– Jeg hadde som mål da jeg var yngre å være med på alle aldersbestemte landslag, og gjerne ett år over. Jeg ble jo tatt ut på U-21 laget sist, og trodde det var der skulle være med denne gang også. Så du kan si jeg ble veldig overrasket over at det er A-landslaget jeg skal være med. Jeg hadde ikke forventet det, så det har ikke gått helt etter planen. Men mye bedre, ler gutten som fylte 18 år 25. juli.

– Men er du god nok er du gammel nok, og det tyder jo dette uttaket på. Drillo synes nok at jeg er en flink fotballspiller da, legger han til.

LES OGSÅ:

Aldri snakket med Drillo

Det er det ingen tvil om at han gjør. For landslagssjefen sa rett ut at 18-åringen danket ut klubbkamerat Per Ciljan Skjelbred til kampene mot Kypros og Kroatia. I tillegg brukte han ord som veldig spennende, utrolig moden til å være så ung og relativt målfarlig om unggutten.

Mens Drillo messet om den yngste spilleren i en norsk tropp siden Jan Berg ble tatt ut som 17-åring til en kamp mot Kuwait i 1982, løp gutten selv rundt på treningsfeltet før materialforvalter Leif Hustad ga ham beskjeden. Han fikk klapp på skulderen og gratulasjonstilrop fra kjente og ukjente.

Og da han entret garderoben, ble han møtt med applaus av lagkameratene, deriblant landslagskollegene Steffen Iversen og Vadim Demidov. Men i går fikk de gå uten noen spørsmål fra media. Alt handlet om Henriksen. Og er han moden som fotballspiller, fremstår han minst like moden og reflektert i samtale med alle journalister med og uten tv-kamera.

– Det var et lite sjokk ja. Jeg har jo ikke snakket med Drillo en gang før. Bare Ola By Rise så vidt. Men jeg har hørt at Drillo er en kjempeflink trener, noe også resultatene viser. Så jeg lærer nok en del på den uken også, mener han.

Det er ikke mer enn drøye seks måneder siden han signerte A-lagskontrakt (ett år) med Rosenborg. Siden har det gått slag i slag for 18-åringen. Han spilte seg rett inn på laget og tok nivået på en imponerende måte. Så imponerende at Rosenborg så seg nødt til å signere en ny og veldig forbedret treårskontrakt i august.

U21-debuten kom i august mot Kroatia, og mot Kypros 8. oktober kan han altså få sin A-debut. Ikke rart Henriksen beskriver tiden som en dans på roser. Men ikke tro at det er en gutt som flyr vi møter etter lunsjen på Lerkendal.

Se intervju med Markus Henriksen:

— Jeg ble sjokkert

Slått pappa allerede

– Det har jo gått over all forventning. Men det er viktig å holde beina på jorda, for da takler man en eventuell motgang mye bedre. Det har jeg lært av familien min, sier han.

Pappa Trond var stolt og glad over sønnens landslagsplass. Selv ble «Rambo» aldri tatt ut på A-landslaget.

– At han slår meg på det, gjør absolutt ingenting. Det er rett og slett strålende, sier pappa.

Og verken spillerutvikler Trond Nordsteien eller sportslig leder Erik Hoftun er det minste redd for at Henriksen ikke er klar for spill medde store gutta.

– Han er så jordnær og rolig at det ikke er noe problem. Han kan gå rett inn på laget mot Kypros uten at jeg blir bekymret. Husk at han har masse landskamper med yngres landslag, og fått erfaring med RBK, sier Nordsteien.

UT AV SKYGGEN: Markus Henriksen har blitt A-landslagsspiller kun seks måneder etter at han ble A-spiller for RBK. (Foto: Jens Petter Søraa)

Blir enda hetere

I går kveld feiret Henriksen uttaket med en bedre middag, laget av kjæresten. Det håpet han i alle fall på. Men før det i hele tatt blir landslagsspill venter Aris og Vålerenga med RBK. I begge kampene blir han fulgt av storklubber. Til Aris-kampen har blant andre Manchester United, Liverpool og Lille meldt sin ankomst. Men helst ser Henriksen for seg en fremtid i tysk fotball.

– Favorittlaget mitt er Arsenal, men det er nok ikke det laget jeg passer best i. Det er nok i den tyske ligaen jeg passer best, sier han, vel vitende om at både Werder Bremen og Wolfsburg følger ham nøye.

Spiller han i én av landskampene, får 18-åringen sin A-landslagsdebutett år tidligere enn både John Carew og John Arne Riise. Tom Jacobsen, Roald «Kniksen» Jensen og Per Bredesen var alle 17 år da de debuterte for Norges A-landslag.

PS! Visste du at Markus Henriksen har en fortid som deltaker i Melodi Grand Prix junior? Se video her!

Se Markus Henriksens ukjente MGP-fortid! (ekstern link)

Markus Henriksens mål i 2010:

Eliteserien: Odd— Rosenborg (1-3), 11. april:

Først banker han til fra langt hold etter å ha vunnet ballen midt på Odds halvdel. Odd-keeper Arason redder, men glipper ballen i mål. Så drar han seg inn i feltet på høyresiden, og smeller ballen i krysset fra skrått hold.

NM, 2- runde. Levanger - RBK (1-4), 20. mai:

Scorer 2-0 målet fra 13-14 meter. Bredsider inn ballen med høyrefoten.

Setter også inn 3-1 fra skrått hold på venstresiden. Løfter den over keeper fra fem-seks meter.

Mesterligakvalik, RBK-Linfield (2-0), 21. juli:

Løfter ballen iskaldt over keeper et kvarter ut i 2. omgang, og sikrer 2-0. Senker samtidig skuldrene på nervøse tilhengere.

Mesterligakvalik, AIK-RBK (0-1), 28. juli:

Dribler AIK-veteran Daniel Tjernström på ræva og setter ballen iskaldt ballen ned i hjørnet med venstrefoten fra 16 meter.

Mesterligakvalik, RBK- FCK (2-1), 17. august:

Setter inn 2-0 etter nærmest å ha blitt skutt på av Anthony Annan. Ballen via Henriksen og inn i nettmaskene.

Eliteserien: Sandefjord- RBK (1-3), 7. august:

Scorer 2-1-målet fra 20 meter. Rapper til ballen, og skuddet er for hardt for Sandefjord-keeper Joachim Heier. Fyker inn i høyre hjørne.

Eliteserien: Start - RBK (2-3), 29. august:

Utlikner til 2-2 på en svært elegant måte. Bredsider ballen på hel volley helt oppe i høyre kryss etter innlegg fra Trond Olsen.

Eliteserien: Brann-RBK (2-3), 19. september:

Først får han ballen på 22-23 meter. Litt ute på høyresiden banker han ballen opp i Håkon Opdals venstre hjørne, og 1-0 Rosenborg.

Fem minutter før slutt dunker han til fra enda lenger hold. Ballen via Christian Kalvenes og over Opdal. 3-2 og RBK-seieren er sikret.

NM, semifinale. Follo-RBK (3-2) 22. september:

Etter fem minutter tar Markus Henriksen med seg ballen, og kliner tilfra drøyt 20 meter med venstrefoten – i vinkelen!

Se alle Henriksens mål denne sesongen:

Se alle Henriksens mål!