe B) 7 poeng 5-5

9. Norge (Gruppe E) 5 poeng 4-6

Flere utfordrere

Dersom Norge vinner sine tre siste kamper, går de sannsynligvis forbi Bulgaria eller et av de tre andre landene som kjemper om andreplassen i gruppe B. Bulgaria skal ut i tøffe kamper mot Tsjekkia og Armenia som ligger på plassene bak. Både Tsjekkia og Armenia skal i tillegg møte gruppeleder Itallia, noe også Danmark skal. Derfor er det store muligheter for at flere av topplagene taper viktige poeng.

Norge bør først og fremst håpe at Armenia ikke tar andreplassen, for de tapte ett av oppgjørene mot gruppejumbo Malta. Dermed vil de bare bli trekt tre poeng og veien til playoff blir enda vanskeligere.

Sverige kan heller ikke føle seg helt trygge bakover. Østerrike ligger tre poeng bak og har bedre målforskjelll, så hvis de slår Sverige i oktober er det de som overtar initiativet.

Også Norge er i faresonen. Ett poeng bak Drillos og co. ligger Albania og Island og lurer. De møtes tirsdag og kun seier mot Sveits garanterer at ikke ett eller begge landene går forbi på tabellen. Dersom Norge vinner på Ullevaal, vil det også være et stort steg mot å sikre andreplassen. Norge møter nettopp Island i siste runde 15. oktober.

Konkurrentenes kampprogram

Her er de resterende kampene for Norges største utfordrere i kampen om playoff.

Sverige (Gruppe C): Kasakhstan (borte 10. september), Østerrike (hjemme 11.oktober), Tyskland (hjemme 15. oktober)

Bulgaria (Gruppe B): Malta (borte 10. september), Armenia (borte 11.oktober), Tsjekkia (hjemme 15. oktober)

Danmark (Gruppe B): Armenia (borte 10. september), Italia (hjemme 11.oktober), Malta (hjemme 15. oktober)

Armenia (Gruppe B): Danmark (hjemme 10. september), Bulgaria (hjemme 11.oktober), Italia (borte 15. oktober)

Tsjekkia (Gruppe B): Italia (borte 10. september), Malta (borte 11.oktober), Bulgaria (borte 15. oktober)

Island (Gruppe E): Albania (hjemme 10. september), Kypros (hjemme 11. oktober), Norge (borte 15. oktober) Albania (Gruppe E): Island (borte 10. september), Sveits (hjemme 11. oktober), Kypros (borte 15. oktober)