Hele 10 nasjonaliteter er representert i helgens cupfinaler for kvinner og menn, og desidert flest finner vi i mennenes finale søndag. Fredrikstad og Sandefjord har ikke mindre enn 17 spillere fra andre nasjoner enn Norge.

Flest kommer fra Sverige og Finland med henholdsvis fem og fire spillere, men land som Brasil, Nigeria, Costa Rica, USA og Ungarn også er med.

NM-finalen er en smeltedigel av nasjonaliteter.

— Uten å nevne navn på enkeltklubber, er jeg betenkt over det høye antallet utlendinger i norsk fotball. De beste spillerne beriker norsk fotball, men når innbytterbenkene fylles opp av utlendinger, er jeg redd dette fortrenger våre talenter. Jeg er bekymret over trenden, sier fotballpresident Sondre Kåfjord.

Nøkkelspillere

Både hos Sandefjord og Fredrikstad er flere av de utenlandske spillerne lagets viktigste. I Sandefjord har angriperen Andreas Tegström scoret 10 seriemål. Svensken er en av hovedgrunnene til at klubben reddet plassen i toppserien.

Hos Fredrikstad har Sveriges landslagskeeper Rami Shaaban vært en solid sisteskanse. Kraftstopperen Raio Piiroja fra Estland og formspilleren Michály Tóth, Ungarn, kan også være med på sikre FFK klubbens 11. NM-tittel.

Nå vil Kåfjord redusere importen gjennom et nytt regelverk i UEFA. Forslaget går ut på at spillere fra 15 til 21 år må ha vært i landet over flere år for å få en plass i et norsk lag. Allerede kommende fotballsesong vil endringen tre i kraft. Også Norges Fotballforbund jobber med virkemidler som skal redusere utenlandskvoten.

Talentutviklere

— Talentutvikling er også et stikkord. Får vi frem flere unge og norske spillere vil behovet for utlendinger bli mindre. Derfor har vi ansatt toppspillerutviklere i 30 klubber. Forsømmer vi talentarbeidet vil entusiasmen forsvinne når nåløyet blir for trangt til A-lagsfotball, mener Kåfjord.

20. september i år var antallet 119 utlendinger i de 14 eliteserieklubbene. Det er rundt 1/3 del av totalantallet, eller 8,5 spillere pr. klubb.

— Hva mener du antall utlendinger bør ligge på ?

— Vanskelig å si, men det bør uansett ligge lavere enn nå, sier Sondre Kåfjord.

Utlendinger i cupfinalene

Sandefjord (8)

Fredrikstad (9)

Asker (1)

Røa (ingen)

Mikael Andersson, Sverige

Adriano Munoz, Brasil

Andreas Tegström, Sverige

Tuomas Haapala, Finland

Henry Nwosu, Nigeria

Kari Arkivuo, Finland

Rami Shaaban, Sverige

Brian Waltrip, USA

Gustaf Andersson, Sverige

Patrik Gerrbrand, Sverige

Raio Piiroja, Estland

Tamas Szekeres, Ungarn

Miikka Multaharju, Finland

Brian West, USA

Hermanni Vuorinen, Finland

Mihály Tóth, Ungarn

Yherland MacDonald, Costa Rica

Sigurlaug Öskarsdõtter, Island